Sint fetele blagoslovite cu un debit verbal naucitor. Prezentatoarele de la concursurile interactive. Frumoase si guralive, ele au devenit personajele verii in toata saracia grilelor estivale.Ada Stan si Mihaela Tatomir sint cele care
vorbesc continuu in timpul zilei la Prima TV „Sa ma intrebi punctual, te rog, pentru ca eu vorbesc mult", m-a avertizat candid Ada Stan, una dintre fetele de la „Quizzit", concursul realizat in studiourile de la Prima TV. Are 23 de ani si isi pregateste examenul de licenta in management. „Au fost cu noi Rocsana Marcu si Dan Fintescu, dar am mai ramas eu si Mihaela." Ada e din Toplita si a cochetat cu modellingul de mica. In timpul saptaminii mergea la scoala, in weekend venea la Bucuresti, insotita de tatal ei, sa urce pe podiumul de moda. „Ma prezentasem la mai multe castinguri, in perioada aceea, inclusiv pentru un serial la MediaPro, si luasem citeva. Dar eu voiam un program lejer, sa pot merge si la scoala, asa ca m-am bucurat cind am intrat in baza de date de la Prima TV. Castingul s-a desfasurat in trei etape. Abia dupa un an am intrat pe post". Probele au constat in citirea unor texte, intr-o improvizatie, cu Dezbracatu’ pe post de partener, dar si intr-un monolog despre sine. „Mi s-a spus sa vorbesc cit mai mult despre mine." Atuul in alegerea ei? Debitul verbal, evident!

Dupa ce a participat la „Star Factory", Mihaela Tatomir a ramas in baza de date a postului. La casting, „proba a fost sa vorbesc cit pot de mult despre un obiect fara sa spun ce este. Si... am vorbit... mult. Iata ca de atunci au trecut trei ani". Definitorii in alegerea ei au fost naturaletea si faptul ca era deja obisnuita cu camera. Etape pregatitoare pina a li se da unda verde pe sticla n-au existat. „Au venit cei din Olanda, ne-au aratat jocurile, ne-au zis: «Asta-i programul zilnic, pregatiti-l toti». Dictie am vrut eu sa fac, ma gindeam ca, dupa ce se termina emisiunea, sa lucrez la stiri. Cu dictia n-am probleme, in schimb, sint cam pisicoasa. Dar pot sa ma controlez", spune Ada.

Inainte de emisie, fetele se machiaza si se coafeaza singure. Vin si cu hainele, musai decente, dar comode, de-acasa. „Nu mi s-a intimplat niciodata sa ramin fara cuvinte, in direct. Multi cred ca citim de pe prompter sau ni se sufla in casca, nu-i adevarat. E mecanic. In principiu, vorbesti despre acelasi lucru. Iar eu nu sint emotiva", ne explica Ada. De momente penibile, injuraturi sau apostrofari in direct le-a cam ferit Dumnezeu. Mai vulnerabile in privinta asta sint fetele care interactioneaza cu telespectatorii pe timp de noapte. „La emisiunile de noapte li se cere fetelor sa fie putin vulgare", continua Ada. „Daca mi s-ar cere si mie, probabil as renunta. N-am avut niciodata probleme de-astea, ba dimpotriva, intra tot felul de batrinei care imi spun «te pupam!». E si un domn care trimite mesaje in care spune ca a observat ca mi-am schimbat inelul pe alt deget sau imi face poezii." Si adauga: „Toata lumea crede ca suna rude, prieteni. Rudele nu au voie sa o faca. Dar bunica e fana mea cea mai mare. Imi face observatii, ma corecteaza...". Ada e de acord ca publicul ei fidel inseamna, si datorita orei de difuzare, ora prinzului, batrinii, copiii si mamele cu copii mici.

Daca Ada viseaza la stiri, Mihaela se vede pe viitor precum tiza ei de la „Duminica in familie". In timpul liber, ea cocheteaza cu muzica. Inoata si picteaza, merge la film, la bowling si la echitatie. Colega ei, Ada, e genul familist. Se relaxeaza in fata televizorului ori a computerului, citind o carte sau bucatarind. Se bucura ca inca nu e recunoscuta pe strada. Iar daca o abordeaza cineva e pentru ca o confunda cu Letitia Enache. Sau cu „o fata de la Meteo". Mihaela e si aici opusul Adei: „De foarte multe ori aud pe linga mine sau in spatele meu: «Suna! Alo!». Daca la inceput ma simteam ciudat, acum nu ma mai deranjeaza".

„La inceput, era groaznic, nu prea intra nimeni si eu tot vorbeam", isi aminteste Ada. „Eram putin anemica si mi se facea rau. Cind am dat premiul de 500.000.000 de lei, nu dadusem niciodata atitia bani, iar mi-a fost foarte rau. Abia asteptam sa se termine, sa ma asez. A cistigat un baiat din Bucuresti, Marius. Multi cred ca sint pacaliti la emisiunea asta, dar multi suna." Admiratorii sint acum mai numerosi si mai insistenti. Metodele de agatat sint clasicele telefoane, mesaje, buchete de flori la poarta televiziunii. Nici una n-a dat la ele roade. Care-i primul lucru pe care-l fac fetele, dupa ce ies din emisie? Ada da fuga acasa, sa-si hraneasca pisoiul. Iar Mihaela se relaxeaza previzibil: „Tac vreo 20 de minute!".

Selectie naturala la Budapesta Multe dintre concursurile interactive difuzate de posturile autohtone sint produse si transmise din Ungaria de Telemedia, o firma care le produce si pentru alte 25 de tari. La National TV si Favorit TV apar pe sticla, de la Budapesta, patru fete. In perioada in care acestea prezinta, alte 8-10 fete fac training 30-45 de zile. Fetele ramin pe sticla doua-trei luni, timp in care sint monitorizate de un editor pentru a se vedea daca fac rating. Cele cu rezultate slabe sint inlocuite de fetele pregatite paralel. Sinziana Buruiana (23 de ani - foto) prezinta de la Budapesta pentru National TV "Uite cine cistiga!". A ajuns acolo la recomandarea directorului artistic al postului, Razvan Tecuceanu. Recunoaste franc ca vorbeste repede si neintrerupt, in direct, pentru ca "mi se spune mereu in casca ce sa spun. Am coordonate multe din partea editorului, asa ca nu ramin niciodata in pana de idei". Cind are de-a face cu un telespectator obraznic, trece mai departe, incercind sa nu se intimideze. Sinziana isi doreste o cariera in televiziune, de aceea considera acest job o rampa de lansare. Paralel, cocheteaza cu modellingul. Singurul dezavantaj al acestui loc de munca e departarea de tara si de cei dragi.

Cei interesati sa incerce exercitii de dictie pot accesa www.cotidianul.ro/select