In vizorul UE Seful Agentiei Regionale de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu, ne-a transmis ieri un raspuns cu privire la situatia creata la Copsa Mica: "Dorim sa va multumim pentru informatia dvs. cu privire la sistarea livrarilor de zgura de furna
In vizorul UE Seful Agentiei Regionale de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu, ne-a transmis ieri un raspuns cu privire la situatia creata la Copsa Mica: "Dorim sa va multumim pentru informatia dvs. cu privire la sistarea livrarilor de zgura de furnal de Sometra Copsa Mica catre Tudor Construct SRL, informatie care s-a dovedit a fi reala", dupa care ne informeaza ca a notificat Sometra. Potrivit notificarii, daca pana la 1 august Sometra nu pune in functiune primul modul al haldei, societatea va fi inchisa pentru un termen de pana la sase luni.   O NOUA AMANARE. Reamintim ca preluarea zgurii a fost un compromis cras facut de autoritatile romane fata de Sometra, proprietate a grupului Mytilineos, care dupa ani intregi de amanari nu a indeplinit nici una din cerintele stringente de mediu, printre care si construirea unei halde ecologice pentru depozitarea zgurii de furnal. Raspunsul directorului ARPM Sibiu este aiuritor, deoarece intr-un mesaj anterior adresat redactiei, el afirmase ca "in fiecare zi sunt avizate si verificate cantitativ si calitativ transporturile de zgura de la Copsa Mica catre judetul Cluj". Asadar, ARPM stia foarte bine ce se intampla acolo.  Iar ne ia de fraieri dl Ungureanu si iata de ce. Planul de conformare invocat, si anume masura 7.4 "Amenajarea unei halde ecologice de deseuri industriale, Etapa I", prevede negru pe alb ca punerea in functiune are termen "anul 2006", si nu august 2007. Asadar, dl Ungureanu nu, face altceva decat sa mai incalce odata legea. De notat ca "Programul de conformare" a fost intocmit pe baza "obligatiilor asumate prin procesul de negocieri la Capitolul 22 - Mediu, pentru aderarea Romaniei la UE. Pentru incalcarea acestor angajamente, Romania risca sa fie introdusa in procedura de infringement («non communication infringement procedure»), care consta fie in actionarea in judecata a statului care a incalcat dispozitiile legislatiei comunitare, fie in aplicarea de amenzi foarte mari celor care s-au abatut de la politica comunitara". Ce parere are premierul Tariceanu despre aceasta situatie ingrijoratoare?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.