Alegeri  Pragul electoral ar putea reveni la 2% in conditiile aplicarii sistemului de vot uninominal, propunerea apartinand Asociatiei ProDemocratia. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, membru in comisia parlamentara de elaborare a noului c
Alegeri  Pragul electoral ar putea reveni la 2% in conditiile aplicarii sistemului de vot uninominal, propunerea apartinand Asociatiei ProDemocratia. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, membru in comisia parlamentara de elaborare a noului cod electoral, a declarat ca in acest fel s-ar asigura si o mai buna corelare intre distribuirea mandatelor si optiunile alegatorilor, fiind eliminat principiul invingatorul ia totul.  Motreanu a aratat ca sistemul de vot uninominal dezavantajeaza partidele mici, care, desi au scor bun in anumite circumscriptii, nu pot intra in Parlament, pentru ca nu trec de pargul de 5%. Astfel, o parte a electoratului risca sa ramana nereprezentata in Parlament. Scaderea pragului electoral avantajeaza partide precum  PNTCD si AP, cu care liberalii au incheiat un protocol de colaborare. Prevederea ar putea fi inclusa in proiectul codului electoral, dar nu s-a luat inca o decizie.  ASUMARE. Noul Cod Electoral ar putea fi adoptat prin asumarea raspunderii de catre Guvern, daca parlamentarii nu il vor vota "intr-un termen rezonabil", dupa cum a declarat vicepresedintele PNL, Ludovic Orban (foto). "In cazul in care se taraganeaza dezbaterea, Guvernul este pregatit sa isi asume raspunderea", a sustinut Orban. La consultarile pe care premierul Calin Popescu Tariceanu le-a avut cu liderii partidelor parlamentare s-a convenit ca membrii Comisiei de Cod Electoral sa lucreze toata vara la Legea votului uninominal, astfel ca la inceputul lunii septembrie sa fie adoptata legea in Senat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.