Iarasi teoria conspiratiunii (vorba lui Nenea Iancu). Succesul de care se bucura publicatiile si a€žromanele" ce abordeaza asa-numitele subiecte a€žtabu", nu isi are corespondent decat in audienta jurnalelor de actualitati tip a€žora 5", ori in ratingu` de inspiratie Lazaroviana (Iarta-i Doamne Din Dragoste ca sunt Geniali).  
Recent, editura franceza a€žApres la Lune" a publicat romanul (de mare succes, probabil...) a€žCamino 999", in care a€žOpus Dei" este descrisa ca fiind o organizatie generatoare de fraude masive, evaziuni fiscale de proportii, si chiar a€žordonatoare" de credite destinate asasinilor profesionisti ce ii servesc interesele. Ca sa nu-i ramana onoarea a€žnereperata", a€žOpus Dei", prin vocea purtatorului sau de cuvant, Arnaud Gency, a anuntat ca va actiona in instanta atat editura in culpa, cat si autoarea, Catherine Fradier, ce se recomanda a fi a€žo fosta politista". Romanul cu pricina evoca a€žAfacerea Matesa", un scandal politico-financiar ce a pus pe jar familia fostului presedinte Giscard D'Estaing, in anii '70, transmite AFP citata de Rompres. In paginile cartii semnate de Catherine Fradier, a€žOpus Dei" este acuzata ca ar fi pus la cale asasinarea unui deputat francez, iar titlul romanului ia in deradere opera celebrului fondator al organizatiei incriminate, (Josemaria Escriva de Balaguer), intitulata - cum altfel! - "Camino", ale carei coperti adapostesc a€ž999 de maxime spirituale".  
ACUZE... Reprezentantul a€žOpus Dei", Arnaud Gency, a depus plangere impotriva editorului (Jean-Jacques Reboux) si scriitoarei, considerand ca romanul reprezinta o insulta la adresa organizatiei. a€žAutoarea prezinta ancheta asupra unor prezumptive asasinate organizate de Opus Dei, si accentueaza impresia de veridicitate amestecand date autentice si comentarii defaimatoare. Obiectivul nu este acela ca romanul sa fie cenzurat sau interzis ci ca anumite pasaje, care sunt defaimatoare, sa fie recunoscute ca atare", a precizat Gency, care a cerut despagubiri de 30.000 de euro si publicarea rezultatelor procesului.  
... SI SCUZE. Autoarea - recompensata anul trecut cu un premiu pentru a€žLa colere des enfants dechus" (a€žMania copiilor decazuti") bate usor in retragere pe site-ul editurii sale: a€žDe la inceputurile romanului noir, scriitorii amesteca realitatea cu fictiunea. Este modul nostru de a scrie, dar daca trebuie semnalat in subsolul paginii adevarul si falsul, nu va mai povestesc cum vor arata viitoarele romane politiste."  
Cu multi ani in urma Tudor Musatescu se confesa unui confrate spunandu-i a€žAm scris in cateva decenii cam un vagon de hartie. Sper, draga domnule, ca vagonul sa nu fie de marfa". Punct