Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (foto), a declarat ca, dupa finalizarea strategiei energetice, vor fi scoase la privatizare, cu prioritate, termocentralele.
"Strategia energetica, la care lucreaza specialistii din domeniu, dar si
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian (foto), a declarat ca, dupa finalizarea strategiei energetice, vor fi scoase la privatizare, cu prioritate, termocentralele.
"Strategia energetica, la care lucreaza specialistii din domeniu, dar si reprezentanti ai partidelor parlamentare, patronate si sindicate, va fi finalizata in luna mai si apoi aprobata de Guvern. Dupa aprobare va demara procesul de privatizare, prioritare urmand sa fie termocentralele, evident, dupa ce Termoelectrica va fi restructurata", a declarat Vosganian. El a precizat ca primele vor fi scoase la privatizare complexele energetice, de acest proces urmand sa se ocupe Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie la care vor fi transferate complexele dupa trecerea perioadei de iarna. De altfel, Vosganian a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la intalnirea de la Bucuresti cu comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, ca Romania ar trebui sa aloce 10% din PIB (n.r. - circa 10 miliarde de euro) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, conform normelor comunitare. "Pentru ca efortul financiar este foarte ridicat trebuie implicat sectorul privat, inclusiv prin privatizarea marilor complexe energetice", a spus Vosganian. In privinta producerii energiei pe baza de carbune, ministrul Economiei a declarat ca, desi este cel mai poluant procedeu, emisiile pot fi reduse prin investitii in tehnologii moderne, dar ca nu trebuie eliminat carbunele din producerea curentului electric.
De mentionat, ministrul Economiei i-a propus comisarului european infiintarea unei Burse regionale de energie in Romania. "Operatorul pietei de energie - OPCOM are cea mai buna lichiditate din zona si, prin intermediul acestuia, suntem capabili sa sutinem o Bursa regionala de energie la Bucuresti", a spus ministrul.
Romania va exporta 15-16% din productie
In privinta productiei de energie, ministrul Economiei a declarat ca reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda reprezinta un obiectiv care trebuie realizat. "O prioritate pentru MEC este si constructia hidrocentralei de 1000 MW de la Tarnita", a mai spus Vosganian. De remarcat, fiecare grup energetic de la Cernavoda produce aproximativ 700 MW, ceea ce inseamna ca, dupa finalizarea a patru reactoare, productia la centrala nucleara va depasi 2800 MW. "Romania va avea capacitati suplimentare pentru export. Acum se exporta circa 6-10% din productie. Odata cu finalizarea acestor obiective, Romania va putea realiza 15-16% export net de energie", a completat ministrul. Export net reprezinta diferenta intre exportul si importul de energie. Reamintim, compania de distributie si furnizare a energiei Electrica s-a plans, recent, ca nu poate cumpara energie de pe piata interna, ultimele incercari de a achizitiona de pe bursa Opcom soldandu-se cu esecuri. Electrica are contracte de cumparare de energie pana la 31 martie. Surse din piata au declarat ca este posibil ca Electrica sa importe energie in sistem "insula" de la centrala electrica Cuciurgan, din Transnistria, controlata de grupul rus RAO UES (al carui presedinte este fostul premier Anatoli Ciubais). De altfel, Electrica nu este prima si nici singura companie din Romania care importa energie de la Cuciurgan. De ceva timp E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova) importa energie in sistem "insula" pentru estul tarii tot de la Tiraspol. Se pare ca si companiile ISPE si Romelectro (licentiate de ANRE ca furnizori de energie) sunt in discutii cu reprezentantii aceleasi centrale transnistrene. "Electrica face ce doreste pentru consumatorii sai eligibili. MEC nu este raspunzator pentru aprovizionarea cu energie a consumatorilor eligibili ai vreunei companii. MEC trebuie sa asigure energia electrica necesara consumului in tara", a spus Varujan Vosganian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.