Bibanii si stiucile din ghiolul Fortuna va asteapta nalucile.

Ghiolul Fortuna, de unde izvoraste pitorescul canal Sontea, este o atractie pentru foarte multi turisti-pescari veniti in Delta. Intinderea sa mare, rapitorii care pindesc in jungla subacvatica si apele limpezi sint aurul pentru care incepe toata goana. Puneti la socoteala splendidul peisaj care are in fundal dealurile Bestepe si multimea de pasari care anima oglinda lacului si aveti destule motive sa va suiti in masina si sa plecati spre Delta.

O plimbare cu barca nu strica si puteti incepe fie din Mila 23, urmarind cursul Sontei, fie din Maliuc pe Canalul Ocolitor si apoi pe Sontea, ori din Gorgova prin Baba Rada si apoi din nou pe acelasi Sontea. Veti observa ca apele se string din ce in ce mai limpezi in gura ghiolului Fortuna, acolo de unde vin filtrate, decantate si parca mai dulci.

Acum multi ani, adevaratii pescari de stiuca veniti aici beau apa ghiolului gustindu-i parca misterele. Astazi, poate din cauza globalizarii care a adus in Delta aglomeratia barcilor cu multi cai de Snagov, acest gest este riscant. Lasind la o parte melancoliile vechilor deltari, trebuie sa stiti ca pe Fortuna - evident, numai daca vrea zeita - se mai prinde astazi stiuca, biban si exceptional avat (da, avat in ghiol!).

Fortuna poate trece brusc de la tacere la exuberanta. Fiti pregatiti pentru orice. Sint zile in care rapitorii se hranesc frenetic si ataca orice naluca, ocazie cu care multi pescari „sportivi" isi pierd mintile, oprind zeci si chiar sute de kilograme de peste. Genocidul acesta nu se repeta de multe ori intr-un an si poate ca acesta este si motivul pentru care va indemn sa tachinati stiucile pe Fortuna fara remuscarea ca v-am trimis la pescuit in pustiu.

Aventura incepe practic din Fortuna, caci de aici ai deschise noi orizonturi pescaresti spre ghiolul Baclanesti (tineti malul drept imediat ce ati intrat in ghiol din Sontea si este imposibil sa ratati canalul de legatura). Aduceti cu voi ceva oscilante, rotative si voblere pentru a da sens pornirilor pescaresti, in fapt doar un alibi pentru a fi acolo, in Delta, departe de forfota oraselor.