Infirmierele bulgare si medicul palestinian acuzati in Libia de infectarea cu HIV a unor copii au fost achitati pentru calomnierea politistilor.

Un tribunal libian i-a achitat, duminica, pe cele cinci infirmiere bulgare si medicul palestinian, intr-un proces in care au fost invinuiti de calomnie la adresa politistilor pe care ii acuzasera ca i-au torturat in timpul interogatoriilor. Asistentele si medicul sint inchisi in Libia, din 1999, pentru ca ar fi infectat cu virusul HIV sute de copii libieni.

In cursul audierii de duminica, care a durat mai putin de un minut, presedintele tribunalului corectional, judecatorul Salem al-Homari, a anuntat ca infirmierele bulgare si medicul palestinian au fost achitati si a cerut ca ofiterii de politie sa plateasca cheltuielile de judecata.

Cei sase acuzati nu au fost prezenti la aceasta audiere. Procesul se deschisese pe 25 februarie.

Avocatul infirmierelor, Othmane al-Bizanti, si-a exprimat bucuria pentru ca s-a dat un verdict „corect", declarind ca plingerea „nu avea nici un fundament". Unul dintre reclamanti insa, Jomaa al-Michri, a spus ca sentinta a fost data „sub presiune politica" si a anuntat ca va face apel.

Verdictul a fost dat la citeva ore dupa ce o fundatie condusa de fiul liderului libian Muammar Gaddafi a anuntat ca este de asteptat in curind un acord ce le va permite celor cinci infirmiere sa scape de pedeapsa cu moartea. „Semne ale unei apropiate reglementari a acestei crize au aparut dupa negocierile de la Bruxelles, din 10 mai, intre reprezentantii familiilor copiilor libieni si UE", a anuntat Fundatia Gaddafi pentru Dezvoltare, condusa de Seif al-Islam.

Cele cinci infirmiere, impreuna cu medicul Ashraf Ahmad Jouma au fost condamnati la moarte in mai 2004 pentru ca ar fi inoculat, deliberat, virusul HIV celor 438 de copii libieni, dintre care 56 au decedat. Sentinta a fost confirmata in decembrie 2006. Acuzatii asteapta un proces in apel pentru care nu s-a stabilit o data precisa.