Furnizarea de energie electrica pentru consumatori nu este periclitata de seceta in luna iulie, dar o scadere a nivelului Dunarii ar putea pune probleme privind disponibilitatea apei de racire la centrala de la Cernavoda in august si septembrie, a
Furnizarea de energie electrica pentru consumatori nu este periclitata de seceta in luna iulie, dar o scadere a nivelului Dunarii ar putea pune probleme privind disponibilitatea apei de racire la centrala de la Cernavoda in august si septembrie, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Hidroelectrica si Nuclearelectrica isi vor putea indeplini obligatiile contractuale in luna iulie, iar in cursul acestei luni vom vedea care va fi situatia in luna august, cand singurul pericol ar putea fi scaderea Dunarii la cele doua brate, ceea ce ar putea periclita functionarea reactorului 1 de la centrala nucleara de la Cernavoda. De asemenea, daca situatia nu se va imbunatati, s-a luat in calcul si posibilitatea ca Unitatea 2 de la Cernavoda sa nu fie pusa in functiune", a spus Vosganian, dupa o intalnire cu reprezentantii Dispecerului Energetic National.
Ministrul a adaugat ca, pana saptamana viitoare, ar putea fi infiintata piata de capacitati pentru a acoperi eventualul deficit de energie de pe piata. Piata de capacitati este un mecanism prin care o serie de producatori, practic, cei care produc cea mai scumpa energie, vor primi finantari pentru a produce curent electric, atunci cand pe piata apare un deficit.
Vosganian a precizat ca sumele aferente intretinerii capacitatilor suplimentare vor fi asigurate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, urmand sa fie acoperite din tarifele pe care autoritatea le percepe operatorilor energetici. Aceste capacitati suplimentare sunt prognozate sa intre in functiune in luna iulie.
"Concluzia de astazi este ca singurul pericol potential ar putea aparea in luna august la unitatea 1 de la Cernavoda si in luna septembrie pentru Unitatea 2, dar care vor fi sustinute de piata de capacitati", a spus Vosganian.
Pacura si gazele, in rezerva
Termoelectrica va pregati pentru punerea in functiune centralele electrice pe baza de pacura si gaze naturale, pentru a suplini acest eventual deficit de energie.
Ministrul a dat asigurari ca, indiferent de amploarea problemelor provocate de seceta, producatorii de energie vor asigura necesarul pentru consumul intern al populatiei si necesarul pentru onorarea contractelor comerciale. De asemenea, el a precizat ca eventualele majorari de costuri pentru producerea energiei vor fi preluate de sistem si nu se vor regasi in pretul "la lumina" platit de populatie.
Pe de alta parte, ministrul a spus ca seceta nu este un factor care sa duca la cresterea inflatiei peste nivelul prognozat. "Pretul produselor alimentare din productia interna si la energia electrica nu se majoreaza, nu prezinta presiuni inflationiste, asa ca nu cred ca inflatia va depasi tinta prognozata", a mai spus Vosganian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.