Un roman din doi se gandeste sa paraseasca institutia sau compania in care lucreaza pentru un alt loc de munca. Angajatii romani se implica emotional foarte mult in viata profesionala.


Romanii asociaza viata profesionala cu ideea de
Un roman din doi se gandeste sa paraseasca institutia sau compania in care lucreaza pentru un alt loc de munca. Angajatii romani se implica emotional foarte mult in viata profesionala.


Romanii asociaza viata profesionala cu ideea de placere si au asteptari mari de la angajator, atat pe plan material, cat si din punctul de vedere al recunoasterii profesionale. Nota medie pe care o dau vietii profesionale este de 7,1, comparativ cu media europeana de 6,2, ceea ce inseamna ca sunt multumiti de cariera.


LOIALITATE. Acestea sunt concluziile unui barometru al motivatiei si asteptarilor salariatilor din Romania, realizat de Ipsos Research in primavara acestui an pentru firma Accor Services. 35% dintre respondenti afirma ca se gandesc sa-si schimbe jobul si urmaresc atent anunturile de angajare, 10% cauta activ un nou loc de munca in Romania, iar 6% isi cauta un loc de munca in strainatate. Procentul angajatilor din sectorul privat care-si manifesta mai putina loialitate fata de angajator este mai mare decat al angajatilor "la stat", dar mai multi dintre acestia din urma sunt hotarati sa-si schimbe actualul loc de munca cu unul peste granite. Romania are cel mai mic grad de loialitate pe plan european, dar cauzele sunt dinamismul pietei fortei de munca, nivelul inca scazut al salariilor, dar si lipsa de recunoastere din partea angajatorilor. Schimbarea frecventa a jobului poate oferi posibilitatea perfectionarii, deoarece principalele asteptari ale angajatilor sunt instruirea, subventiile pentru concediu, pentru ingrijirile medicale, masa de pranz, dar si fondurile de pensie.


FERICIREA LA MUNCA. In procent de 33%, romanii asociaza munca ideii de placere, iar 31% cu  rutina. O treime din romani se simt deseori fericiti si impliniti in munca si 43% sunt mandri de ceea ce fac. Multumirea angajatilor  tine de nivelul de autonomie, de atmosfera de la locul de munca si de program. Jumatate dintre respondenti nu sunt multumiti de recunoasterea implicarii lor in activitatea profesionala.


IngrijorariIn vreme ce angajatii din sectorul privat sunt mai multumiti de conditiile de munca, bugetarii apreciaza mai mult atmosfera de la serviciu. Jumatate dintre salariati considera ca angajatorii nu dau suficienta importanta sanatatii angajatilor si conditiilor de lucru, iar 62% dintre respondenti gasesc insuficienta preocuparea pentru calitatea vietii si multumirii angajatilor. 44% dintre angajati consacra prea mult timp vietii profesionale, in detrimentul celei private. Principalele ingrijorari ale romanilor sunt, in ordinea importantei, legate de nivelul salariului, de siguranta locului de munca si de timpul consacrat muncii. Jumatate dintre romani intra in categoria angajatilor "motivati", care se implica mai mult la serviciu, 24% sunt "stabili", implicarea fiind constanta, si doar 6 procente sunt "dezamagiti".  Cititi aici raportul integral al ACCOR (format pdf)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.