Seceta si vara caniculara au pus pe ganduri autoritatile. Lipsa apei se simte din ce in ce mai mult, fapt ce a determinat guvernantii sa ia unele masuri care sa duca la asigurarea populatiei cu apa, in primul rand. Intre timp, canicula a ucis 19 pers
Seceta si vara caniculara au pus pe ganduri autoritatile. Lipsa apei se simte din ce in ce mai mult, fapt ce a determinat guvernantii sa ia unele masuri care sa duca la asigurarea populatiei cu apa, in primul rand. Intre timp, canicula a ucis 19 persoane in numai trei zile.
In urma unei analize facute in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, s-a ajuns la concluzia ca nu se impun restrictii pentru consumurile de apa din sursele apa de suprafata (n.r. - raurile in special), in urmatoarea luna, a declarat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), ieri, intr-o conferinta de presa. Mai mult, lacurile de acumulare au un grad de umplere de 77%, suficient pentru asigurarea consumului pentru urmatoarea luna. "Cea mai mare problema o reprezinta alimentarea cu apa din surse subterane, adica fantanile, care se gasesc in special in mediul rural", a spus Varga. "La ora actuala, facem analize cu privire la posibilitatea forarii de puturi de mare adancime", a completat Lucia Varga.
Pe de alta parte Attila Korodi, ministrul Mediului, a declarat ca a solicitat Hidroelectrica sa foloseasca rational apa necesara producerii energiei electrice si sa restrictioneze folosirea apei din barajele proprii, cu exceptia populatiei, agriculturii si marilor intreprinderi.
Seceta nu ataca energia
Autoritatile nu intentioneaza sa reduca productia de electricitate sau sa majoreze pretul energiei electrice din cauza secetei, iar siguranta sistemului energetic national nu este periclitata. "Reprezentantii Hidroelectrica au afirmat categoric ca se poate produce energie in continuare", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Potrivit ministrului, "situatia este sub control". Totodata, ministrul a spus ca exista si scenarii alternative in cazul in care seceta prelungita va afecta productia de energie. Astfel, stocurile de carbune, utilizabil in termocentrale, sunt suficiente pentru acoperirea unei cereri suplimentare.
Scade si Dunarea
Seceta a determinat scaderea nivelului Dunarii in unele zone, in special la Cernavoda, ingreunand traficul fluvial si obligand navele, din cauza malului si a pragurilor de nisip, sa faca un ocol de 100 km pentru a ajunge la gura Canalului Dunare - Marea Neagra, informeaza Mediafax. Purtatorul de cuvant al Companiei Nationale "Administratia Canalelor Navigabile", Adrian Pandici, a declarat ca in zona Cernavoda nivelul apei Dunarii a scazut cu 30 de centimetri in ultimele doua zile, ajungand in unele locuri la cinci metri. Convoaiele cu mai mult de sase barje circula cu dificultate, iar incarcatura barjelor a fost limitata.
Cadura a ucis 19 oameni in 3 zile
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a comunicat ieri ca, numarul de decese raportate ca avand factor favorizant temperaturile inalte, in intervalul 19-21 iunie, este de 19. Dintre acestea, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Bucuresti a raportat 14 decese, ASP Braila 4, iar ASP Calarasi 1 deces. Persoanele care au murit, la Bucuresti, au decedat din cauza comelor neurologice (3 cazuri), alte 3 decese au fost prin stop cardio-respirator la persoane din grupa de varsta 50-60 de ani, 1 deces prin infarct miocardic acut - 92 de ani, 5 decese la domiciliu - persoane intre 59-78 ani, care sufereau de boli cronice, neoplasm, probleme cardiace. La Braila, toate cele 4 decese s-au inregistrat la persoane de peste 50 de ani si au fost cauzate de probleme cardiace. La Calarasi, tanarul care a murit, la scaldat, avea numai 21 de ani. (L.M., C.P.)
Injunghiat pentru apa
Un barbat din comuna vranceana Tifesti a fost injunghiat, ieri, de un consatean pentru ca ii blocase santul prin care iriga culturile. Din cauza secetei, oamenii din comuna Tifesti si-au construit un sistem de irigatii propriu, prin care raul Putna le uda culturile de legume. Unul dintre cultivatori a intrerupt santul cu apa al vecinului sau, motiv pentru care cei doi s-au luat la bataie. In urma altercatiei unul dintre sateni a fost injunghiat, fiind transportat de urgenta la Spitalul Judetean din Focsani si internat la sectia de terapie intensiva. Agresorul a fugit de la locul incidentului si este in continuare cautat de politisti. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.