In Italia si in Spania, invatamantul este gratuit, iar accesul la studii pentru copiii imigrantilor este foarte usor.

Rezultate slabe la scoala, depresii, sinucideri - dramele copiilor pe care parintii plecati la munca in strainatate i-a
In Italia si in Spania, invatamantul este gratuit, iar accesul la studii pentru copiii imigrantilor este foarte usor.

Rezultate slabe la scoala, depresii, sinucideri - dramele copiilor pe care parintii plecati la munca in strainatate i-au lasat acasa singuri, in grija unor bunici neputinciosi, a unor rude sau a prietenilor. O solutie ar fi ca acesti copii sa fie luati in Italia sau in Spania, locuri in care au plecat sa munceasca cei mai multi romani (un milion inregistrati legal si inca cel putin pe atat ilegali). Copiii imigrantilor au exact aceleasi drepturi precum cei italieni sau spanioli.


IN ITALIA. Pentru ca un copil sa fie inscris la scoala, parintii nici nu trebuie sa locuiasca legal in Italia. Legea ii obliga pe operatorii scolari sa nu denunte situatia de neregularitate a unui elev strain. Romanii care hotarasc sa-si ia copiii cu ei in Italia trebuie sa stie ca ii pot inscrie pe acestia la scoala indiferent de perioada din an in care se afla. Pe langa actele de identitate, ideal, dar nu obligatoriu, este ca elevul sa aduca din Romania foaie matricola de la institutia de invatamant in care a studiat. Lipsa acestui document nu impiedica in nici un fel inscrierea la scoala. Este de ajuns ca unul dintre parinti sa dea o declaratie, in care sa mentioneze ce a studiat copilul. Copiii care nu stiu deloc limba italiana pot fi inscrisi intr-o clasa precedenta.

In Italia, invatamantul este gratuit pentru toti cei care au sub 18 ani. La inscriere se plateste o taxa modica. Exista posibilitatea obtinerii unor scutiri si facilitati in cazul unor venituri familiale scazute (o categorie pentru sub 5.200 de euro pe an si una pentru sub 13.000 de euro pe an). Imigrantii care vor sa-si inscrie copiii la scoala ar trebui sa aduca din Romaia si un certificat medical cu vaccinarile. Scoala insa este obligata sa-l inscrie pe elev si fara acest document, cu simplul aviz al medicului scolar. Elevii care nu cunosc italiana au la dispozite, gratuit, cursuri organizate in centre speciale. Contra cost, elevii pot beneficia si de masa la scoala. Si aici exista scutiri si facilitati pentru elevii cu venituri mici.


IN SPANIA. Nici pentru cei care vor sa-si inscrie copiii la scoala sau la gradinita in Spania nu e mare bataie de cap. Parintii nu trebuie sa locuiasca legal in aceasta tara pentru ca minorii sa fie inscrisi la studii. Invatamantul este obligatoriu si gratuit pentru toate persoanele cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani.
Tot gratuit e si pentru cei care au 17 si 18 ani, dar nu mai e si obligatoriu.

Inscrierea copiilor in clase se face in functie de varsta lor, dar si de nivelul de cunostinte, evaluat de profesori. Nici in Spania nu e obligatorie foaia matricola din Romania sau fisa de vaccinari, dar este bine ca acestea sa existe.
Inscrierea elevului se poate face in orice moment al anului.


ProfesoriCopiii imigrantilor din Spania si din Italia vor avea parte din acest an de cursuri in romana, potrivit unui proiect al Ministerului Educatiei, aprobat in aceasta saptamana. Ministerul  va asigura manualele si materialul didactic. Pentru predare vor fi angajati pentru invatamantul primar absolventi de liceu pedagogic, iar pentru cel gimnazial - absolventi cu licenta, de preferinta din randul comunitatilor de romani. Unde nu vor fi gasiti profesori vor fi trimisi unii din tara. Au fost identificati 20.000 de elevi romani inscrisi in scolile spaniole din regiunile Castillia La Mancha, Comunidad de Madrid si Catalunya si 400 de elevi romani inscrisi in scolile italiene din regiunile Lazio, Piemonte si Veneto.


Organizarea si durata studiilorIn Italia, scoala este obligatorie de la 6 la 14 ani si cuprinde: cinci ani de scoala primara (elementara); trei ani de scoala secundara de gradul intai (scoala medie). Parcursul scolar in Italia este organizat astfel: de la 3 luni la 3 ani (neobligatorie) cresa; de la 3 la 5 ani (neobligatorie) gradinita (scoala materna); de la 6 la 10 ani (obligatorie) scoala primara;  de la 11 la 14 ani (obligatorie) scoala secundara de gradul intai (scoala medie); de la 14 la 18/19 ani (neobligatorie) scoala secundara de gradul al doilea (scoala superioara).


Record de cereri de transferIn ultimele luni, sute de copiii, in special din zona Moldovei, au facut cereri pentru a se transfera la unitati de invatamant din Italia sau din Spania, unde lucreaza parintii lor. Numarul de cereri este deja unul record si in mod sigur va creste o data cu venirea parintilor in Romania, pentru concediul de vara.
Profesorii romani spun ca, in general, copiii care merg sa studieze in Italia sau in Spania sunt mult mai bine pregatiti decat cere programa acestor tari la varsta lor. De aceea, de obicei ajung sa fie inscrisi cu o clasa sau doua peste cea in care au studiat in tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.