Cu trei victorii si o infringere, Romania a obtinut biletele pentru turneul final al Ligii Mondiale.

Romania s-a calificat, in premiera, in finala Ligii Mondiale de la Berlin, dupa ce s-a clasat pe locul doi la turneul preliminar de la Portugalete. Elevii lui Vlad Hagiu au vrut sa faca uitat esecul de la Mondialele de la Melbourne, unde au terminat pe pozitia a 11-a, si au reusit. Desi fusesera repartizati intr-o grupa imposibila, avind de infruntat atit campioana olimpica - Ungaria - si pe cea mondiala - Croatia, cit si medaliatele cu bronz la aceste doua competitii - Rusia la Atena si Spania la Melbourne, poloistii romani s-au surprins chiar si pe ei. „Sincer, dupa ce am vazut tragerea la sorti, nu ma asteptam sa ne calificam. Nu aveam nici toti baietii valizi, ne-am adunat si tirziu, iar adversarele pe care urma sa le infruntam erau niste nuci extrem de tari. Acum va trebui sa schimb complet programul de pregatire, dar mai sint trei saptamini pina la intrecerea de la Berlin, asa ca avem timp", a declarat antrenorul Vlad Hagiu.

Reprezentativa de polo tricolora a reusit sa rastoarne calculele specialistilor si sa furnizeze surpriza dupa surpriza la turneul de la Portugalete. Rusia, dar mai ales Croatia au picat victime romanilor, care se vedeau propulsati, dupa primele doua zile ale intrecerii, pe treapta a doua a podiumului, un loc ce asigura biletele pentru finala Ligii Mondiale din Germania. A urmat insa „dusul rece" cu Ungaria. Campionii olimpici si-au aparat blazonul si le-au administrat un sec 17-6 romanilor. Pentru a pastra sanse de calificare la turneul final, jucatorii antrenati de Vlad Hagiu erau obligati sa cistige meciul cu Spania. Ambitionati de posibilitatea de a obtine biletele pentru Berlin, poloistii romani au facut un meci excelent cu Spania, pe care au invins-o cu 9-3. Victoria cu ibericii, coroborata cu infringerea croatilor in ultima partida cu Spania, le-a adus romanilor calificarea. „Iata ca traim si dupa semiesecul de la Melbourne. Aceasta este fata noastra, a poloului romanesc. Noi ne-am facut datoria, asteptam sa isi faca si guvernantii treaba. Daca nu avem bazine, vom muri", a mai spus Hagiu.

Finala Ligii Mondiale de la Berlin este programata in perioada 7-12 august si este dotata cu premii in valoare totala de 467.500 de dolari, cistigatoarea fiind in plus calificata direct la JO 2008. Pentru prezenta la acest turneu, poloistii romani si-au asigurat deja un cec in valoare de cel putin 32.500 de dolari: 15.000 pentru calificare, la care se adauga alti 17.500 in cazul in care termina pe ultimul loc. Suma insa creste in functie de pozitia ocupata la finalul turneului.