"Santa Scala" sau "Sfanta Scara" a fost adusa la Roma de la Ierusalim in secolul al-IV-lea AD, si amplasata in fostul palat papal, vizavi de biserica San Giovanni in Laterano.
Restauratorii au descoperit insa, din nefericire, ca sanctitatea tr
"Santa Scala" sau "Sfanta Scara" a fost adusa la Roma de la Ierusalim in secolul al-IV-lea AD, si amplasata in fostul palat papal, vizavi de biserica San Giovanni in Laterano.
Restauratorii au descoperit insa, din nefericire, ca sanctitatea treptelor nu-i patrunde pe toti vizitatorii. "Am descoperit, pe langa alte resturi, guma de mestecat lipita pe lemnul care protejeaza treptele", a declarat Alessandra Scerrato, de la departamentul de intretinere a "Sfintei Scari".
Cele 28 de trepte de marmura, incastrate in lemn pentru a fi protejate, sunt atat de pretioase, incat nu li se permite pelerinilor sa le urce decat in genunchi. Mersul in genunchi le permite acestora sa priveasca mai cu atentie la gaurile din lemn, unde se pot vedea locurile in care sangele lui Iisus a ramas intiparit in marmura. Se spune ca pelerinilor care urca aceste trepte li se iarta toate pacatele.
Charles Dickens, care a vizitat "Sfanta Scara" in 1845, nu a fost insa foarte impresionat de ritualul catolic, scriind ca "nu am vazut niciodata ceva atat de ridicol si atat de inconfortabil ca acest ritual".
In 1589, Papa Sixtus V a cerut ca treptele sa fie inconjurate de sute de metri patrati de fresce. Mai multi artisti din secolul al XVI-lea, printre care s-a numarat Baldassare Croce (cel care a ajutat la pictarea Capelei Sixtine), au contribuit la realizarea frescelor.
Odata cu trecerea timpului, peretii si tavanul s-au innegrit din cauza milioanelor de lumanari ale credinciosilor. "Cel mai greu a fost sa indepartam funinginea" a declarat Francesco China, unul dintre restauratori. Specialistii au restaurat picturile milimetru cu milimetru, folosind camere digitale pentru a identifica imaginile originale. Francesco Buranelli, directorul Muzeului Vaticanului, a declarat ca: "acestea sunt unele dintre cele mai importante si cele mai cunoscute fresce din Roma, ele insele reprezentand o pagina de istoria artei secolului XVI-lea. Restaurarea a lasat sa se vada calitatea exceptionala a lucrarilor". In centrul frescelor este reprezentat chiar Papa Sixtus, imbracat ca Sfantul Silvestru. Proiectul de restaurare a fost finantat, in mare parte de catre Fundatia American Getty, care a donat mai mult de jumatate de milion de dolari. Expertii vor restaura apoi capela din capul scarilor, care contine relicve pe care nimeni din afara Bisericii nu le-a vazut din secolul al-XVI-lea. Initial "Sfanta Scara" ducea la praetorium, sau sala de judecata a palatului lui Pilat din Pont din Ierusalim. Credinciosii cred ca daca vor pasi pe aceste trepte, vor fi spalati de toate pacatele si vor ajunge in Rai. Sfintele relicve au fost aduse de la Ierusalim la Roma in anul 326AD de Sfanta Elena, mama lui Constantin cel Mare, si amplasate in apropierea zonei unde se afla acum. Capela si Palatul San Giovanni in Laterano au fost donate Bisericii de Constantin cel Mare. Mai multi Papi s-au supus si ei ritualului "Sfintei Scari", urcand cele 28 de trepte in genunchi. (C. Ciobanu si M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.