Raportul MEdC nr.32.392 din 16 mai 2006, aflat in posesia ZIUA, consemneaza ilegalitatile, abuzurile si neregulile descoperite la UP de directorul Directiei de Audit a Ministerului Educatiei si Cercetarii, Gabriel Stefanescu (mazilit din functie de m
Raportul MEdC nr.32.392 din 16 mai 2006, aflat in posesia ZIUA, consemneaza ilegalitatile, abuzurile si neregulile descoperite la UP de directorul Directiei de Audit a Ministerului Educatiei si Cercetarii, Gabriel Stefanescu (mazilit din functie de ministrul Hardau). In urma unei avalanse de memorii si sesizari ale prof. dr. Adelina Georgescu si ale economistului Gheorghe Mateescu, fostul ministru Mihail Hardau a fost nevoit sa dispuna un control la universitatea din Pitesti, pentru a confirma sau infirma acuzatiile de frauda semnalate. Inspectia coordonata de directorul MEdC, Gabriel Stefanescu, a confirmat existenta tuturor fraudelor financiare semnalate de prof.dr. Adelina Georgescu si Gheorghe Mateescu. Faptele comise de fosta si actuala conducere a UP acopera aproape toata gama de ilegalitati si nereguli specifica jafului postdecembrist, aplicat institutiilor bugetare: contracte incheiate fara licitatie cu firme favorizate de grupul de interese al fostului rector Gheorghe Barbu (actualmente, prorector); spatii universitare instrainate pentru activitati ilegale (vanzare de bauturi alcoolice in incinta universitatii); reparatii si renovari contractate in 2003, dar neincepute nici in 2006; documentatie de decontare fara viza Oficiului juridic al UP, dar semnate unilateral de rector; achizitii efectuate prin eludarea legilor; sustrageri de la plata contributiilor CAS etc.
Proceduri nerespectate
La capitolul "Achizitii publice", constatarile inspectiei MEdC sunt numai bune de instrumentat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, data fiind valoarea foarte mare a prejudiciilor cauzate bugetului de stat. "In perioada 2003-2005, UP - reprezentata de catre fostul rector prof. univ. dr. Gheorghe Barbu, a incheiat contracte de investitii de peste 300 miliarde ROL, fara a efectua procedura de licitatie, prin incredintare directa, cu firma SC Argecom SA; contractele nu poarta viza Oficiului Juridic si viza de control financiar preventiv propriu, acestea in multe cazuri fiind semnate numai de fostul rector Gh.Barbu", se arata in raport. Echipa de auditori a MEdC a mai descoperit ca "achizitiile publice, indiferent de natura lor, s-au efectuat fara sa existe plan de achizitii si dosare de eligibilitate depuse de firme, (...) incalcandu-se OUG 60/2001".
Cadou contractual, lucrari pauza
Mari fraude financiare au fost descoperite si "in administrarea si gestionarea patrimoniului UP". O adevarata afacere a constituit-o inchirierea, de exemplu, in data de 23 decembrie 2003, a Complexului universitar Dobrogostea, in suprafata de 45.000 mp si imobilele din arondismentul Merisani, pentru o perioada de 25 de ani. Pentru acest cadou contractual oferit de UP, firma Silver Trading SRL se obliga, in perioada de gratie de trei ani (2003-2006), "sa efectueze lucrari de inlocuire a acoperisurilor cladirilor din Complex, in contul chiriei". Inspectia MEdC a devoalat caracterul penal al inchirierii cu perioada de gratie: "La data efectuarii auditului MedC (n.r. - mai 2006, deci dupa doi ani si jumatate de gratie), lucrarile de reparatii ale acoperisurilor nu erau incepute, desi contractul se semnase in 2003. Contractul se efectuase prin incredintare directa cu aceasta firma, fara sa se respecte procedura de licitatie".
Alcool pentru studenti
Uluitor pentru inspectori a fost si contractul incheiat de universitatea din Pitesti cu aceeasi firma SC Argecom SA din 2003. Aceasta a primit tot prin inchiriere un etaj de 429 mp din terasa Editurii UP, tot fara licitatie, pentru 25 de ani. Obiectul de activitate prevazut in contract este fast-food, inclusiv bauturi alcoolice. "Aceasta manevra de alcoolizare a studentilor in chiar spatiul universitar nu ar trebui sa mire pe nimeni, daca se ia in calcul si faptul ca rectorul Barbu, cu mandate intre 1996-2000 si 2001-2004, si ca ultim secretar BOB-PCR al UP, a deschis la Pitesti prima carciuma privata, imediat dupa Revolutie, dovedindu-si astfel competenta de carciumar", ne-a declarat prof. dr. Adelina Georgescu.
Propunerea inspectorilor
In capitolul "Propuneri de masuri", Directia de Audit a Ministerului Educatiei si Cercetarii consemneaza ca in urma neregulilor si ilegalitatilor constatate au fost intocmite de inspectori "14 fise de identificare a problemelor, semnate fara obiectiuni de catre rectorul UP, directorul economic, directorul administrativ".
Mai mult, inspectorii MEdC arata in raportul lor de control ca in unele fise "s-au constatat aspecte infractionale", motiv pentru care au propus "constituirea unei comisii pentru expertizarea lucrarilor de investitii efectuate de firma SC Argecom SA, in valoare de peste 300 miliarde ROL - contracte incheiate fara licitatie publica, prin incredintare directa, in mod repetat". "Fata de constatarile mentionate, va propunem sesizarea organelor Curtii de Conturi si a organelor de cercetare penala pentru faptele care vizeaza incalcarea legii", au conchis inspectorii MEdC in finalul raportului lor predat spre aprobare ministrului Mihail Hardau, la data de 16 mai 2006.
Incompatibilitati si conflicte de interese
Actele de coruptie denuntate ministrului Hardau de anumite cadre didactice ale Universitatii Pitesti au fost confirmate de aceiasi inspectori MEdC care au identificat existenta unor grave incompatibilitati si conflicte de interese la nivelul conducerii institutiei.
La capitolul "Organizarea activitatii de control intern", in raportul MEdC se dezvaluie un mecanism al coruptiei institutionale, prin care s-a reusit musamalizarea fraudelor financiare de catre fostul rector Gheorghe Barbu si actualul rector Gheorghe Secara: "In data de 22.09.2004, rectorul UP, prof. univ. dr. Gh. Secara, a emis decizia nr. 819 prin care directorul economic Gherghina Drila si doamna Elena Voicescu au fost imputernicite sa exercite activitatea de control financiar preventiv.
Se constata ca activitatea pe care doamna Gherghina Drila o exercita ca director economic se suprapune ca domeniu de activitate si decizional cu cea de acordare a vizei de control financiar preventiv propriu, fiind inacalcate prevederile OMFP nr. 522/2003".
Pe de alta parte, in acelasi raport se precizeaza ca "prin faptul ca prof.univ dr. Barbu Gheorghe ocupa atat functia de prorector, cat si aceea de presedinte a Consiliului de Administratie contravine prevederilor cartei Universitare". Si faptul ca actualul prorector Barbu conduce de unul singur intreaga institutie, prin intermediul unui Consiliu de Administratie care functioneaza ilegal, este confirmat de raportul MEdC: "Consiliul de Administratie functioneaza fara ca Senatul UP sa aprobe un Regulament de functionare pentru aceasta structura. (...) In aceasta structura ierarhica nu se regaseste in actul decizional Rectorul, ca ordonator tertiar de credite si ca reprezentant legal al Universitatii".
Adomnitei a pus batista pe tambal
Fostul ministru Mihail Hardau s-a speriat, realmente, de continutul raportului Directiei de Audit, intrand in panica atunci cand a lecturat concluziile si propunerile formulate de directorul Gabriel Stefanescu.
In mod normal si legal, Hardau trebuia sa dea curs propunerilor de sesizare a organelor de cercetare si urmarire penala (IJP, Parchet, DNA), date fiind fraudele uriase descoperite in acivitatea UP. Nu a facut-o insa. In momentul de fata noul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, il imita pe predecesorul sau.
Prinse cu ocaua mica, anumite personaje penale din UP si-au facut lobby pe langa PD. In consecinta, pana la eliminarea Partidului Democrat din guvernare (aprilie 2007), ministeriatul Hardau a tinut la dospit incendiarul raport de audit, tolerand in schimb mazilirea directorului Gabriel Stefanescu. Situatia nu s-a schimbat nici dupa venirea in functia de ministru al Educatiei si Cercetarii a liberalului Cristian Adomnitei. Acesta si-a instalat, cu tam-tam, echipa de directori la MEdC, dar nu a dat nici el curs propunerilor de sesizare a organelor de urmarire penala.
Cameleonismul politic al celor vizati de posibile anchete penale a functionat inca o data. In mediul universitar pitestean, de la lobby-ul facut la PD, s-a trecut la cel PNL. Si iata ca ministeriatul Adomnitei a pus si el batista pe tambal. "Acum, in mai 2007, se implineste un an de la avizarea raportului de audit de catre fostul ministru Hardau, care a ingropat concluziile grave din acel document de audit. Insa noul ministru Adomnitei pare sa mearga pe acelasi drum al predecesorilor sai, Hardau de la PD si Andronescu de la PSD, adica sa nu deranjeze in nici un fel pe cei care distrug invatamantul superior prin fraudele lor de zeci de milioane de euro", se plange prof.dr. Adelina Georgescu.
Politia si procurorii au inchis ochii
Increzandu-se ca organele abilitate ale statului de drept vor cerceta incalcarile legii, denuntatorii din Universitatea Pitesti s-au adresat, in anul 2005, in paralel cu demersurile de la MEdC, si Politiei si Parchetrului Judetean Arges. Desi acuzatiile de frauda au fost probate cu documente si chiar fotografii, Serviciul de investigare a fraudelor din IJP Arges a adoptat tehnica aruncarii pisicii in curtea MEdC. "La sesizarea dvs. adresata conducerii MAI (condus de Vasile Blaga la acea data - n.r.) si inaintata unitatii noastre spre verificare, prin care reclamati nereguli la UP, va comunicam ca aspectele sesizate nu sunt de competenta organelor de politie, urmand a va adresa MEdC", se precizeaza intr-un raspuns primit de un denuntator din partea IPJ Arges. Altfel spus, politistii au refuzat sa observe comiterea unor infractiuni pe care le-au identificat si semnalat ca atare inspectorii Directiei de Audit, ramasi fara director dupa redactarea raportului cu fraudele de 12 milioane de euro de la UP.
De asemenea, denuntatorul Gheorghe Mateescu, fost inginer in personalul TESA de la UP, martor al unor furturi de materiale de constructie, a fost instiintat de seful Parchetului judetean Arges ca plangerea sa a primit propunerea de neincepere a urmaririi penale din partea organului de politie, procurorul de caz confirmand solutia. In opinia acestor denuntatori, aceste NUP-uri se pot explica prin faptul ca anumiti politisti si procurori din Arges sunt si "cadre didactice" la Universitatea Pitesti.
Prorectorul Barbu se disculpa
Fostul rector al Universitatii Pitesti, actualul prorector Gheorghe Barbu, ne-a declarat telefonic ca respinge orice acuzatie de frauda si de coruptie facute la adresa sa de cei care s-au plans la IPJ Arges, la Parchet si la MEdC. Barbu se considera chiar un bun manager si gestionar al fondurilor bugetare si al patrimoniului UP, sustinand ca sub mandatele sale de rector s-a investit foarte mult in cladirile universitatii, infrumusetate cu placaje din marmura si cu termopane. Fostul rector ne-a invitat la Pitesti, sa vizitam Universitatea si sa constatam neadevarurile formulate in continutul plangerilor. Bun vorbitor, valorificandu-si experienta de fost secretar BOB-PCR la UP, inainte de 1989, prorectorul Barbu a ocolit acuzatiile referitoare la contractele fara licitatie, incheiate ilegal cu firme protejate. De asemenea, a ocolit si subiectul celor 300 de miliarde de lei vechi, bani fraudati de la buget, potrivit anchetei MEdC, prin actiuni cu caracter penal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.