Premierul britanic Gordon Brown si-a inceput ieri prima vizita in SUA in calitate de succesor al lui Tony Blair. Desi inainte de plecare Brown a avut un discurs despre relatia privilegiata dintre cele doua tari, analistii apreciaza ca premierul brita
Premierul britanic Gordon Brown si-a inceput ieri prima vizita in SUA in calitate de succesor al lui Tony Blair. Desi inainte de plecare Brown a avut un discurs despre relatia privilegiata dintre cele doua tari, analistii apreciaza ca premierul britanic ii va da lui George W. Bush si cateva vesti proaste.


Inca din ziua in care retragerea timpurie a fostului premier britanic Tony Blair a devenit o certitudine, analistii europeni au inceput sa speculeze pe marginea viitorului relatiei dintre Londra si Washington. Asta in conditiile in care Blair i-a fost un aliat atat de fidel presedintelui american George W. Bush, incat si-a atras critici severe la Londra, devenind chiar tinta batjocurii unor tabloide ce il infatisau drept pudelul dresat al lui Bush.


IN PRIM-PLAN. In aceste conditii, toate privirile sunt, zilele acestea, pe noul premier britanic, care si-a inceput vizita in SUA. "Este in interesul national al Marii Britanii ca relatia cu SUA sa fie, pentru noi, cea mai importanta relatie bilaterala", a spus Brown cu cateva ore inainte de imbarcare. Cu toate acestea, analistii europeni apreciaza ca "era Brown" va marca o racire a parteneriatului americano-britanic si ca noul premier va incerca sa se distanteze de imaginea de "pudel" a predecesorului sau.


Agenda americana a lui Gordon Brown include intrevederi cu George W. Bush la Camp David, o alocutiune la sediul din New York al ONU si o intalnire cu secretarul general al organizatiei, Ban Ki- Moon. Principalele dosare in discutie: razboaiele din Irak si Afganistan, situatia din Darfur, statutul provinciei Kosovo si criza nucleara iraniana. Publicatia britanica Sunday Times scrie insa ca Brown va pune pe tapet si problema retragerii timpurii a militarilor britanici din Irak. Potrivit publicatiei citate, un oficial din cabinetul de la Londra a fost insarcinat sa puna in garda Washingtonul pe aceasta tema. "Oficialul britanic s-a aflat luna aceasta la Washington pentru a pregati vizita prim-ministrului. A avut si o intrevedere cu un grup de experti pe politica externa, pe care i-a intrebat despre efectul pe care l-ar putea avea o retragere britanica din Irak. Impresia generala a fost ca pregateste terenul pentru Brown", scrie Sunday Times.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.