Politia din Brasov va intocmi o fisa pentru fiecare cersetor, care va include si motivele pentru care acesta a recurs la astfel de metode de cistigare a existentei.

Potrivit estimarilor Inspectoratului de Politie Judetean Brasov, in municipiul resedinta de judet exista aproximativ 300 de cersetori care isi cistiga zilnic existenta pe strazi. Multi dintre ei sint copii sau persoane care mimeaza un handicap. Autoritatile locale au inceput o campanie pentru a-i convinge pe cetateni sa nu le mai ofere acestora bani, incurajind in acest fel cersetoria, arata MEDIAFAX. Oficialii orasului intentioneaza sa alcatuiasca, in perioada imediat urmatoare, o baza de date a celor care cistiga bani din aceasta activitate.

Campania a inceput in cursul acestei saptamini in orasul Brasov prin distribuirea de pliante prin care cetatenii sint indemnati sa nu mai participe la dezvoltarea acestui fenomen. Pliantele vor fi insa distribuite si in celelalte orase din judet, conform inspectorului George Baciu, din cadrul Serviciului de Ordine Publica al IPJ Brasov.

„Majoritatea celor care cersesc vin la Brasov din localitatile invecinate. Vom lua legatura cu primariile de acolo pentru a face o baza de date", a aratat Baciu intr-o conferinta de presa. „Vom face o fisa de identificare pentru fiecare persoana, in care vor fi trecute si motivele din cauza carora au ajuns sa cerseasca. Trebuie sa ii ajutam pe acesti oameni, insa nu prin a le da bani, deoarece astfel doar ii vom incuraja sa ramina pe strada", a explicat inspectorul. Autoritatile din Brasov le cer cetatenilor, prin campania contra cersetoriei, sa anunte politia daca intilnesc cersetori. Minorii constrinsi sa cerseasca vor fi dusi la centrele de plasament. Campania se coreleaza insa cu alte masuri pentru sprijinirea celor nevoiasi: de exemplu, in Brasov a fost infiintata o fundatie de ajutorare a persoanelor fara adapost, Centrul Vietii Noi, unde acestea pot primi hrana si adapost. La acest centru vor veni si reprezentantii Centrului antidrog, care ii vor consilia pe oamenii strazii si vor incerca sa ii faca sa renunte la alcool si stupefiante.

Cersetoria este considerata infractiune in Codul penal si se pedepseste cu pina la cinci ani de inchisoare sau amenda. Aceste prevederi legale nu ii opresc insa pe sutele de cersetori sa ceara bani, uneori in mod agresiv.

Cersetorii romani, organizati in bande la Edinburgh. Detalii la www.cotidianul.ro/select