Salariile demnitarilor au fost marite, in timp ce milioane de pensionari traiesc la limita subzistentei. Nu le ajung banii de medicamente si nici de hrana zilnica. Toate aceste probleme i-au fost semnalate ieri, intr-un apel depus la Cotroceni, prese
Salariile demnitarilor au fost marite, in timp ce milioane de pensionari traiesc la limita subzistentei. Nu le ajung banii de medicamente si nici de hrana zilnica. Toate aceste probleme i-au fost semnalate ieri, intr-un apel depus la Cotroceni, presedintelui Traian Basescu de organizatii ale pensionarilor sprijinite de PC.  


O delegatie a PC alaturi de reprezentanti ai organizatiilor de pensionari din Bucuresti, dar si din alte judete ale tarii au depus ieri la Palatul Cotroceni un apel catre presedintele Traian Basescu in care ii solicita acestuia sa promulge legea privind cresterea pensiilor. "Va cerem sa lasati la o parte orice conflicte si orgolii politice si sa promulgati legea de marire a pensiilor! Va cerem sa va asumati cu maxima responsabilitate promisiunile facute!", au solicitat pensionarii in finalul apelului. "Ati promis tuturor, si mai ales pensionarilor, un trai decent, ne-ati spus ca vom trai bine si v-am crezut, dar ati uitat aceste promisiuni imediat ce ati ajuns la Cotroceni", au acuzat pensionarii.


TRAIESC CU SPERANTA. "Atunci cand ne condamnati cu seninatate, spunand ca luam banii educatiei sau ai agriculturii, ganditi-va macar o clipa cum s-ar descurca mama dumneavoastra daca ar trebui sa se hraneasca doar din pensia de la stat, daca nu ar avea copii care sa o intretina. Noi, pensionarii simpli, fara cunostinte si rude bogate ori influente, nu putem decat sa speram si sa asteptam de la mai-marii acestei tari o rezolvare rapida a problemei noastre, intrucat zilele ne sunt numarate", au mai aratat sustinatorii apelului, amintind de pensiile de mizerie pe care le au persoanele varstnice, care nu au medicamente, au cosul zilnic gol si au ajuns sa fure sau sa cerseasca ca sa poata trai. "Mai coborati din masina, domnule presedinte, si nu doar la Mamaia sau la Neptun! Mai treceti si pe unde ne ducem noi existenta tragica de pe o zi pe alta, tot timpul cu disperarea ca maine va veni o factura pe care nu o vom putea plati, tot timpul cu tristetea ca nu mai putem oferi nepotilor nostri nici macar o bomboana. Ne veti avea pe constiinta, domnule presedinte!", l-au avertizat persoanele de varsta a treia pe seful statului.


Alaturi de pensionari a fost prezent la Cotroceni si presedintele Consiliului Executiv al PC, senatorul Codrut Seres, care a aratat ca exista surse de finantare pentru marirea pensiilor. El a amintit proiectul PC privind constituirea fondului de solidaritate cu pensionarii, care prevede o contributie de 1% din profitul firmelor pentru marirea pensiilor. "Tema pensiilor nu este o tema ce trebuie politizata, ci rezolvata", a spus Seres. Pensionarii care au depus apelul, alaturi de o alta adresa, au fost insotiti in incinta Palatului de liderul Departamentului pentru Pensionari din PC, deputatul Ioan Tundrea. "Asteptam ca presedintele sa analizeze acest apel si avem speranta ca va promulga legea cat mai repede, pentru ca banii necesari pentru aceasta marire exista", a declarat Tundrea.


Plimbati cu minciuni

"Presedintele a zis ca o sa traim mai bine si traim din ce in ce mai rau", s-a plans unul dintre pensionarii adunati in fata Cotroceniului. "Eu umblu cu reteta dupa mine. M-am dus la farmacii si nu mai au plafon", a povestit el, nemultumit ca, atunci cand gaseste medicamente, este nevoit sa scoata bani din buzunar pentru ele. "Ne mint! Cand mergem la farmacii ne mai cere o 100.000-200.000. Salariul presedintelui a crescut! El traieste bine cu smecherii pe care ii are in jur, iar noi murim!", a mai spus pensionarul. "Am doua milioane de lei, iar sotia mea are o pensie de handicapat de 1,7 milioane de lei", s-a plans un altul.


Se pregateste raspunsul Guvernului

Cum marti seara premierul a primit solicitarea oficiala a presedintelui privind  argumentarea sustinerii financiare a majorarii pensiilor, ieri, in sedinta de guvern, premierul Tariceanu le-a "pasat" sarcina redactarii documentului celor doi ministri cu responsabilitati in domeniu, cel al Finantelor si cel al Muncii. "Ieri (marti - n.r.), presedintele a trimis o scrisoare la care, fara indoiala, va primi un raspuns. I-am rugat pe domnul ministru Vosganian si pe domnul Pacuraru sa analizeze continutul scrisorii si sa formulam un raspuns din partea Guvernului", a anuntat premierul la inceputul sedintei de guvern. (A.N.)


APEL
Stimate Domnule Traian Basescu, Presedinte al Romaniei

Noi, pensionarii acestei tari facem apel la constiinta si la ratiunea dumneavoastra, la responsabilitatea dumneavoastra fata de cetatenii acestei tari carora in urma cu doar trei ani de zile nu v-ati sfiit sa le faceti promisiuni de viata mai buna. Ati promis tuturor, si mai ales pensionarilor, un trai decent, ne-ati spus ca vom trai bine si v-am crezut, dar ati uitat aceste promisiuni imediat ce ati ajuns la Cotroceni.

Va cerem de asemenea, sa cugetati la vorbele si gesturile dumneavoastra, pentru ca pot avea consecinte deosebit de grave. Prin vorbele dumneavoastra nu faceti altceva decat sa duceti incaierrea politica de la televizor in societate, pornind una impotriva alteia categoriile sociale: pensionari versus profesori, invatatori, medici, agricultuori.

Ce castigati, domnule Presedinte, daca porniti intreaga societate romaneaca impotriva pensionarilor, daca veti incepe sa ii haituiti, asa cum ati pornit deja in discursul dumneavoastra? De parca societatea romaneasca nu era sufucient de agesiva cu pensionarii, mai puneti si dumneavoastra paie pe foc, spunand ca pensiile noastre sunt platite din banii agricultorilor sau profesorilor. Unde va e decenta si responsabilitatea?

Unde va e intelepciunea si cumpatarea, daca pentru interesul dumneavostra politic sunteti gata sa aruncati Romania intr-un cvasi-razboi social?

Oare dumneavoastra nu stiti ca pensionarii sunt deja bruscati in piete si autobuze, sunt huiduiti si loviti pe strada? E suficient sa o intrebati pe mama dumneavoastra cum se comportau oamenii cu dansa pe strada, inainte de a fi dumneavoastra presedinte, atunci cand dansa era doar o simpla pensionara. Atunci cand ne condamnati cu seninatate, spunand ca luam banii educatiei sau ai agriculturii, ganditi-va macar o clipa cum s-ar descurca mama dumneavoastra daca ar trebui sa se hraneasca doar din pensia de la stat, daca nu ar avea copii care sa o intretina.

Noi, pensionarii simpli, fara cunostinte si rude bogate ori influente, nu putem decat sa speram si sa asteptam de la mai marii acestei tari o rezolvare definitiva si rapida a problemei noastre, intrucat zilele ne sunt numarate. Cu pensii de mizerie, fara medicamente, cu cosul zilnic gol, fara nadejdea zilei de maine, a devenit aproape imposibil sa traim fara sa furam sau sa cersim. Mai coborati din masina, domnule Presedinte, si nu doar la Mamaia sau la Neptun! Nu va mai faceti cumparaturile pe la supermarket-uri! Mai treceti si pe unde ne ducem noi existenta tragica de pe o zi pe alta, tot timpul cu disperarea ca maine va veni o factura pe care nu o vom putea plati, tot timpul cu tristetea ca nu mai putem oferi nepotilor nostri nici macar o bomboana. Ne veti avea pe constiinta, Domnule Presedinte! Veti duce cu dumneavoastra povara a mii de pensionari amarati si disperati, care au muncit o viata intreaga pentru constructia acestei tari si pentru care urarea dumneavoastra marinareasca s-a transformat in "sa muriti cat mai repede!".

Consideram ca este datoria dumneavoastra legala si morala, in calitate de presedinte al tuturor romanilor, si nu doar al unora, sa luati masurile necesare si echitabile. Toti cetatenii acestei tari meirita mai multa consideratie din partea celor pe care i-au ales sa le conduca destinele, Domnule Presedinte! Caci desi nu ne putem lauda cu totii cu renumele ultimilor dumneavoastra invitati de la Neptun, poate si pensionarii ar fi meritat, mai mult decat oricine, sa fie adusi cu avionul la Cotroceni pentru a discuta si a-si impartasi experienta si greutatile.

Nu suntem doar o suma de voturi la alegeri. Nu suntem doar niste procente in sondaje. Si refuzam sa fim tratati ca niste marionete in jocurile voastre, iar durerile noastre sa fie niste torpile in luptele voastre politice. Domnule presedinte, oamenii obisnuiti nu sunt interesati de jocurile  politicianiste si de luptele pentru putere ale oamenilor politivi! Cetatenii acestei tari vor sa vada ca politicienii pe care i-au votat si pe care ii platesc prin munca lor se preocupa de rezolvarea problemelor si nevoilor lor, vor sa vada ca problemele majore precum cea a pensiilor sunt puse deasupra oricaror interese particulare ale politicienilor. De aceea, va cerem sa lasati la o parte orice conflicte si orgolii politice si sa promulgati legea de marire a pensiilor. Va cerem sa va asumati cu maxima responsabilitate promisiunile facute!

Bucuresti, 11 iulie 1007

In speranta ca vocea noastra va fi auzita si ca parera noastra conteaza Semnatrii acestui apel


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.