Asta, dupa ce au circulat o serie de zvonuri, cam de prin iarna trecuta, cum ca PNL s-ar gandi tot mai serios sa-l ofere pe tava, drept contracandidat pentru mult prea agresivul Traian Basescu, pe invinsul serviciilor secrete. Ceea ce a cam bulversat
Asta, dupa ce au circulat o serie de zvonuri, cam de prin iarna trecuta, cum ca PNL s-ar gandi tot mai serios sa-l ofere pe tava, drept contracandidat pentru mult prea agresivul Traian Basescu, pe invinsul serviciilor secrete. Ceea ce a cam bulversat, la vremea aceea, clasa politica, mai mult dupa principiul reactiunii fortelor de dreapta, decat al increderii in Actiune, formatiune a carei cota de popularitate, in ciuda pomposului nume, poate fi culeasa de pe jos cu penseta. Interesant este ca, in acest context, PNL si seful Calin Popescu Tariceanu au ales sa-i recupereze pe Constantinescu si Actiunea Populara din cimitirul elefantilor politici si sa-i propulseze pe prima scena. S-a vorbit ieri, dupa intalnirea dintre Tariceanu si Constantinescu de un nou pol de dreapta, in care, pe langa PNL si AP sa mai fie cooptat si PNTCD. Ceea ce pare mai mult un zoombie politic. Presedintele PNL a anuntat intr-o conferinta de presa ca dupa Constantinescu si-ar dori o intalnire cu Marian Milut, seful altui partid de buzunar, reintors de la groapa istoriei, resuscitat cu mare greutate, mai ales datorita banilor magnatului de la Modelu. Caci Milut a trebuit sa investeasca fonduri cu sase zerouri, in euro, pentru a readuce suflul in PNTCD...
Sa fie acestia aliatii de baza ai PNL?! M-as mira sa fie atat de naiv Tariceanu (mai mult ca n-a avut incotro), incat, cu caderea libera in sondaje de dupa referendumul din 19 mai, sa fi ales o solutie sinucigasa, o alianta trista, cu puternic iz mortuar, un nou CDR care nu se stie daca ar mai putea trece de pragul electoral. De altfel, Constantinescu a si folosit in locul sintagmei "pol de dreapta" pe acela de "renastere a CDR", ceea ce nu cred sa fi fost o reala lovitura de imagine in randul electoratului.
Manevra lui Tariceanu ma face sa cred ceea ce am sustinut intr-un articol anterior, anume ca PSD urmareste o alianta toxica cu PD si PLD, tradand PNL pe fondul unei motiuni de cenzura impotriva actualului guvern, este adevarat. Daca noul CDR se duce la un pol, se pare ca noul FSN se va duce la celalalt pol, insa cu o mult mai larga sustinere populara... Sa remarcam ca, deocamdata, de la aceste constructii politice s-au abtinut UDMR si PRM. Daca, insa, alianta PSD-PD se va stabili (e o chestiune de ore, pana cand vom afla daca e alba sau neagra), atunci si UDMR va migra catre polul de tip FSN, sprijinind la vot motiunea de cenzura. Cat despre PRM, isi va relua binecunoscutul rol de opozant al puterii, iar Corneliu Vadim Tudor va juca in continuare rolul de "unic contracandidat valabil la postul de presedinte al Romaniei", tintind alegerile din 2009. Cat despre PC..., poate mai degraba PNG!
Tariceanu simte ca i se clatina pamantul de sub picioare. Este un moment politic cu suficienta tensiune. Daca, intr-o prima etapa, lupta cu Traian Basescu parea castigata, prin expulzarea PD de la guvernare si prin suspendarea presedintelui, iata ca replica e pe masura, iar un rol important il joaca, inca o data, PSD. Punand pe jar cele doua adversare politice, nu stiu daca Mircea Geoana e chiar atat de prostanac pe cat ni-l recomanda Ion Iliescu. Cum nu stiu daca Tariceanu poate fi considerat inteligent din punct de vedere politic daca tinteste la aliante cu partide-loser. Dupa aproape 18 ani de balacareala balcanica ne vedem cu aceleasi aliante de tip FSN si CDR, dovedind ca suntem departe de a ne fi luat majoratul in ale politicii. Suntem insa in NATO si inca in UE. Ei, si?!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.