Seceta a afectat 1,2 milioane de hectare cultivate cu griu, ceea ce reprezinta 61% din suprafata cultivata anul acesta. Ministrul Remes nu poate estima pagubele.

 "Recolta medie de pe cele 1,9 milioane de hectare cultivate cu
Seceta a afectat 1,2 milioane de hectare cultivate cu griu, ceea ce reprezinta 61% din suprafata cultivata anul acesta. Ministrul Remes nu poate estima pagubele.

"Recolta medie de pe cele 1,9 milioane de hectare cultivate cu griu va fi anul acesta de 1,6 tone la hectar. In plus, o parte din griu este afectata si calitativ. Spre comparatie, in 2005, de pe 2,4 milioane de hectare s-au obtinut 7,4 milioane de tone, cu o productie medie de 2,9 tone/ha, iar anul trecut au fost cultivate 1,9 milioane de hectare si s-au recoltat 5,2 milioane de tone, cu o productie medie de 2,7 tone/ha", a declarat ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Ministrul este insa convins ca pretul alimentelor nu va creste. "Chiar daca productia de anul acesta va fi mult mai mica decit pina acum, nu sint motive sa se scumpeasca alimentele. Nici daca Romania n-ar mai cultiva deloc griu, pretul piinii nu ar trebui sa creasca, pentru ca este deja mai mare decit in celelalte tari din UE", a spus Remes. El a precizat ca tot in proportie de peste 60% sint afectate de seceta si suprafetele cu rapita (62,9%) si cele cu orz si orzoaica (60,2%).

Executivul a decis in ultima sedinta sa acorde 50 de milioane de lei pentru zone calamitate din 34 de judete. "La nivelul fiecarei comune s-a constituit o comisie care sa faca evaluarea in teren, dar am avut surpriza ca multi au raportat in doua zile pentru suprafata unui intreg judet. In plus, multi au declarat gradul de calamitare spre 100% pentru a fi siguri ca primesc despagubiri, desi noi dam bani pentru culturile afectate peste 30%", a precizat Remes. El a mentionat ca din cele 20 milioane de hectare cultivate cu griu in intreaga tara, doar 625.000 de hectare sint asigurate. In ceea ce priveste rapita, din totalul de 388.000 de hectare, asigurate sint 233.000 hectare, iar suprafetele cu orz si orzoaica sint asigurate 71.800 de hectare din 214.000 de hectare.

"Mi s-a spus ca seceta din acest an este mai mare decit cea din 1946, dar acum nu sintem dupa razboi, ci membri ai UE. Nimeni nu poate spune care vor fi pagubele produse de aceasta seceta, dar cert este ca banii de la buget merg acum spre despagubiri in loc de investitii, iar agricultura va contribui mult mai putin la PIB si va avea aport mai mic la export", a spus ministrul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.