Hormonii, antibioticele si pastilele pentru disfunctii erectile sint tintele preferate ale falsificatorilor de medicamente. „Substanta activa" pe care risca sa o inghita pacientii pacaliti este praful de creta.

Aproximativ 10% dintre medicamentele din lume sint contrafacute, potrivit lui Vlad Iliescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii Publice (MSP). „In ceea ce priveste Romania, fenomenul contrafacerii medicamentelor este larg raspindit pe piata. Cel mai simplu pas pe care oamenii trebuie sa-l faca pentru a diminua acest fenomen este achizitionarea medicamentelor din surse sigure, cum ar fi farmaciile", explica Vlad Iliescu. In anul 2005 au fost depistate peste 3.000 de cutii cu astfel de medicamente.

Cea mai mare parte dintre medicamentele contrafacute provin din tarile arabe. „Principalele cai prin care fenomenul ia amploare sint comenzile pe Internet si comertul din usa in usa", declara Stelica Nicula, de la Protectia Consumatorilor.

Cele mai frecvente cazuri de contrafacere sint intilnite la antibiotice, cum ar fi, de exemplu, Augmentin, hormoni, vasodilatatoare si medicamentele pentru disfunctii erectile. Insa, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), s-au depistat cazuri de medicamente contrafacute cum ar fi Zofran, medicament recomandat pentru tratamentul greturilor si al varsaturilor produse de chimioterapia citotoxica si de radioterapie, sau Sortis, care este un medicament anticolesterol. „De vina sint producatorii, care nu considera important acest fenomen. Ei ar trebui sa fie cei care sa faca cerere la ANV pentru verificarea medicamentelor care intra in tara", sustine Vlad Iliescu.

Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor considera ca astfel de medicamente pun in pericol sanatatea oamenilor, in timp ce reprezentantii MSP sustin ca majoritatea produselor contrafacute nu reprezinta un risc pentru sanatatea populatiei. Potrivit lui Vlad Iliescu, acestea sint compuse din praf de creta si nu au un produs activ. Daca un bolnav cronic nu isi ia medicamentul original, efectul apare intr-un an.