Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), Asociatia Pro Democratia, Centrul de Jurnalism Independent si Agentia pentru Monitorizarea Presei privesc cu ingrijorare decizia Curtii Constitutionale prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate r
Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), Asociatia Pro Democratia, Centrul de Jurnalism Independent si Agentia pentru Monitorizarea Presei privesc cu ingrijorare decizia Curtii Constitutionale prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata in cazul Zambaccian, apreciind ca aceasta poate genera un cadru legislativ hiper-protectiv pentru ministri si fosti ministri.
Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, organizatiile semnatare sustin ca exista suficiente garantii in timpul procesului penal prin care procurorii sau judecatorii pot elimina sesizarile neintemeiate la adresa ministrilor si ca nu exista nici un temei pentru ca acestia sa se bucure de o protectie mai mare in fata legii decat oamenii obisnuiti.
ONG-urile mentionate apreciaza ca, in cazuri precum Adrian Nastase si Serban Mihailescu judecarea trebuie sa continue, pentru ca efectele deciziei Curtii Constitutionale se produc doar pentru viitor, iar in cazurile de fosti si actuali ministri impotriva carora procurorii ar dori sa inceapa urmarirea penala, autorizarea prealabila va trebui ceruta. "Este regretabil ca prin aceasta decizie (in cazul Zambaccian - n.red.) se anuleaza efectele conditionalitatii asumate fata de Uniunea Europeana in 2004, la momentul incheierii negocierilor pe capitolul Justitie si Afaceri Interne, de a elimina protectia speciala a fostilor ministri in fata legii. Aceasta obligatie a fost asumata chiar de Guvernul condus de premierul Nastase care acum se prevaleaza de acest statut special pentru a nu putea fi judecat pe fond", subliniaza autorii comunicatului. Ei semnaleaza ca, in conditiile actuale, va fi aproape imposibil ca un fost sau actual ministru care este si parlamentar sa fie judecat pentru fapte in legatura cu mandatul, fiind necesara autorizarea prealabila a Camerei Parlamentului din care acesta face parte. "Reamintim in acest sens refuzul Camerei Deputatilor de a autoriza perchezitia in cazul Zambaccian", explica semnatarii documentului. Membrii Initiativei pentru o Justitie Curata sunt Societatea pentru Justitie - SoJust, Societatea Academica din Romania - SAR, Societatea Timisoara, Academia de Advocacy, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Alianta Civica. Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit, joi, ca in dosarul Zambaccian procurorii au incalcat Constitutia prin faptul ca nu au solicitat avizele de cercetare penala de la Camera Deputatilor sau Presedintie. Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconsitututionalitate ridicata in cazul lui Adrian Nastase referitor la prevederile Legii 115/1995 privind raspunderea ministeriala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.