"In dosarul <<Flota>>, expertiza tehnico-maritima si financiar contabila dispusa prin ordonanta la data de 24 octombrie 2006 este in curs de desfasurare si are ca termen de finalizare data de 2 iulie 2007. Valoarea expertizei este estimat
"In dosarul <<Flota>>, expertiza tehnico-maritima si financiar contabila dispusa prin ordonanta la data de 24 octombrie 2006 este in curs de desfasurare si are ca termen de finalizare data de 2 iulie 2007. Valoarea expertizei este estimata la 140.000 de lei", a comunicat DNA. Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin ca la 27 septembrie 2007 faptele lui Traian Basescu se prescriu, ceea ce inlatura raspunderea penala.
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, afirma ca partea din dosar referitoare la presedintele Traian Basescu (inculpat pentru fapte comise in perioada in care era ministru al Transporturilor si nu sef al statului-nr.) a fost disjunsa, cercetarile anchetatorilor vizandu-i pe ceilalti inculpati din dosar, intrucat seful statului beneficiaza de imunitate.
Returnat la DNA
Pe parcursul procesului de la Inalta Curte, in "Dosarul Flota" s-a ridicat din oficiu si problema imunitatii prezidentiale. Instanta nu s-a pronuntat insa pe aceasta problema, ci doar pe cea privind neregularitatea rechizitoriului, pe care a admis-o. Restituirea dosarului la DNA s-a datorat faptului ca rechizitoriul nu a fost confirmat de fostul sef al DNA, Ioan Amarie, ci de adjunctul acestuia. Desi exceptia cu imunitatea a ramas nesolutionata, instanta a admis totusi ca textele referitoare la imunitate sunt ambigue. Art. 84, pct. 2, din Constitutie stipuleaza: "Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72, alineatul 1 se aplica in mod corespunzator". Daca mergem la articolul 72, care se refera la imunitatea parlamentara, aflam ca "Deputatii si senatorii pot fi trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice, exprimate in exercitarea mandatului". Din corelarea acestor articole, rezulta ca imunitatea presedintelui este identica cu cea a parlamentarilor, putand fi cercetat pentru orice infractiune, cu exceptia opiniilor politice exprimate in timpul mandatului. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.