Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului, pentru a carei constructie exista o lege din 2006, ar putea incepe in aceasta toamna daca Primaria Bucurestiului si Guvernul vor solutiona cele 48 de cereri de retrocedare depuse pentru o parte din amplasame
Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului, pentru a carei constructie exista o lege din 2006, ar putea incepe in aceasta toamna daca Primaria Bucurestiului si Guvernul vor solutiona cele 48 de cereri de retrocedare depuse pentru o parte din amplasamentul alocat ansamblului.
Suprafata revendicata in baza Legii 10/2001 insumeaza peste 15% din cele 11 hectare ale terenului situat in spatele Palatului Parlamentului, pe care ar trebui sa se construiasca Catedrala.
Potrivit directorului executiv al Directiei Integrare Europeana din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti - Calin-Radu Ancuta, pentru deblocarea procesului de construire a catedralei persoanele in cauza ar putea ori sa fie despagubite, ori sa primeasca un alt teren la schimb. "Suprafata respectiva este mica, vorbim de loturi mici, 100-200 metri patrati, 10-15% din terenul Catedralei. Nu putem sa le dam dreptul de proprietate in curtea Patriarhiei", a declarat pentru Mediafax Calin-Radu Ancuta. De partea cealalta, Patriarhia Romana asteapta solutionarea acestor inconveniente pentru a incepe procedurile de obtinere a autorizatiei de constructie, realizarea proiectului si demararea lucrarilor. Proiectul a iscat de-a lungul timpului puternice controverse, insusi ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, considerand ca Patriarhia Romana a gresit cand a luat terenul in proprietate. El a sustinut ca Patriarhia a solicitat luarea terenului in proprietatea sa, fara a tine cont de sfatul lui. "Daca nu l-ar fi luat in proprietate, Primaria s-ar fi obligat sa-i dea in folosinta spatiul pe durata nelimitata", a declarat Iorgulescu.
La inceputul anului 2006, Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea constructiei catedralei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului. Pe baza unui proces-verbal, cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut in proprietatea Patriarhiei Romane.
La jumatatea anului trecut insa, pentru aproape un sfert din suprafata de teren alocata Patriarhiei au aparut si primele cereri de revendicare, conform noilor legi ale proprietatii. Cu toate acestea, municipalitatea a aprobat planul urbanistic zonal (PUZ), care permite ridicarea lacasului de cult. Potrivit PUZ-ului aprobat de Primarie, Catedrala Manturirii Neamului va fi construita pe amplasamentul din spatele Palatului Parlamentului, cladirea urmand sa fie mai inalta decat Casa Poporului.
Dupa zece ani de negocieri si dupa schimbarea a trei amplasamente, pe fostul Deal al Arsenalului urmeaza sa fie construite catedrala si asezamintele patriarhale. Fatada principala ar urma sa aiba vedere spre Calea 13 Septembrie, constructia fiind vizibila din orice punct al orasului. Potrivit PUZ-ului (studiul care prevede detaliile tehnice pentru zona Palatul Parlamentului - 13 Septembrie), catedrala va avea o inaltime de 114 metri (fata de Parcul Izvor, considerat cota zero), 80 metri latime in zona absidelor (bratele crucii), cu o cupola mai inalta decat Casa Poporului si constructii anexe la aceeasi inaltime cu sediul Ministerului Apararii Nationale (aflat in imediata apropiere). Catedrala va fi vizibila din orice punct al orasului, modelul viitorului edificiu urmand a fi selectat in urma unui concurs national pe aceasta tema.
De-a lungul timpului au existat numeroase discutii legate atat de amplasamentul constructiei si de provenienta fondurilor necesare lucrarilor, cat si de necesitatea unei constructii de o asemenea amploare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.