Un deputat al Partidului Poporului Danez (de extrema-dreapta), aliat in parlament cu guvernul liberal-conservator, a provocat o controversa aprinsa, comparind valul islamic cu svastica nazista.

„Valul este un simbol totalitar comparabil cu simbolurile pe care le cunoastem, al nazismului - svastica - si al comunismului - secera si ciocanul", a declarat in parlament Soeren Krarup, purtator de cuvint al PPD. El a insistat pe comparatia cu genurile autoritare europene: „Islamul este un sistem totalitar care corespunde sistemelor totalitare pe care le-am avut in Europa, iar simbolurile islamului si nazismului sint acelasi lucru". Remarcele lui au provocat indignare la majoritatea parlamentarilor. Declaratia deputatului vine dupa ce cu o zi in urma o candidata la alegerile legislative din februarie 2009, Asmaa Abdol-Hamid, a anuntat ca va purta valul daca va fi aleasa in parlament. Ea candideaza din partea Listei Unitatii, formatiune ex-comunista.

Democratia primeaza

Premierul danez, liberalul Anders Fogh Rasmussen, s-a distantat de aceasta comparatie a valului cu svastica, dar a aparat dreptul deputatului de extrema-dreapta la libera exprimare.

„Nu sint de acord cu Soeren Krarup si nu agreez deloc aceasta comparatie. Simbolul nazist este simbolul ideologiei cele mai totalitare pe care a cunoscut-o lumea, in timp ce valul este un simbol religios. Insa Krarup are „dreptul sa spuna ca valul este un simbol totalitar in aceeasi masura cu simbolurile totalitare pe care le cunoastem, ale nazismului si comunismului", a apreciat Rasmussen. In 2006, scandalul caricaturilor cu profetul Mohamed publicate in Danemarca a declansat largi proteste in lumea musulmana.