AVAS va declansa procedura abia in toamna acestui an. Ministrul Vosganian declara ca privatizarea va incepe in iunie.

Vicepresedintele AVAS Laszlo Gyerko
promite sfirsitul privatizarii in 2008 Privatizarea celor trei complexuri energetice din zona Olteniei (Turceni, Rovinari si Craiova) va fi aminata, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarit sa inceapa procedura dupa elaborarea strategiei energetice. AVAS a decis asta in urma discutiilor cu reprezentantii sindicatelor care au amenintat ca, in caz contrar, vor declansa proteste de strada. Nici proiectul de strategie nu va fi gata la momentul avansat in urma cu doua saptamini de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

„Privatizarea va incepe, cel mai probabil, in toamna acestui an", a declarat, pentru „Cotidianul", Laszlo Gyerko, vicepresedinte al AVAS. Strategia energetica a Romaniei va fi gata la inceputul lui iulie, insa, pina ce procesul de asumare a raspunderii guvernamentale va fi incheiat, vor mai trece probabil citeva saptamini. „In citeva zile vom lansa un proiect de strategie energetica. Discutam cu toti cei implicati si,

intr-o luna, o luna jumatate va fi gata strategia energetica", ne-au spus reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Noile date avansate nu corespund cu declaratiile facute de ministrul Vosganian in urma cu doar citeva saptamini. „Vrem sa finalizam proiectul de strategie in luna mai, astfel incit, in iunie, sa fie asumat de catre Guvern, iar dupa aceea vom incepe imediat procedurile de privatizare", spunea Vosganian.

Finalizarea privatizarii nu se va produce mai devreme de mijlocul anului 2008. „Nu vom finaliza privatizarea pina la mijlocul anului 2008. Aici este un proces de durata care implica multe analize si negocieri", ne-a spus vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko. Reprezentantii sindicalistilor din Cartel Alfa, precum si cei din Federatia Nationala Mine Energie s-au opus privatizarii celor trei complexuri inaintea finalizarii strategiei energetice. Desi au amenintat in repetate rinduri cu greve si mitinguri, acestia au renuntat la actiunile de protest dupa ce s-au intilnit ieri cu reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

„Noi nu ne opunem privatizarii in sine, insa, in lipsa unei strategii energetice, complexurile vor fi vindute, exploatate la maximum si apoi inchise pe motiv ca nu corespund normelor de mediu", spunea Marin Condescu, liderul Federatiei Nationale Mine Energie.

Cei de la AVAS au insa o alta opinie. „Cred ca sindicalistii vor de fapt sa opreasca privatizarea si de aceea fac toate aceste presiuni. Oricum, complexurile nu pot rezista fara a fi privatizate. Nu sint bani pentru investitii in protectia mediului", ne-a spus Laszlo Gyerko.