Sindicalistii din sectorul agro-alimentar au atacat dur Ministerul Agriculturii din cauza lipsei Planului National Strategic (PNS) in domeniu, in lipsa acestuia nefiind posibila accesarea fondurilor comunitare. PNS impune liniile directoare pentru d
Sindicalistii din sectorul agro-alimentar au atacat dur Ministerul Agriculturii din cauza lipsei Planului National Strategic (PNS) in domeniu, in lipsa acestuia nefiind posibila accesarea fondurilor comunitare. PNS impune liniile directoare pentru dezvoltare rurala si, odata stabilite, acestea nu mai pot fi modificate pe parcursul bugetului UE 2007-2013.
Sindicalistii sustin ca PNS ar fi trebuit sa fie trimis spre aprobare la Bruxelles de anul trecut, dar nu este gata nici acum. "Guvernul, din cauza instabilitatii politice, nu mai tine seama de angajamentele asumate la aderare", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Nicolae Stefan, presedintele Agrostar, federatie sindicala din agricultura. El a atras atentia asupra proiectului de PNS elaborat de Ministerul Agriculturii, pe care il considera "haotic" si facut fara consultarea partenerilor de dialog social. Dragos Frumosu, presedintele federatiei sindicatelor din industria alimentara, a precizat ca lipsa acestui document va intarzia cu un an primirea fondurilor. "Daca ministrul Agriculturii nu se trezeste la realitate si nu aduce specialisti care sa faca programe sa putem lua banii de la UE, atunci va trebui sa plece", a spus Stefan. El a declarat ca, pentru inceput, pe 28 februarie, la Cluj-Napoca va fi organizat un miting unde vor participa peste 1000 de fermieri, care cer aplicarea treptata si corecta a normelor europene si finalizarea unei strategii postaderare.
PNS a starnit si nemultumirea Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP), care considera ca documentul nu corespunde realitatilor sectorului forestier, se arata intr-un comunicat al FAP. "Obiectivele strategice si specifice propuse prin acest plan nu sunt fundamentate si au implicatii dezastruoase asupra folosirii fondurilor UE pentru sectorul forestier din Romania", a declarat Marian Stoicescu, presedintele FAP. FAP atrage atentia ca proiectul de plan este fundamentat pe "resursele forestiere valoroase" ale Romaniei, care, in opinia FAP, sunt epuizate si presupun exploatarea masiva a padurilor, fenomen care nu se intampla in nici un stat al UE. "Romania este prezentata cu un nivel ridicat de protectie legislativa in domeniul forestier, ceea ce este contrazisa de legislatia actuala total insuficienta si, pe anumite cazuri, inexistenta", precizeaza comunicatul. FAP atrage atentia ca planul pune accent pe taierea lemnului si nu pe prelucrarea superioara a acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.