Directorul de licentiere din FRF sustine ca este greu de retrogradat un club din cauza presiunii suporterilor si a opiniei publice, dar precizeaza ca orice faliment in economia de piata este un nou inceput.

UEFA a amendat recent FRF pe
Directorul de licentiere din FRF sustine ca este greu de retrogradat un club din cauza presiunii suporterilor si a opiniei publice, dar precizeaza ca orice faliment in economia de piata este un nou inceput.

UEFA a amendat recent FRF pentru deficiente privind procesul de licentiere. Pe 31 martie s-a incheiat o noua faza a procesului de acordare a licentelor, va veti lua masuri pentru ca astfel de evenimente neplacute sa nu se mai repete? UEFA a penalizat FRF prin reducerea cu 20% a contributiei financiare pe anul 2007 pentru doua neconformitati majore in luarea deciziilor fata de standardul de calitate impus de UEFA licentiatorilor nationali. Este vorba de incalcarea conditiilor din Manualul de licentiere, respectiv refuzul acordarii licentei in cazul neachitarii datoriilor din bilantul contabil la 31 decembrie 2005 pina la 31 martie 2006, in cazul Sportul Studentesc, de catre prima instanta si de catre instanta de apel in cazul clubului Jiul Petrosani. Ulterior datei de 31 mai 2006, in cadrul procedurii de retragere a licentei declansat la intiativa directorului de licentiere, s-a restabilit jumatate din adevar, in sensul ca numai clubului Sportul Studentesc i s-a retras licenta.

In aceste zile, doua echipe importante din Austria, Sturm Graz si Grazer AK (campioana in 2004), au fost depunctate cu 10, respectiv 22 de puncte doar pentru ca au intirziat procedura de licentiere. La noi, cu exceptia Sportul de anul trecut, nu s-au luat masuri drastice. De ce?

Este foarte greu de luat, din punct de vedere emotional, o decizie de retrogradare a unui club din pricina neindeplinirii unor conditii de licentiere. Sint presiuni mari din partea suporterilor si a opiniei publice care nu inteleg rostul acestor reglementari. Nici presa nu a insistat pe aspectele morale privind respectarea principiilor de fairplay si egalitatea de sanse a participantilor intr-o competitie. Pentru ca numai respectarea unor reguli asigura o competitie curata si credibila.

Ati organizat mai multe intilniri cu reprezentantii cluburilor pentru a le detalia conditiile de obtinere a certificatului, dar ati fost tratat cu rezerve, majoritatea conducatorilor absentind sau pasind sarcinile unor subordonati cu putere mica de decizie. Cum explicati?

Seminariile organizate de noi se adreseaza specialistilor de la cluburi. Eu cred ca nu este importanta prezenta conducatorilor la aceste intilniri, ci angajarea in posturile importante a unor persoane bine pregatite profesional si care cunosc specificul acestei activitati.

Din experienta anilor trecuti, unde sint cele mai mari probleme in ceea ce priveste criteriile din Manualul UEFA de licentiere? In afara vesnicelor probleme financiare si de infrastructura, avem antrenori specializati pe juniori si contabili cu diplome la cluburi?

In ultimii ani a crescut gradul de profesionalizare a personalului tehnic si administrativ al cluburilor. Antrenorii beneficiaza de specializare in cadrul Scolii Federale de Antrenori, obtinind diplome UEFA. Personalul administrativ a fost intarit prin aducerea unor oameni tineri, bine pregatiti profesional. Problemele cluburilor noastre ramin cele legate de infrastructura stadioanelor si a bazelor de antrenament pentru juniori si cele legate de asigurarea unei stabilitati financiare pe toata perioada anului competitional.

Au existat presiuni din partea conducatorilor de cluburi, a angajatilor LPF pentru a pasui un anumit club? Ati intimpinat reticente in dezvaluirea surselor de finantare, nu intotdeauna transparente in fotbalul romanesc, chiar daca se garanta confidentialitatea?

Conditiile de licentiere, din punct de vedere financiar, se fundamenteaza pe principiul ca solicitantul de licenta trebuie sa fie capabil sa functioneze cel putin in sezonul pentru care se solicita licenta. Clubul trebuie sa faca dovada ca nu are datorii neachitate din anul precedent si sa prezinte un buget in care veniturile acopera cheltuielile.

Extinderea primei ligi la 18 a fost o idee buna sau una proasta din punctul de vedere al directorului de licentiere?

In masura in care cluburile vor indeplini conditiile de licentiere, iar competitia va fi mai atractiva, formula cu 18 echipe va fi fost benefica. Directorul de licentiere se bucura ca mai multe cluburi sint certificate ca functionind in mod profesionist.

Datoria cluburilor, istorica si pe noile societati afiliate la FRF, depaseste 50 de milioane de euro. In perspectiva, dat fiind ca exista procese pe rol cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, credeti ca este posibil sa asistam la primele falimente din fotbal?

Falimentul in economia de piata nu este considerat un capat de drum, ci un nou inceput. La fel ar trebui sa fie perceputa aceasta situatie si in fotbal. Este posibil sa dispara anumite persoane care nu mai pot tine pasul, dar asta nu inseamna ca vor disparea cluburile. Vor veni alti investitori care vor stabiliza financiar acele cluburi aflate vremelnic in dificultate.

Unde vom juca meciurile din grupele Ligii Campionilor?

In momentul de fata, numai stadionul Steaua este acreditat pentru Liga Campionilor. Este posibil ca si stadionul Ceahlaul sa fie acreditat la categoria a III-a, daca un club din Romania va solicita UEFA sa joace meciurile pe acest stadion. Inspectia va fi facuta dupa cerinte mai sofisticate decit au fost cele prin care stadionul a fost aprobat pentru meciul cu Luxemburg.

Fiti avocatul diavolului. Majoritatea cluburilor au probleme cu datoriile, fie ca acestea sint la buget, fata de terte societati sau fata de propriii angajati. Cum se poate obtine licenta, excluzind varianta facila a platii integrale a datoriilor?

Entitatea juridica ce solicita licenta trebuie sa demonstreze ca nu are datorii fata de alte cluburi din activitatea de transfer a jucatorilor si, de asemenea, ca nu are datorii fata de angajatii proprii, autoritatile fiscale si autoritatile sociale la data incheierii bilantului contabil. Nu este posibil sa se obtina licenta fara indeplinirea acestor conditii de performanta financiara. Informatiile pe care le aveti se refera la cumularea unor sume neachitate de diferite persoane juridice care au administrat in anii trecuti cluburile respective. Noi evaluam situatia financiara a membrilor afiliati la FRF care solicita obtinerea licentei, pe baza bilantului lor contabil. In masura in care, prin hotarire judecatoreasca, vor fi obligate sa plateasca actualele persoane juridice care administreaza cluburile datoriile vechilor entitati juridice, atunci se vor inscrie in bilantul contabil aceste obligatii financiare si vor trebui platite cel mai tirziu pina la 31 martie anul urmator.

Vor obtine toate cluburile dreptul de a evolua in prima liga?

Nu putem face pronosticuri pe aceasta tema. Sa asteptam data de 31 mai cind vom publica lista cluburilor care au primit licenta. In situatia nedorita in care vor fi refuzuri de eliberare a licentei, vom explica atunci motivele care au dus la acele decizii.

Ce este licentierea Pentru a nu aparea decalaje majore intre campionatele din diverse tari, mai ales ca echipele interactioneaza in cupele europene, UEFA a stabilit un set de criterii minime pe care trebuie sa le indeplineasca un club pentru a putea fi inscris in competitie. Pe baza unui Manual de licentiere, federatia din fiecare tara verifica in fiecare an, prin inspectii si audituri independente, modul in care sint respectate aceste conditii minimale, excluzind din competitie cluburile care sint in afara grilei. Criteriile sint sportive, de infrastructura, de personal si administratie, juridice si financiare, cu subcriterii obligatorii si recomandabile. Cele mai importante sint cele financiare, care presupun ca un club nu poate avea nici un fel de datorii pentru a primi licenta, si cele de infrastructura, o baza sportiva minima fiind vitala pentru ca un club sa nu fie retrogradat, dar nici celelalte nu sint de neglijat. Daca apar litigii, acestea se pot rezolva la recurs, un club fiind retrogradat doar dupa ce a epuizat toate caile de apel. Viorel Duru Nascut la data de 25 aprilie 1956 Din anul 2000 si pina in prezent coordoneaza activitatea de acordarea a licentelor pentru cluburi si agenti de jucatori si este responsabil cu afilierea structurilor sportive la FRF Intre 1990 si 1998 a lucrat la Posta din Frankfurt (Germania) A absolvit Facultatea de Finante din cadrul ASE Bucuresti, dupa care a facut si studii post universitare cu specilaizarea expert contabil.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.