Serviciul Roman de Informatii, principalul serviciu secret al tarii, se afla de luni bune intr-o criza cu efecte din cele mai nedorite. Nefiind vreun schit de maici sau un asezamant cultural, SRI s-a mai confruntat si in trecut cu momente de maxima t
Serviciul Roman de Informatii, principalul serviciu secret al tarii, se afla de luni bune intr-o criza cu efecte din cele mai nedorite. Nefiind vreun schit de maici sau un asezamant cultural, SRI s-a mai confruntat si in trecut cu momente de maxima tensiune. Dar micile sau marile derapaje de la democratie din anii a€™90 sau influentele politice trebuie lasate in urma.

In ciuda unui statut privilegiat, de membru NATO si UE, un spatiu cu repere clare in materie, o buna parte din clasa politica nu intelege mersul democratic. Implicarea serviciilor in politica, fie ca e vorba de scandaluri sau de utilizarea unor documente in rafuiala dintre partide, este apanajul unei dictaturi. Pentru ca cea mai mare parte din politicienii care au trait acele vremuri nu pot renunta la obiceiurile lor. Au in sange amestecul de politica si servicii secrete. Nu este mai putin adevarat ca, in timp ce se plange de presiuni politice, care exista in mod indubitabil, SRI face el insusi o mare greseala. Persoane din conducerea centrala sau din cea locala a SRI dau curs unor influente politice, prin interactiunea uneori nefireasca pe care o au cu parlamentari, oameni de-ai locului aflati in posturi importante la Bucuresti, lideri locali cu influenta si acces la banul public. Refuzul trebuie sa vina ferm din interiorul institutiei principale pentru securitatea nationala. Puterea lor e informatia despre cineva, nu relatia cu acesta.

Intr-o democratie, serviciul de securitate interna e o structura independenta, fara mama si fara tata, cum zice romanul. Culege informatii despre atentate la securitatea nationala a acelui stat, despre conexiunile de tip mafiot care capuseaza banul public, despre furturi de sute de milioane de euro, amenintari teroriste, contraspionaj si multe altele. Indiferent cine ar fi persoanele care fac astfel de marsavii, ele ar trebui deferite procurorilor si apoi trimise in instanta. Fara interventii, trafic de influenta sau conexiuni politico-financiare menite sa-i scape. Suntem in anul 2007, toata lumea occidentala e cu ochii pe noi. Vor sa vada ce facem, cum ne comportam in clubul de elita in care am fost invitati. Vremea jumatatilor de masura a trecut. E nevoie de o viziune strategica ferma si clara, de o reforma continua si eficienta in domeniul serviciilor de informatii in Romania. Ceva a fost facut pana acum, in special dupa 11 septembrie, pe zona combaterii terorismului. Dar scandalul biletelelor scrise si pierdute de primul adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, ne demonstreaza ca in alte aspecte mai e mult de lucru in SRI. La mentalitati, la evitarea jocurilor politice din interior, la onestitate in fata corpului de ofiteri si specialisti ai serviciului, care doresc sa-si faca munca cinstit si fara complicitati.

M-a surprins intr-un fel scandalul biletelelor. Desi este evident ca Florian Coldea a gresit nepermis pentru o persoana aflata intr-o functie atat de importanta, prin manipularea neglijenta a unor notite personale, cred ca discutia derapeaza spre o alta zona, mai degraba indusa. Nu mai vorbeste nimeni despre aspectul esential, dupa parerea mea. Cum au ajuns acele biletele la PSD? Cine din interiorul serviciului a facut si face intr-adevar politie politica? Daca mai exista premise pe viitor ca aceleasi persoane sa faca jocuri politice, incalcand grav securitatea nationala? Ne putem astepta maine-poimaine sa ajunga vreo nota interna din SRI la surse rusesti sau arabe?  

Pe de alta parte, din toate operatiunile si miscarile greilor serviciilor secrete din ultimii 17 ani, tocmai tanarul Coldea este dat ca exemplu de neprofesionalism. O fi asta un semnal pentru tineri ca n-a venit inca vremea lor in servicii? Sau un avertisment pentru politicieni importanti sa nu mai apeleze la debutanti, ci la batranii lupi informativi?

Prin intretinerea si exploatarea unor filiere de obtinere a datelor si documentelor din SRI, PSD
i-a facut un urias deserviciu directorului George Maior, fostul lor coleg de partid. Cunoscandu-l bine pe diplomatul de cariera Maior, sunt mai degraba dispus sa-l creditez pe el cu bune intentii decat pe cei care au pus la cale operatiunea politica amintita, in timpul unei campanii electorale.

PSD nu este insa unicul actor politic ce a dovedit ca are legaturi periculoase, imorale si chiar ilegale in interiorul principalului serviciu secret al tarii. Sunt date suficiente si despre unii lideri PD sau despre simpatii PRM inca existente la anumite niveluri in SRI, cu beneficii pentru acele partide si liderii lor. Despre Traian Basescu nu mai are rost sa vorbesc. Sub acoperirea legala de presedinte al CSAT, domnia sa a obtinut si obtine cam tot ce vrea de la SRI, fie ca se cuvine sau nu.

Un observator atent si independent, de undeva din spatiul euroatlantic, mi-a spus recent: "Atentie la SRI! Pe fondul conflictului politic grav dintre persoane si institutii se pot produce derapaje majore". Omul fie stia ceva, fie se baza pe experienta. Cert este ca a avut dreptate. Din pacate!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.