Sapte membri ai guvernului britanic, printre care cei de interne si de finante, au recunoscut joi ca au fumat canabis in tinerete, dupa ce premierul Gordon Brown a sugerat noi restrictii in ceea ce priveste utilizarea acestui drog, transmite AFP. Intr-un interviu de joi dimineata de la postul de televiziune GMTV, ministrul de interne Jacqui Smith a fost intrebata daca a fumat canabis. "Da, cind eram studenta. Nu am mai fumat de cel putin 25 de ani", a spus ea.

"A fost o greseala .(...) Impartasesc ingrijorarea oamenilor cu privire la efectele canabisului asupra tinerilor si asupra problemelor de sanatate mintala", a adaugat ministrul, in prezent in virsta de 44 de ani. "Intr-un fel, cred ca mi-am invatat lectia si am responsabilitatea, ca ministru de interne, sa ma asigur ca instituim cadrul legislativ, furnizam sprijinul si informatiile necesare pentru a reduce folosirea canabisului", a adaugat ea. Intrebata daca este de parere ca aceasta marturisire o va face inapta, din punctul de vedere al unora, sa isi exercite functia, Jacqui Smith a declarat: "Cred ca oamenii vor o fiinta umana in acest gen de functie. Nu sint mindra de ceea ce am facut, nu a fost bine".

In aceeasi zi, alti sase membri ai guvernului au marturisit ca au incercat canabis cind erau studenti. Ministrul securitatii, Tony McNulty, a marturisit ca a "fumat o data sau de doua ori in facultate", ca multi alti studenti. Respectabilul ministru de finante, Alistair Darling, a spus ca a gustat si el canabis "din cind in cind" in tinerete. La fel si ministrii transporturilor, comertului sau locuintelor.

Purtatorul de cuvint al lui Brown a declarat totusi ca premierul nu este deranjat de aceste marturisiri. Miercuri, Brown anuntase ca i-a cerut ministrului de interne sa stabileasca daca statutul legal al canabisului trebuie sau nu revizuit. Stupefiantul a fost retrogradat in 2004, in timpul lui Blair, de la drog de categoria B la categoria C, ceea ce inseamna ca politia nu poate face aproape nimic impotriva celor care il detin. Din categoria C mai fac parte calmantele cu reteta sau steroizii folositi de culturisti.