Procurorii Parchetului General sunt nemultumiti de faptul ca informatia privind drogurile gasite in masina care se afla intr-un garaj al Secretariatului General al Guvernului a fost facuta publica, sustinand ca mediatizarea acesteia le-a dat planuril
Procurorii Parchetului General sunt nemultumiti de faptul ca informatia privind drogurile gasite in masina care se afla intr-un garaj al Secretariatului General al Guvernului a fost facuta publica, sustinand ca mediatizarea acesteia le-a dat planurile peste cap. "Incercam sa stabilim motivul pentru care a fost facuta publica informatia: scurtcircuitarea dosarului, atragerea noastra intr-un scandal etc", ne-au declarat surse din Parchet. De altfel, si procurorul general al Romaniei declara joi ca vor fi verificate toate aspectele din acest caz, chiar de la momentul retinerii celor doi traficanti turci, de catre procurorii timiseni, modul in care a fost verificata masina, dar si daca informatiile despre gasirea drogurilor in acest an, in aceeasi masina, erau date clasificate. "Vom vedea daca au fost scurgeri de informatii. Oricum, ele trebuiau date pe canale oficiale", a spus Kovesi.
Prafuri de la "Hogea"
Procurorii au deschis luna trecuta un dosar in acest caz, dupa ce au fost sesizati de politisti in legatura cu cele 60 de kilograme de heroina gasite in Porsche-ul 911 Turbo Coupe. Potrivit unor surse judiciare, ei doreau sa ajunga la destinatarul heroinei si la capii retelei. Sa reia firul anchetei din 2002. Atunci, in Porsche-ul cu care Berirmen Ferdi si fiul sau incercau sa paraseasca tara, pe la vama Nadlac, au fost descoperite 63 de kilograme de heroina, cei doi intrand in Romania pe la vama Giurgiu. Potrivit Mediafax, Berirmen a declarat anchetatorilor la acea vreme ca la solicitarea unei persoane pe care o cunoscuse cu doi ani in urma si care se recomandase "Hogea", a acceptat sa transporte drogurile din Romania in Austria. Marfa a fost pusa in masina, in Bucuresti, fiind descoperita ulterior la vama Nadlac. Este interesant de aflat ce au facut anchetatorii in acest caz timp de cinci ani. Si care era strategia exacta dupa descoperirea de luna trecuta. Cum informatiile vehiculate pana in prezent conduc spre teoria ca ar fi intentionat o actiune de tip "trafic controlat", printr-o persoana aflata sub acoperire, este interesant la cine vroiau sa ajunga. Pentru ca, potrivit declaratiilor lui Berirmen din timpul anchetei, drogurile au fost luate din Bucuresti, in 2002, de la un anume " Hogea", (asa se recomandase acesta, nestiindu-se daca este numele sau real) destinatia fiind Austria. Cum turcul declarase ca trebuia sa duca drogurile in Austria, fiind prins in timp ce iesea din tara, putem vorbi de o retea internationala de trafic. Iar in acest caz, procurorii romani ar fi avut nevoie de sprijinul altor state. Iar daca vorbim de un presupus flagrant, cine ar fi trebuit sa cada in plasa? Cel care i-a dat stupefiantele turcului, in 2002 sau persoanele din Austria, destinatia marfii?
Eliberat conditionat
Ferdi a fost trimis in judecata in 2002, pentru trafic de droguri si tentativa la aceasta infractiune, fiind condamnat la zece ani de inchisoare. A fost eliberat conditionat dupa trei ani, magistratii stabilind ca barbatul a avut un comportament bun, a invatat limba romana si a participat la concursuri tematice. Potrivit Mediafax, anchetatorii au stabilit ca turcul l-a cunoscut pe "Hogea" in 2000, cand acesta i-a propus sa intre in afaceri cu petrol in Romania. Initial, Ferdi a refuzat, pe de o parte pentru ca banuia ca "Hogea" este "o persoana influenta si angrenata in afaceri murdare", iar pe de alta pentru ca el avea o situatie materiala buna. In timp, cetateanul turc a acceptat sa transporte "marfa" deoarece se simtea amenintat, atat el cat si familia.
Pe tot parcursul urmarii penale si a judecatii, Berirmen nu a negat gasirea asupra sa a drogurilor, nici faptul ca a efectuat acel transport, negand doar ca ar fi cunoscut continutul pachetului. Totodata, magistratii au dispus la acea vreme confiscarea in vederea distrugerii a cantitatii de 63,970 de kilograme de heroina de mare risc, aceasta fiind depusa la IGP.
Tariceanu cere ancheta
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, ieri, secretarului general al Guvernului, Ilie Bolojan, sa inceapa o ancheta in cazul masinii in care a fost descoperita heroina, in paralel cu alte verificari care vor fi derulate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Masina nu avea ce cauta in garajul RA-APPS deoarece nu putea fi folosita la nivelul Guvernului, ci mai curand in misiuni de patrulare pe autostrada ale Politiei, a adaugat premierul. "Nu stiu de ce a aterizat masina in garajul RA-APPS pentru ca nu avea ce sa caute acolo in mod normal, neputand fi folosita la nivelul Guvernului, astfel incat formule de genul <<masina Guvernului>> sunt absolut caraghioase", a subliniat Tariceanu. Totodata, premierul a precizat ca a observat autoturismul tip sport si a cerut fostului secretar general al Guvernului, Radu Stroe, sa o transfere la MIRA, dar nu pentru operatiuni de filaj, ci pentru a fi folosita pe autostrada, la urmarirea soferilor care conduc cu viteza ce depaseste limita legala. La randul lui, Ilie Bolojan a declarat ca, in prezent, SGG mai detine o masina, aflata in folosinta proprie, care este folosita si care a fost confiscata in urma depistarii de droguri. El a precizat ca si aceasta masina va trebui verificata, ca urmare a cazului descoperit recent. De asemenea, Norica Nicolai, vicepresedintele Senatului, a declarat, ieri, citata de Mediafax, ca dupa finalizarea anchetei trebuie sa apara si demisii in regim de urgenta atat la Brigada de Investigare a Criminalitatii Organizate, cat si la Parchetul General. "Ministerul de Interne trebuie sa faca public modul in care au fost distruse cele 60 de kilograme de heroina in 2002 si sa expertizeze, prin analize, cantitatea recent descoperita pentru a se vedea daca este din acelasi lot", a adaugat Nicolai. Totodata, ministrul Cristian David l-a informat pe seful Guvernului ca a dispus efectuarea unei anchete interne la Inspectoratul General al Politiei Rutiere si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera pentru a stabili situatia autoturismului confiscat. (D.E.I.)
Politisti retinuti pentru contrabanda
Sase politisti de frontiera, alaturi de alte cinci persoane din Botosani, implicati intr-o retea de trafic cu tigari, au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si prezentati instantei in vederea arestarii preventive. Potrivit unui comunicat comun al DIICOT si Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Suceava, cele doua structuri au inceput in octombrie 2006 cercetari in cazul unei grupari infractionale, specializata in traficul cu tigari de provenienta ucraineana si moldoveneasca prin Punctul de Trecere a Frontierei Stanca, judetul Botosani. Potrivit Mediafax, membrii acestei retele au introdus ilicit in tara, in ultimele sapte luni, aproximativ 750.000 de pachete de tigari, prejudiciind statul roman cu aproximativ 600.000 de lei. In urma cercetarilor s-a stabilit ca tigarile erau introduse ilegal in tara cu sprijinul a sase agenti de politie din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Stanca, iar ulterior erau distribuite si comercializate in mai multe judete vecine si in Capitala. Cercetarile au stabilit implicarea in aceasta retea a unui numar de 30 de persoane, dintre care patru cetateni moldoveni fata de care a fost inceputa urmarirea penala pentru complicitate la contrabanda. Politistii BCCO Suceava, sub conducerea si coordonarea procurorilor DIICOT, au organizat, in urma cu doua zile, o actiune in cadrul careia au fost facute 38 perchezitii domiciliare si au fost puse in executare 22 de mandate de aducere. In urma acestei actiuni, au fost ridicate 24.655 pachete de tigari, 345.050 lei, 19.330 euro, 234 USD, 1000 de lire sterline, 4686 grivne ucrainene, patru autoturisme, 423 litri de alcool de provenienta moldoveneasca si 56 de telefoane mobile. Procurorii DIICOT au dispus retinerea pe o perioada de 24 de ore a 11 inculpati, printre care si cei sase politisti de frontiera, acestia fiind prezentati Tribunalului Botosani cu propunerea de arestare preventiva. Activitatea celor sase politisti de frontiera va fi verificata, de urgenta, si de Serviciul de control al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Inca de joi, cand au fost retinuti cei sase, a fost dispusa cercetarea prealabila a acestora, ei fiind pusi la dispozitia unitatii. In situatia in care se va stabili implicarea acestora in contrabanda cu tigari, ei risca masuri drastice, inclusiv eliberarea din functia detinuta. (Andrei GHICIUSCA)
Consumul si traficul de droguri, in crestere
Consumul si traficul de droguri au fost in crestere in 2006, astfel ca Romania s-a situat, pentru prima data, in dinamica fenomenului la nivel international, a declarat, ieri, la prezentarea Raportului de evaluare pentru anul 2006, seful Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham.
Potrivit ultimelor date inregistrate de ANA, numarul consumatorilor de stupefiante la nivelul intregii tari este de aproximativ 35.000, 24.000 dintre acestia fiind in Capitala. Abraham a afirmat ca 90 la suta din totalul consumatorilor fac parte din categoria de varsta 14-25 de ani. 58 la suta dintre persoanele dependente nu au nici o ocupatie, astfel ca pentru procurarea dozelor zilnice, a caror valoare este de aproximativ 250 de lei, ajung sa recurga la gesturi de agresivitate stradala.
Astfel, anul trecut au fost inregistrate 2936 de infractiuni la legile ce cuprind incriminari privind drogurile si precursorii si au fost cercetate 2720 de persoane, peste 80 la suta dintre persoanele anchetate fiind barbati, potrivit raportului intocmit de ANA. Datele arata ca ponderea cea mai mare o au tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, respectiv 66,14 la suta din numarul total. In 2006 a fost descoperita si ridicata o cantitate de 1268, 147 kilograme de droguri, cu 38,72 la suta mai mult decat in 2005, peste 140 de kilograme reprezentand droguri de mare risc.
Din datele centralizate de ANA rezulta ca cea mai mare cantitate de droguri confiscata, 1.127,06 kilograme era canabis, urmat de mescalina (93,13 kg) si heroina (32,63 kg). Pretul drogurilor pe piata ilicita variaza intre 1300 si 50000 de euro kilogramul. Pentru marijuana pretul cu ridicata a fost in 2006 intre 1300 si 1500 de euro/kg, iar pretul heroinei a variat intre 15.000 si 20.000 de euro pe kilogram, iar in la vanzarea cu amanuntul pretul a oscilat intre 25 si 60 euro pentru un gram. Cea mai scumpa a fost cocaina, intre 35.000 si 50.000 de euro pe kg. (D.E.I.)
Romani, autori de fraude bancare
Politia italiana a arestat 26 de persoane, majoritatea de origine romana, membre ale unei retele de falsificare de carduri bancare condusa din Romania, care au reusit sa sustraga circa doua milioane de euro in magazine din diverse orase italiene, relateaza agentia Adnkronos, in pagina electronica, citata de Mediafax. Membrii retelei clonasera, de-a lungul timpului, mii de carti de credit cu ajutorul dispozitivelor electronice amplasate la casele de marcat din supermarketuri, centre comerciale si magazine din Roma, Milano, Ancona, Rimini, Udine sau Alessandria. Reteaua a fost anihilata in cadrul operatiunii "Fish&Chip" desfasurata de departamentul de combatere a falsificarii banilor, din cadrul Garzii Financiare, in colaborare cu comandamentele provinciale din Roma si Viterbo. Circa jumatate din cele 26 de persoane arestate aveau antecedente penale, iar majoritatea erau de origine romana si locuiau in provincia Lazio (vest). (D.E.I.)
Recuzare respinsa
Avocatii membrilor clanului Clamparu, judecati ieri la Sibiu, au cerut recuzarea judecatoarei Carmen Popa, pe motiv ca magistratul a refuzat audierea martorilor in sala, insa cererea le-a fost respinsa de conducerea Tribunalului sibian. "Majoritatea fetelor care au fost citate in proces nu s-au prezentat pentru ca sunt plecate in Spania, probabil la munca. Daca ele s-au intors acolo de unde se presupune ca au fugit pentru ca erau in pericol, inseamna ca nu mai trebuie protejate si pot fi audiate cu adevarata lor identitate", a precizat unul dintre avocatii inculpatilor, citat de Mediafax. Audierea martorelor in procesul "Clamparu" este facuta prin sistemul videoconferinta, fara ca femeile sa fie vazute si avand vocea distorsionata. Pentru ca au identitatea protejata, martorele sub acoperire nu se afla pe durata procesului in sala de judecata, ci intr-un loc tinut secret. Membrii "Clanului Clamparu" sunt judecati pentru proxenetism, trafic de persoane si spalare de bani. (A.G.)
Canabis capturat
Politistii clujeni au capturat, de la trei tineri, peste 1,3 kilograme de rasina de canabis, in valoare de 50.000 de lei, din care ar fi putut fi fabricate aproximativ 6000 de tigarete cu hasis. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, un barbat, in varsta de 26 de ani, din Sighisoara a fost prins in flagrant de politisti in timp ce incerca sa vanda 50 de grame de rasina de canabis, contra sumei de 2000 de lei. In urma perchezitiei corporale, asupra tanarului au mai fost gasite 218,1 grame de canabis, pe care acesta intentiona sa o comercializeze in barurile si cluburile din Cluj-Napoca. De asemenea, oamenii legii au mai retinut alte doua cunostinte de ale tanarului care comercializau rasina de canabis in judetele Mures, Cluj si Brasov. Politistii au confiscat, in total, 1363,4 grame de rasina de canabis, in valoare de 50.000 lei si din care s-ar fi putut obtine un numar de aproximativ 6000 de tigarete cu hasis. Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventiva a celor trei tineri pe o perioada de 29 de zile. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.