Primarii generali care s-au succedat la timona municipalitatii au avut "o slabiciune" pentru societatea Luxten, cea care asigura iluminatul stradal bucurestean. Indatoritoare, dar si buna platnica. Semnat de Viorel Lis, contractul a fost preluat din
Primarii generali care s-au succedat la timona municipalitatii au avut "o slabiciune" pentru societatea Luxten, cea care asigura iluminatul stradal bucurestean. Indatoritoare, dar si buna platnica. Semnat de Viorel Lis, contractul a fost preluat din mers de catre fostul primar general al Capitalei, Traian Basescu. Acesta a facut insa mai mult decat atat: si-a trimis fiicele, Elena si Ioana, in solda Luxten. Politica lui Basescu este continuata si de Adriean Videanu, care, in prezent, incearca sa improprietareasca firma de iluminat public cu 23.000 mp in inima Capitalei. Cert este ca, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, societatea "Luxten" este una dintre firmele protejate de Traian Basescu si de liderii PD. Dovada, in acest sens, spre exemplu, e faptul ca seful statului, atunci cand a vorbit despre "baietii destepti" din energie, nu a amintit firma "Luxten" beneficiara, de ani buni, de curent electric la pret de dumping.
Dedicatia "Netcity"
Proiectul "Netcity", prin care Primaria Generala a Municipiului Bucuresti (PMB) intentiona sa ne scape de zecile de mii de cabluri aeriene care impanzesc orasul, a ajuns in impas. Oferta societatii "Luxten", pentru care erau facute cartile sa fie declarata castigatoare a licitatiei pentru proiectul respectiv, nu a fost cea mai competitiva. Drept urmare, licitatia a fost anulata. Motivul e simplu: miza este de peste un miliard de euro, pentru administrarea si operarea sistemului.
La licitatia organizata de PMB, la sfarsitul anului trecut, pentru proiectul "Netcity", au participat trei companii: Luxten, ARO Construct si Constructii CFR Ploiesti. Licitatia se dorea a fi una cu dedicatie, cea de-a treia firma participanta, Constructii CFR Ploiesti, fiind in realitate "mana moarta" a Luxtenului. Oferta ARO Construct, a carei participare nu fusese luata in calcul, a fost insa cea mai buna. In aceste conditii, Comisia de evaluare, coordonata de firma de consultanta Roland Berger, a primit semnale politice sa faca tot ce ii sta in putinta sa elimine intrusul. Lucru care insa nu a fost posibil. Ca atare, licitatia a fost oprita.
Daca ar fi castigat licitatia, "Luxten" ar fi detinut monopolul in Bucuresti pentru fibra optica si fibra electrica. Asta desi fibra electrica nu poate fi, conform reglementarilor in vigoare, pusa in aceeasi categorie cu fibra optica, asa cum dorea "Luxten". Mai mult, oferta "Luxten" se bazeaza pe o finantare din partea companiei Planet Leasing, la care vicepresedinte este cetateanul turc Mustafa Oral, acuzat de Parchet de complicitate la spionaj si constituirea unui grup infractional, el facand parte din lotul celor cercetati in Dosarul spionilor.
Sponsorul surorilor Basescu
Concret, presiunile pentru licitatie au venit din partea PD, partid interesat ca "Luxten" sa devina castigatoare. Apropierea dintre primarul general Adriean Videanu si Ionel Pepenica, directorul general al "Luxten" este de notorietate. Desi Pepenica e membru PSD, el este mediatorul dintre edil si consilierii PSD, atunci cand interesele impun o astfel de "prietenie" la votul din CGMB. De altfel, Pepenica a si fost consilier general la municipalitate. Afinitatile dintre "Luxten" si PD nu se termina aici. Fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu a fost angajata a societatii, timp de aproximativ doi ani, cu un salariu de peste 8000 de euro pe luna. Elena Basescu a ocupat, "pentru meritul" de a fi copilul cui trebuie, functia de consultant marketing. Mai mult, surse autorizate ne-au declarat ca si fiica cea mare a presedintelui a "mancat paine" de pe la Luxten. Desi reprezentantii societatii au negat acest fapt, invocand confidentialitatea contractelor, avem informatii ca Ioana Basescu are un contract de parteneriat pe probleme juridice in valoare de 25.500 de euro lunar, referitor la contractul pentru iluminatul Bucurestilor.
Expertul Blaga
Si fostul ministrul al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a figurat pe statele de plata de la Luxten. In perioada 2001 - decembrie 2004, inainte de a fi numit sef la MAI, Blaga a ocupat functia de expert cu un salariu de 700 de euro la care se adaugau lunar stimulente de 1000 de euro. Mai multi salariati ai Luxten ne-au declarat insa ca nu isi aduc aminte sa il fi vazut pe Blaga prin firma. De asemenea, fostul director al Electrica SA, Lucian Boghiu, care a fost arestat pentru luare de mita, a fost slujbas la "Luxten". Pe postul de director comercial. Alaturi de fostul director in Ministerul Economiei si sef al Corpului de Control al aceluiasi minister, Gheorghe Olteanu. Pe de alta parte, firma "Luxten" a beneficiat de contracte in valoare de 45 de milioane de dolari de la Electrica SA, pe vremea cand ministru al Economiei era Dan Ioan Popescu. Lucru deloc intamplator. Dan Ioan Popescu a fost asociat cu unul dintre actionarii principali de la "Luxten", Claudiu Radulescu, caruia i-a vandut toate afacerile pe care le detinea in momentul in care a devenit ministru.
Milioane de euro din luminitele de sarbatori
"Luxten" a inceput sa primeasca diverse contracte pentru proiectarea si realizarea iluminatului public stradal in principalele orase ale tarii inca din anul 1996.
Numai intelegerea incheiata cu Primaria Capitalei are o durata de 15 ani. In paralel cu asigurarea luminii pe strazile Bucurestiului, de sapte ani, "Luxten" se ocupa si cu iluminarea de sarbatori, in urma unor contracte de miloane de euro. An de an, in preajma Craciunului si a Revelionului, centrul Capitalei, si nu numai, este impodobit cu becuri si fel de fel de luminite. Decorul este asigurat de "Luxten", insa energia consumata este platita de bucuresteni. Iar preturile sunt pe masura. Totusi, pentru ca facturile sa nu fie prea mari in lunile decembrie si ianuarie, Primaria Capitalei si "Luxten" au pus la cale o metoda prin care sa incerce sa ascunda pretul real. Astfel, sumele rezultate in urma iluminatului de sarbatori sunt redistribuite, plata urmand sa se faca in decursul mai multor luni. Am cerut de la Luxten facturile pe care le plateste municipalitatea. Din graficul trimis a rezultat ca Luxten a castigat deja peste 10 milioane de euro, anual, de pe urma acestui contract. Mai ales ca "Luxten" face parte din gasca "baietilor destepti", apropiata fratelui presedintelui Romaniei, Mircea Basescu. Desi sunt distribuitori directi de energie, bucurestenii nu au contatat asta si in facturi. Pretul fiind unul piperat.
Facilitati de la Videanu
Un proiect de hotarare al Consiliului General al Municipiului Bucuresti prevede darea in folosinta, gratuit, a trei terenuri de peste 23.000 mp, catre compania "Luxten Lighting".
Suprafetele de teren si locatiile sunt urmatoarele: Vatra Luminoasa - 8115 mp, Cartierul Colentina (teren delimitat de str. Gherghitei, str. Tudor Mihai, str. Zamfir Nicolae, str. Sold. Savu Barna) - 11.004 mp si Cartierul Floreasca (Str. Biserica Floreasca) - 3519 mp. Documentul a fost semnat de edilul Adriean Videanu dupa ce Adrian Iordache, seful Directiei Juridic-Contencios din cadrul Primariei Capitalei, a dat aviz favorabil hotararii. Motivatia este ca in acele locatii - zone extrem de cautate pe piata imobiliara bucuresteana - "Luxten" va avea puncte de lucru si dispecerate pentru asigurarea interventiilor la instalatiile de iluminat public.
Familia PD si-a facut datoria
Componenta juriului licitatiei pentru proiectul "Netcity" este si ea edificatoare pentru interesele "Luxten".
Maestrul de ceremonii a fost directorul Directiei Coordonare, Reglementare, Infrastructura din cadrul PMB, Radu Alexandru Dumitru. Fost deputat PD, in perioada 1996-2000, sosit in Primaria Bucurestiului, de la Constanta, gratie primarului de atunci al Capitalei, Traian Basescu. Pe care l-a sustinut cu asiduitate in Dosarul Flota. Radu nu a venit cu mana goala aducand-o la PMB si pe sotia sa. Radu Elena este actualmente directorul Directiei Managementului Calitatii. Deci o familie de directori, mosita de actualul presedinte al Romaniei. Care le-a oferit, pentru fundatiile proprii, spatii in centrul Capitalei.
Din comisie a mai facut parte "nelipsitul" Gheorghe Udriste, directorul Directiei Transporturi din PMB si "trezorierul" PD, precum si seful Juridicului, Adrian Iordache. Doua personaje celebre, cu multe plangeri in justitie pentru abuzurile comise in calitate de functionar public, aflate insa in sferele de interes ale lui Videanu si ale democratilor.
Bucurestenii pusi la plata
In timp ce portofoliul "Luxten" se baza exclusiv pe recomandarile politicului, ARO Construct, care a avut cea mai buna oferta la licitatie, reprezinta un consortiu din care mai fac parte companiile Simens si Omnilogic, firme cu renume in domeniul IT. Fiindca "Luxten" nu a putut castiga nici prin interventii sus-puse, oamenii lui Videanu au cautat o alta solutie. Finantare din fonduri structurale, mai precis din bani de la buget. Astfel contribuabilul va fi nevoit sa suporte instalarea sistemului si mai apoi inchirierea serviciului.
O firma cu istoric nu tocmai curat
Potrivit "Raportului Ponta" din 2002, "Luxten Lighting" SA a castigat tot in urma unei licitatii "cu dedicatie", iluminatul stradal la Bucuresti in anul 1998. Cu toate acestea, nu mai putin de sapte membri ai comisiei, plus presedintele nu au semnat procesul-verbal de licitatie. Catre "merituosul" castigator municipalitatea achita anual peste 10 milioane de euro, pentru un contract care se intinde pe o durata de 15 ani. Pana atunci Primaria Municipiului Bucuresti platea anual
2,3 milioane de dolari pentru intretinerea iluminatului urban.
In plus, numai pentru iluminatul ornamental al fantanilor de pe Bulevardul Unirii, "Luxten" i-a taxat pe bucuresteni cu aproximativ 1 milion de euro. Practic pentru niste becuri intr-un abajur de tabla.
Pe de alta parte, Camera de Conturi a depistat plati nelegale de circa 446 milioane lei vechi realizate catre firma "Luxten Lighting", care avea potrivit contractului obligatia sa asigure sistemul de iluminat public al Capitalei. Insa, "Luxten" a decontat lucrari efectuate in comuna Voluntari, localitate care apartine de judetul Ilfov, nu de Bucuresti.
Devize fantoma
Serviciile oferite de "Luxten" pentru iluminatul public sunt platite din belsug de municipalitate. Fara discutie. Desi societatea are contracte preferentiale la achizitia de energie. Ca exista anomalii, acest lucru nu il deranjaza pe Videanu. Supunem atentiei diferente majore existente intre platile in anumite luni ale anului. Conform contractului, "Luxten" ofera municipalitatii servicii de: energie electrica, intretinere, mentinere si reabilitare. Cum se face, spre exemplu, ca in lunile de iarna cand consumul de energie electrica este, firesc, mult mai mare, costurile sunt mai mici ca in unele luni de vara? Asta desi intretinerea mentinerea si reabilitarea sunt in aceleasi limite. Astfel, daca pentru luna februarie 2006, "Luxten" a incasat 1.749.623,48 de lei noi, in luna august a aceluiasi an costurile au fost de 5.740.334,97 lei noi. Discrepante sunt si intre lunile decembrie 2005 (3.708.088,53 de lei noi) si decembrie 2006 (6.188.106,08 de lei noi). Putem constata astfel ca platile au fost aproape duble. Cea mai scumpa luna a fost de departe luna octombire 2006, cand bucurestenii au trebuit sa plateasca pentru iluminatul public 7.452.296,03 de lei noi, mai scump chiar decat in luna decembrie, cand se face si iluminatul ornamental de sarbatori. La care Luxten pune la bataie doar becurile. In cei aproximativ 7 ani de concesiune, Luxten a incasat, numai din Bucuresti, la o medie de 4.000.000 lei noi pe luna o suma de aproximativ 100 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.