Societatea Timpuri Noi a ajuns pe mana unor apropiati ai primarului general al Capitalei. Dupa devalizarea intreprinderii urmeaza vanzarea terenului de 55.000 m.p., a carui valoare este de aproximativ 50 de milioane de euro.
In ianuarie
Societatea Timpuri Noi a ajuns pe mana unor apropiati ai primarului general al Capitalei. Dupa devalizarea intreprinderii urmeaza vanzarea terenului de 55.000 m.p., a carui valoare este de aproximativ 50 de milioane de euro.
In ianuarie 2005, S.C. Timpuri Noi S.A. era o societate privatizata in baza unei vanzari de actiuni de la AVAS. Pachetul majoritar de actiuni, aproape 70% se aflau in proprietatea Asociatiei Salariatilor de la Timpuri Noi. SIF Muntenia SA detinea 21%, restul actiunilor fiind detinute de asa-numitii "cuponari". Asociatia Salariatilor de la Timpuri Noi (ASTN) reprezentata de presedintele Alberto Bolboasa, cumparase respectivul pachet de actiuni de la AVAS inca din septembrie 2003. Acesta a achizitionat cvasitotalitatea actiunilor alocate ASTN, platind pentru 99% din pachetul respectiv.
La inceputul lui 2005, echipa care conducea Timpuri Noi era compusa din Bolboasa - presedinte al Consiliului de Administratie si director general al societatii, Adrian Breazu - vicepresedinte si director general adjunct, si Mircea Oancea - reprezentant al SIF Muntenia. Societatea avea nevoie de capital pentru retehnologizare si modernizare, pentru plata SC Turol SA Oltenita, societate achizitionata in proportie de 100% de Timpuri Noi de la AVAS (firma furnizeaza piese turnate pentru Timpuri Noi). De asemenea, conform strategiei de dezvoltare, Timpuri Noi trebuia sa dezvolte productia de case ieftine de tip modular, precum si productia de piese si subansamble auto. Evident, toate acestea cer bani, si nu putini. In acest sens, au fost demarate discutii cu potentiali investitori interni si externi, pentru gasirea de formule de asociere, cumparare de licente si contracte de subfurnizori. Banii ASTN nu puteau nicidecum sa asigure aceste fonduri, iar garantarea unui eventual credit cu actiunile detinute sau cu imobile era interzisa.
"Varul" lui Videanu ameninta cu serviciile secrete
In acest moment au intervenit "caii troieni" Breazu si Oancea. Ei au recomandat inceperea discutiilor cu Societatea de Investitii Equity Invest SA. A urmat o intalnire intre Bolboasa si reprezentantii Equity Invest. La aceasta, cei de la Equity l-au informat pe Bolboasa ca actionarii societatii sunt Adriean Videanu (foto) - primar general al Capitalei, Gheorghe "Bebe" Ionescu - prin sotia sa Sida Ionescu - fost director executiv FPS, fost vicepresedinte la INTERAGRO, Raul Doicescu - "Bog'art" si altii. Din discutii a reiesit necesitatea unei investitii de minimum doua milioane de dolari. Cei de la Equity l-au informat pe reprezentantul Timpuri Noi ca actionarii cunosc tratativele intre cele doua societati si sunt de acord cu acest lucru. Ulterior, Equity a cumparat actiuni la Timpuri Noi, existand un acord verbal de principiu pentru inceperea colaborarii. Acesta este momentul in care are loc o fractura la nivelul conducerii de la Timpuri Noi. Prin primavara lui 2005, Breazu, promovat director general adjunct de Bolboasa, il ameninta pe acesta, de fata cu secretara, sa plece urgent din societate daca vrea sa mai ramana in viata. Oancea, mai subtil, ii comunica lui Bolboasa ca este var cu Videanu si ca ei ii vor pune pe cap toate serviciile secrete, pana il vor distruge.
De altfel, cu sprijinul direct al primarului general al Capitalei si al Partidului Democrat, Mircea Oancea a fost uns director executiv al Consiliului de Supraveghere a Pensiilor Private. Asta desi este inginer metalurg. Brusc, nici Equity nu a mai fost interesata de colaborarea cu Timpuri Noi. A fost aranjata o "revolta spontana" a salariatilor, condusi de directorul general adjunct Adrian Breazu, care au pus lacate pe porti, nu i-au mai permis accesul lui Bolboasa si i-au sigilat biroul. Breazu, Oancea si unii sefi din societate, inclusiv presedintele de sindicat, au infiintat apoi Consiliul Director Provizoriu al Asociatiei Salariatilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.