Criza politica din Ucraina a ajuns ieri la nivelul amenintarilor: presedintele Viktor Iuscenko i-a amenintat cu legea penala pe cei care nu vor respecta decretul sau de dizolvare a Parlamentului, in vreme ce premierul Ianukovici a anuntat ca Guvernul
Criza politica din Ucraina a ajuns ieri la nivelul amenintarilor: presedintele Viktor Iuscenko i-a amenintat cu legea penala pe cei care nu vor respecta decretul sau de dizolvare a Parlamentului, in vreme ce premierul Ianukovici a anuntat ca Guvernul condus de el nu va finanta nici un fel de alegeri anticipate pana cand Curtea Constitutionala de la Kiev nu va emite o decizie cu privire la decretul lui Iuscenko. Pe acest fond de confruntare, reprezentantii structurilor de forta - armata, fortele de ordine si serviciile secrete - au capatat o importanta deosebita, aici balanta inclinand in favoarea presedintelui Iuscenko, ministerele Apararii si de Externe aflandu-se de partea sa.
Guvernul pasibil de urmarire penala
Premierul ucrainean Viktor Ianukovici a parasit ieri in mod demonstrativ reuniunea Consiliului National de aparare si securitate de la Kiev care examineaza situatia politica creata in Ucraina in urma decretului presedintelui Viktor Iuscenko. Seful Executivului de la Kiev a refuzat sa faca vreo declaratie pentru ziaristii care il asteptau in fata usii Cancelariei prezidentiale, informeaza Mediafax.
In cadrul acestei reuniuni, presedintele Viktor Iuscenko a amenintat guvernul cu urmarirea penala in cazul in care nu se conformeaza decretului prezidential privind dizolvarea Parlamentului si convocarea alegerilor parlamentare anticipate la 27 mai. Liderul politic de la Kiev forteaza alegerile anticipate, in pofida unei largi opozitii. "Nu voi face nici un pas inapoi in ceea ce priveste decretul cu privire la dizolvarea Radei Supreme in cea de-a cincea legislatura", a afirmat Iuscenko, la reuniunea Consiliului mentionat, facand apel la participantii la reuniune sa faca tot ce depinde ei pentru asigurarea unei solutii democratice la actuala criza politica din tara.
Verdict de la Curte
La randul sau, premierul Viktor Ianukovici a declarat in aceeasi reuniune ca "singura solutie este asteptarea verdictului Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea decretului prezidential". Curtea Constitutionala trebuia inca miercuri sa-si faca publica decizia fata de legalitatea initiativei lui Iuscenko. La reuniunea Consiliului national de aparare si securitate a participat si presedintele Parlamentului, Aleksandr Moroz, cu toate ca Iuscenko l-a exclus prin decret prezidential din acest organism.
Presiune pe "siloviki"
In acest moment cel mai puternic organism din Ucraina este Consiliul de securitate si de aparare nationala, format din seful Guvernului, ministrii de finante, al apararii, de externe si cel de interne, seful Statului Major, seful Serviciului de securitate, seful serviciilor de informatii externe, presedintele Curtii Supreme, comandantul trupelor interne, procurorul general. In jargonul sovietic pastrat la Kiev, responsabilii structurilor de forta sunt numiti siloviki - care insa au respins la intalnirea de marti cu Iuscenko forta ca solutie pentru reglementarea crizei politice. Parlamentarii ucraineni au anuntat ieri ca si ei intentioneaza sa aiba o intalnire cu reprezentantii armatei, politiei, serviciilor de securitate. "Joi, ne vom intalni cu siloviki, inclusiv cu ministrul apararii Anatoli Gritenko, si le vom cere explicatii pentru care motiv Nalivaicenko (seful interimar al Serviciului de securitate) si-a permis sa declare ca departamentul sau va controla situatia electorala", a afirmat vicepresedintele majoritatii parlamentare a Partidului Regiunilor (formatiunea premierului pro-rus Viktor Ianukovici), Vasili Kiseliev. Tabara premierului Ianukovici il suspecteaza pe presedintele Iuscenko ca ar intentiona sa demita guvernul si sa introduca guvernarea prezidentiala directa sau chiar sa proclame starea exceptionala, alegatie respinsa insa de presedintie. (George DAMIAN)
Cele doua armate
Presedintele Iuscenko este sprijinit de ministerele Apararii si Externelor, de efective de 200.000 de militari, 15.000 de angajati ai Directiei principale de informatii de pe langa Statul-Major al armatei ucrainene, 12.000 de angajati ai serviciului de securitate ucrainean (SBU), cate 2000 de oameni din serviciul de informatii externe si trupele speciale <<Alfa>>, 24 de lideri regionali, precum si de consiliile din regiunile vestice ale tarii - a contabilizat ieri mass-media rusa, informeaza Rompres.
De partea premierului Viktor Ianukovici sunt toate celelalte ministere, 300.000 de politisti, 10.000 de militari din trupele interne si puterea locala din regiunile din estul Ucrainei. Iuscenko a afirmat ca politica principalului sau adversar Viktor Ianukovici ar putea duce la degenerarea situatiei in violente si la repetarea la Kiev a evenimentelor petrecute in octombrie 1993 la Moscova, cand conflictul dintre puterea legislativa si executiva a degenerat in conflict armat, relateaza in editia sa de joi The Guardian. "Procesul pe care il pune in practica coalitia proguvernamentala in ultimele luni pune in pericol valorile democratice", a declarat liderul de la Kiev intr-un interviu acordat The Times, in care a evocat evenimente din istoria recenta a Rusiei, cand fostul presedintele rus Boris Eltan a trebuit sa ordone asaltul Casei Albe (cladirea guvernului rus) in care se baricadasera membrii de atunci ai parlamentului de la Moscova. In acelasi interviu, Iuscenko a jurat sa faca tot posibilul pentru a preveni un scenariu cu utilizarea fortei in Ucraina. El a afirmat ca a dat instructiuni armatei si fortelor de securitate sa nu permita "nici macar unei singure persoane inarmate sa ajunga pe strazile Kievului".
Miercuri, in legatura cu situatia politica, in Ucraina a fost amanata demobilizarea din armata. Soldatii unitatii de tancuri <<Desna>>, situata la 60 km de Kiev, s-au plans ca demobilizarea prevazuta pentru 3 aprilie n-a mai avut loc. Din aceasta cauza, parlamentarii coalitiei majoritare (Partidul Regiunilor, Partidul Socialist si Partidul Comunist) au lansat zvonul ca unitatea de tancuri <<Desna>> se pregateste pentru un mars spre Kiev. (G.D.)
Viena, solicitata drept mediator
Premierul ucrainean, Viktor Iuscenko, solicita medierea internationala a conflictului cu presedintele Viktor Iuscenko, ajuns la etapa alegerilor anticipate.
"Pentru a nu permite escaladarea conflictului in tara, am luat decizia de a cere ajutorul unor mediatori internationali pentru reglementarea crizei politice din Ucraina", a declarat, ieri, seful Executivului ucrainean, in cadrul unei conferinte de presa convocate special pentru jurnalistii straini acreditati la Kiev. "Am adresat deja o solicitare in acest sens cancelarului Austriei (n.red.- Alfred Gusenbauer - foto) si am cerut unor juristi europeni sa faca o expertiza a situatiei create in Ucraina" in urma decretului prezidential de dizolvare a Radei Supreme, a detaliat Viktor Ianukovici, in dezacord cu seful diplomatiei de la Kiev. Anterior, ministrul de Externe, Arseni Iateniuk, a afirmat ca Ucraina refuza orice amestec al unor state terte in vederea rezolvarii situatiei politice din tara. "Suntem recunoscatori pentru initiativele de mediere care vin pe adresa Kievului, dar tin sa subliniez ca in aceasta etapa ele nu sunt de actualitate", a punctat Iateniuk, potrivit Rompres, fara a oferi detalii suplimentare. Profitand de intrevederea cu jurnalistii straini, premierul ucrainean Viktor Ianukovici s-a pronuntat, totodata, impotriva initierii procedurii de destituire a presedintelui. O astfel de evolutie ar putea agrava doar criza politica, iar initiativele in acest sens sunt neconstructive, a motivat seful Executivului de la Kiev, in contextul in care Consiliul national de aparare si securitate a obligat, ieri, Guvernul sa aloce, pana la sfarsitul saptamanii, fonduri din rezerva de stat in vederea pregatirii alegerilor parlamentare anticipate, programate pentru 27 mai. Directorul Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Vitali Gaiduk, a precizat ca decizia Consiliului national de aparare si securitate va sta la baza unui decret prezidential, ce va fi emis de Viktor Iuscenko. (A.M.L.)
Kievul, depunctat de Standard&Poor's
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a revizuit, ieri, perspectiva ratingului al Ucrainei, de la stabil la negativ, ca urmare a deteriorarii climatului politic, transmite Reuters. Perspectiva negativa reflecta riscul crescut ca Ucraina sa intre intr-o criza constitutionala, care ar paraliza deciziile politice si ar submina perspectivele de dezvoltare economica. "Revizuirea perspectivei ratingului ilustreaza amplificarea tensiunilor politice care au existat intre premierul Ianukovici si presedintele Iuscenko inca de la Revolutia portocalie din 2004", a declarat un analist al agentiei, citat de Reuters, adaugand ca ratingul va fi modificat in sens negativ in cazul prelungirii crizei. (D.E.)
"Albastrii" se aduna la Kiev
Simpatizantii Partidului Regiunilor, ai socialistilor si comunistilor - purtand culoarea albastra ca simbol - continua sa protesteze in Piata Independentei din Kiev. Din regiunile estice continua sa soseasca in capitala ucraineana sustinatori ai parlamentului si guvernului. Conform informatiilor Ministerului ucrainean de Interne, in Piata Independentei se aflau joi circa 20.000 de oameni. Numai in cursul zilei de ieri au sosit la Kiev circa 6.000 de oameni din Donetk, Harkov, Zaporojie, Hmelnitk, Kirovograd, Odesa, Nikolaev etc. A crescut si numarul corturilor amplasate in Piata Independentei de catre simpatizantii Radei Supreme si ai guvernului. Pe de alta partea "portocalii" - partizani ai presedintelui Iuscenko si fostului premier Iulia Timosenko s-au adunat in jurul sediului presedintiei si Comisiei Electorale Centrale. (G.D.)
Fuga de raspundere
In cadrul crizei de la Kiev presedintele Curtii Constitutionale, instanta in mainile careia se afla teoretic solutia crizei politice de la Kiev, si-a prezentat demisia, din cauza presiunilor de care coalitia majoritara si opozitia s-au acuzat reciproc, el insusi evitand orice comentarii. Membrii Curtii au respins insa demisia lui Ivan Dombrovski, urmand ca instanta sa se pronunte totusi asupra decretului prin care presedintele Iuscenko a dizolvat luni parlamentul si a convocat alegeri anticipate. Insa, potrivit unor surse, o decizie a Curtii Constitutionale se poate prelungi chiar pana la trei saptamani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.