Europarlamentarii au respins amendamentul propus de eurodeputata din Grecia Katerine Batzeli care propunea ca Romania si Bulgaria sa beneficieze de noile reglementari abia dupa doi ani. Comisia Europeana a propus in iulie 2006 un tarif de 0,50 de euro/ minut pentru apelurile facute din strainatate, si un tarif de 0,25 euro/minut pentru apelurilor primite. Parlamentul European a redus si mai mult acest tarife la 0,40 de euro/minut, respectiv 0,15 euro/minut - preturile enuntate neincluzand TVA.
Comisia pentru Industrie a Parlamentului European a hotarat si ca trecerea la noile tarife sa se faca automat, pentru toti consumatorii, daca acestia nu si-au exprimat dorinta de a beneficia de alte pachete de servicii, mai ieftine, oferite de un alt operator.
Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie sa fie aprobata de plenul Parlamentului European, la 12 mai, si de Consiliul UE al ministrilor Telecomunicatiilor, care va avea loc la 7 iunie, in Luxemburg. Avand statut de reglementare, aceasta decizie de micsorare a tarifelor de roaming va intra in vigoare imediat dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fara a mai fi nevoie sa fie adoptata de organismele legislative ale statelor membre. (G.D.)