Facindu-le in ciuda celor care il contesta visceral, seful statului a avut o prestatie civilizata la iesirea de seara din Piata Universitatii.

Traian Basescu s-a comportat asa cum trebuia sa o faca la mitingul cvasi-spontan din locatia simbol a democratiei romanesti. Cei care isi frecau miinile anticipind o atitudine de pseudo-sef de stat "iresponsabil", capabil sa isterizeze oamenii din Piata si sa declanseze un val de emotie care sa duca la consecinte nedorite, mai au de asteptat. Poate data viitoare vor avea mai mult noroc! Pina atunci insa, exista citeva detalii de luat in seama pe care ni le ofera cele citeva minute de discurs basescian dintr-o Piata in care au incercat sa mearga mai multi lideri politici, dar pe care nu au reusit sa o cistige decit citiva.

Intii, si obligatoriu de semnalat, este decenta comportamentului. S-a spus ca presedintele a avut un discurs obosit. De fapt, prin ce a spus, Traian Basescu a propus un contrast; si i-a reusit. "Fac un apel la dumneavoastra sa nu va manifestati violent".

In al doilea rind, s-a jucat cu ideea ca nu va tine un discurs electoral, dar a punctat, vag amenintator si promitator, ca, dupa ziua de luni, cind se vor fi terminat formalitatile de la Curtea Constitutionala, va spune adevarul despre guvernarea Tariceanu.

Apoi, in al treilea rind, ca un bun cunoscator al artei de a vorbi in public, a avut grija sa isi introduca in discurs pentru a testa reactiile auditoriului citeva nume-cheie. Cind a vorbit depre Tariceanu, Voiculescu, Vacaroiu, huiduielile au izbucnit spontan. In oglinda, cind a pronuntat numele Monicai Macovei, uralele s-au auzit puternic.

"Electoratul meu e electoratul care vrea Romania moderna", a spus seful statului. Daca nu vor aparea surprize, Traian Basescu va redeveni lejer presedintele Romaniei.