APROPIERE
Vizitele oficiale ale Patriarhului Teoctist au avut drept rol mentinerea relatiilor cu Bisericile Ortodoxe.


Prea Fericitul Parinte Patriarh a condus delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane la Ierusalim si Constantinopo
APROPIERE
Vizitele oficiale ale Patriarhului Teoctist au avut drept rol mentinerea relatiilor cu Bisericile Ortodoxe.


Prea Fericitul Parinte Patriarh a condus delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane la Ierusalim si Constantinopol, Rusia, Serbia, Armenia, Turcia, India, Grecia etc. Mai mult, a efectuat vizite canonice la Parohiile ortodoxe romane din Austria, Germania, Suedia, Venezuela, Italia, Canada si Ungaria. Site-ul Patriarhiei Romane reda o serie din pelerinajele Parintelui Teoctist: "Intre 15 si 21 mai 2004, la invitatia Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, s-a desfasurat vizita delegatiei la Istanbul si Capadocia. Intre 15 si 21 octombrie a aceluiasi an, s-a desfasurat cea de a sasea vizita in Romania a Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. A primit la Patriarhia Romana vizitele fratesti ale Intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe, printre care si a Prea Fericitului Petros al VII-lea, Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi".


Continua seria vizitelor: "S-au intalnit Prea Fericitul Parinte Hristodulos, Arhiepiscopul Atenei si a toata Elada, si Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, trecand in revista Garda de Onoare, cu prilejul vizitei Delegatiei Bisericii Ortodoxe a Greciei in Romania (2003). Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Prea Fericitul Sava, Mitropolitul Varsoviei si al intregii Polonii, au vizitat lagarul de exterminare de la Maidanek - Polonia (2000)". Patriarhia prezinta si o parte din vizitele ce au avut loc in perioada anilor 1980-1990: "14-20 mai 1987, Patriarhul Teoctist se afla la Patriarhia Ecumenica, la invitatia Sfintiei Sale Dimitrios, Patriarhul Ecumenic (escala la Belgrad, intrevedere cu Sfintia Sa Gherman, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe); intre 19 iunie si 1 iulie 1987, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist merge la Biserica Romano-Catolica din Austria, la invitatia Cardinalului Franz Konig si a Arhiepiscopului Hermann Groer al Vienei; 14-16 iunie 1988, vizita oficiala a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist la Patriarhia Moscovei, la invitatia Sfintiei Sale Pimen, cu ocazia implinirii unui mileniu de la crestinarea Rusiei".

APRECIERE. In interviul acordat publicatiei noastre in toamna anului trecut, Parintele Patriarh marturisea: "Am pus piatra de temelie a noii biserici romanesti din Berlin si am sfintit Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Romane din Germania, Europa Centrala si de Nord de la Nürnberg, din Bavaria. M-am bucurat cand am auzit numai cuvinte de apreciere la adresa romanilor stabiliti acolo, atat din partea autoritatilor de stat, cat si a celor bisericesti. Ce cuvinte frumoase au avut despre Ortodoxie, despre credinta ortodoxa! (a€¦) Unirea Bisericii este o taina, aceasta unire a Bisericilor apartine Duhului Sfant, noua ne apartine lucrarea. Noi, Bisericile crestine, trebuie sa mergem si cu cuvantul si cu fapta catre apropiere, nu catre dezbinare".
Basarabia il astepta"Dupa cum stiti, Prea Fericitul Teoctist - impreuna cu alti membri ai Sinodului Patriarhiei Romane, cu Mitropolitii Antonie Plamadeala si Nestor Vornicescu, amandoi originari din Basarabia - a avut aceasta dorinta de reactivarea a Mitropoliei Basarabiei. Puterile au stat la noi, dar a trebuit sa fie si vointa Sinodului si a Patriarhului, pentru ca lucrul sa se faptuiasca. E dureros ca s-a intamplat asa acum, pentru ca Prea Fericitul a dorit mult sa vina in Basarabia, insa nu a putut", ne-a declarat luni seara IPS Mitropolitul Petru al Basarabiei.


Un patriarh al unitatii neamului romanesc"In acest moment, Mitropolia Basarabiei este, in Republica Moldova, o structura romaneasca fundamentala, cu cele patru episcopii istorice, reactivate si ele: Episcopia Balti, Episcopia Basarabiei de Sud, Arhiepiscopia Chisinaului si Episcopia Dubasarilor si a toata Transnistria", ne-a declarat Vlad Cubreacov, deputat in Parlamentul R. Moldova, consilier cu misiuni speciale al Mitropoliei Basarabiei si membru in Adunarea Nationala Bisericeasca a Patriarhiei Romane. "Pentru noi, Patriarhul Teoctist ramane un patriarh al unitatii neamului romanesc, pentru ca a facut cel mai mult, in istoria Bisericii Ortodoxe Romane, pentru romanii ortodocsi din afara granitelor. A reactivat Episcopia ortodoxa romana de la Gyula, Ungaria, a infiintat cele doua mitropolii din Europa occidentala, dar a infiintat si Episcopia Harghitei si a Covasnei, in arcul carpatic, intr-un spatiu in care ortodoxia era in suferinta."


Reactivarea mitropolieiLa inceputul acestui an, ortodocsii romani de dincolo de Prut si clericii Mitropoliei Basarabiei au initiat o colecta de semnaturi pentru vizita Patriarhului Teoctist in R. Moldova. Vizita ar fi trebuit sa aiba loc la 14 septembrie, cand se implinesc 15 ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, la 19 decembrie acelasi an primind binecuvantarea Prea Fericitului. A fost nevoie totusi de un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, castigat la 13 decembrie 2001, pentru ca, in 2002, R. Moldova sa admita existenta pe pamantul Basarabiei a unei mitropolii pendinde de Patriarhia Romana.(Simona Lazar, Tudor Cires)  Cititi si: a— "Am mers de-a dreptul" a— Patriarhul a— Un vis: catedrala a— Sus sa avem inimile! a— A ferit biserici de la demolare a— Intalniri istorice a— Calea catre Patriarhie a— Inaintasii sai a— O ultima vizita    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.