Intre cele doua enormitati, nu-i nici o diferenta. Exista totusi, una: prima este antinationala, cealalta este o perfecta blasfemie. Poporul roman, chiar daca a fost multa vreme divizat, si-a trait si conservat etnia si limba (dialectul daco-roman), indiferent de faptul ca anumite regiuni istorice, precum Transilvania, Basarabia si Bucovina, erau sub ocupatie straina - ungureasca, ruseasca si austriaca. Pana la Unirea cea Mare, din 1918, cand s-au adunat, sub acelasi sceptru, toate provinciile romanesti nord-dunarene. Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, printr-un marsav tratat fascisto-comunist, Romania a pierdut o buna parte din teritoriu, din care ulterior n-a recuperat totul; au ramas instrainate doua treimi din Maramuresul istoric, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei intrand in componenta URSS, Stalin daruindu-le Ucrainei, ca si sudul Basarabiei. Umilita si ciuntita, Basarabia a devenit RSS Moldoveneasca, avand o limba romana scrisa cu litere chirilice.
Inca inainte de a-si dobandi independenta, dupa destramarea Uniunii Sovietice, tara de dincolo de Prut si-a recastigat imediat grafia latina. Diferentele subdialectale, mai ales cele influentate de stapanirea ruseasca, au fost repede sterse de catre adevaratii ziaristi si scriitori basarabeni, adica romani, ei promovand o perfecta limba literara romana. Dar au venit la putere criptocomunistii, in R. Moldova, si cativa intelectualo-kaghebisti s-au pus in slujba lor.
Am amintit toate acestea, fiind vorba de o altfel de slujba. Am aflat ca la manastirea Condrita (langa Chisinau), in prezenta mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Capitala, Balti si Tiraspol, dupa ce s-a inchinat la numeroase icoane (in ce mod, nascutul comunist ateu?), tovarasul Voronin, presedintele republicii, a tinut sa-i avertizeze ca "intre ideologia comunista si doctrina crestina sunt foarte multe asemanari si, dupa parerea noastra, a comunistilor, Iisus Hristos a fost primul comunist". La aceasta afirmatie, prelatii si enoriasii au inghetat. Dar ce-a urmat intrece orice inchipuire, liderul tarii a plusat (in ce limba n-am aflat, moldoveneasca, romana sau rusa), ca singurul partid care a ajutat biserica a fost cel comunist, iar "comunistii de acum nu-s cei care au persecutat biserica, ci cu totul altfel de comunisti". Blasfemia, insotita de ignoranta, incultura, cinism si minciuna, a continuat cu o fraza stupefianta: "Nicaieri, in Vechiul sau in Noul Testament, nu veti gasi nimic rau despre comunisti"!!!
Asta-i culmea: cum de nu s-au gandit "ideologii", de acum multe milenii, sa-i anunte ca adevarati crestini pe Lenin si Stalin, si chiar pe Voronin, pentru a fi martirizati? Sub dinamitele, pikamerele si buldozerele comuniste, au disparut de pe fata pamantului mii de biserici rusesti, altele au fost transformate in grajduri si depozite ale colhozurilor sau cluburi komsomoliste, fara turle si cruci, milioane de credinciosi fiind executati sau deportati. Le-au urmat exemplul, pastrand proportiile, Dej si mai ales Ceausescu, daramand multe lacasuri de cult si interzicand greco-catolicismul.
Si a venit vremea lui Iliescu, a liber cugetatorului, care in decembrie '89 nu stia cum se face sfanta cruce (ortodoxa sau catolica!), afirmand ca unii comunisti au intinat crezurile nobile si idealurile comunismului, precum zicea recent si tov Voronin. Fostul dictator roman, poate dormi linistit, ca mai are emuli de-o parte si de alta a Prutului.