Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, sustine, intr-un interviu acordat Rompres, ca initiativa PSD de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu reprezinta un exercitiu extrem de util pentru societatea romaneasca, in conditiile in care, in opinia sa, seful statului "a avut un parcurs total in afara proiectului politic pe care l-a prezentat populatiei Romaniei in 2004". Cozmin Gusa considera ca opinia publica si-a schimbat perceptia asupra lui Traian Basescu fata de momentul 2004. Liderul PIN critica politica promovata de autoritatile de la Bucuresti pe relatia cu Rusia, afirmand ca Romania nu-si exploateaza, la acest moment, marile avantaje de care dispune. Prezentam fragmente relevante din interviu.
Credeti ca presedintele Traian Basescu va trece testul unei consultari populare, daca se va ajunge pana aici?
Acest exercitiu al suspendarii, care a intrat in functiune la initiativa PSD - cel mai important partid din opozitie, este extrem de util pentru societatea romaneasca si acesta este si punctul de vedere al Partidului Initiativa Nationala. De vreo doi ani de zile am atras atentia constant si regulat despre excesele pe care Traian Basescu le face, despre modalitatea in care desconsidera nu numai Constitutia, ci si cutumele bine stabilite la nivel politic si social in Romania. Pentru Traian Basescu este un moment de bilant pe care, daca il va trata cu multa luciditate si sinceritate interioara, o sa-si dea seama ca a avut un parcurs total in afara proiectului politic pe care el l-a prezentat populatiei Romaniei in 2004. Spun asta in cunostinta de cauza si in calitatea mea de om care l-a sprijinit sa ajunga la putere. Sprijinindu-l sa ajunga la putere aveam un obiectiv clar: impiedicarea ajungerii pe scaunul de presedinte al Romaniei a lui Adrian Nastase, care ar fi instituit in mod clar o dictatura a camarilei sale personale, dar niciodata nu visam ca ajungerea lui Traian Basescu pe scaunul de presedinte al Romaniei poate sa dea o culoare de dictatura personala actului prezidential de la Cotroceni. Daca va trece sau daca nu va trece acest test este o mare intrebare.
Practic, presedintele va merge la referendumul de destituire in aceleasi conditii in care a intrat in turul doi: jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot. Atunci, a castigat. De ce ar fi o problema acum pentru el aceasta jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la urne?
Pentru ca intre timp Traian Basescu a fost un presedinte slab.
Si credeti ca romanii si-au schimbat optiunea?
Cred ca romanii, fiind foarte atenti la ceea ce se va discuta despre Traian Basescu, il vor reconsidera. In 2004, Traian Basescu era presedintele-erou. Era omul mic care rastoarna caruta PSD-ului, valul portocaliu de democratie, luptatorul impotriva structurilor comuniste, totalitare. Astazi, el este un om care face parte, asa cum spuneam eu in ianuarie 2005, din a doua fratie a securitatii, un om inconjurat de oameni din fostul sistem. Si aici vreau sa amendez foarte tare o afirmatie pe care a facut-o cu foarte multa suficienta. Citez: "Ei au pierdut alegerile, acesti domni, (Alianta D.A., n.r.) si eu i-am adus la guvernare". Ii amintesc fostului meu partener Traian Basescu ca am pierdut impreuna alegerile in turul I, el in calitate de co-presedinte al Aliantei si eu in calitate de sef de campanie. El a castigat alegerile doar in turul doi, dupa episodul fraudarii. Acest lucru a schimbat tenta electoratului, frauda dovedita si nejudecata de catre justitia din subordinea domnului Traian Basescu, cu largul sau concurs in nejudecarea acestui fapt.
Avea datoria morala ca faptul principal care l-a adus la putere in fata lui Adrian Nastase sa fie judecat post 2004 si nu a facut acest lucru. Afirmatia lui este total gresita si dovedeste, asa cum spuneam, un mare grad de suficienta. Cred ca electoratul din Romania, parte din el puternic imbecalizat in ultima perioada, cu largul concurs al presedintelui Traian Basescu, va avea parte de numeroase dovezi facute publice, care vor zdruncina foarte puternic acest fundament al increderii. Si mai vreau sa spun un lucru: Traian Basescu a castigat Presedintia Romaniei intrand in cursa cu doua luni inainte de verdictul final, cotat ca fiind fara sanse in acel moment. Acum, la inceputul cursei pentru suspendare, daca pot sa ma exprim asa, este cotat cu sanse mari sa nu fie suspendat, la fel cum era cotat si Adrian Nastase sa ajunga presedinte. Oricand poate sa fie un efect in oglinda.
Seful statului are foarte multe interese
Credeti ca fraudarea unui test electoral mai poate fi de actualitate in Romania?
Atat timp cat nu s-a judecat fraudarea in Romania si justitia nu a facut eforturi pentru a administra toate probele legate de fraudare, pe care inclusiv eu le-am prezentat in 2004 si in 2005, oricand este posibila o noua fraudare, pentru ca schemele sunt aceleasi, personajele sunt aceleasi. Daca Traian Basescu va supravietui votului in Parlament, prima data, si apoi votului popular legat de suspendare, inseamna ca aceasta este vointa romanilor. Nu inseamna ca Traian Basescu nu este un presedinte vinovat. Inseamna ca Traian Basescu nu a fost perceput de catre romani ca fiind un presedinte vinovat. Dar el este un presedinte vinovat.
Cum comentati relatia dintre presedinte si premier? Exista un razboi intre cei doi, exista grupuri de interese de ambele parti, grupuri de interese in jurul Cotroceniului si un alt grup de interese la Palatul Victoria? Si-au aruncat acuze reciproce, mai ales in povestea cu biletelul. Practic, ce este de impartit? Sau totul e doar un joc politic?
Calin Popescu Tariceanu a facut o mare greseala ca nu i-a raspuns mai energic lui Traian Basescu inca din 2005. Daca i-ar fi raspuns la fel de energic cum o face in ultima perioada si excesele presedintelui ar fi fost mai mici. Daca cineva crede ca lupta presedintelui e pentru democratie sau pentru deconspirarea unor grupuri de presiune - nu de interese cum gresit se exprima Traian Basescu - se inseala. Traian Basescu are favoritii lui. Traian Basescu are grupul de la Golden Blitz care castiga licitatie dupa licitatie si care, sub primaria condusa de el intre 2001 si 2004, si-a dezvoltat afacerile in mod accelerat; presedintele are grupul semnificat de catre Elena Udrea; presedintele are oameni de la PD care au fost dovediti intre timp ca avand puternice interese economice la ministerele pe care PD nu le coordoneaza. Deci, presedintele are foarte multe interese. Asa ca toata actiunile lui - ba de alegeri anticipate, ba de distrugere a PNL-ului, ba de distrugere a acestui Guvern, bataia zilnica pe care i-a administrat-o timp de doi ani de zile lui Calin Popescu Tariceanu - nu avea in spate decat un singur interes: instaurarea autoritatii sale si peste Guvern, nimic altceva.
Daca se poate vorbi despre o posibila pace in acest moment ea nu poate sa fie decat una institutionala, in care daca presedintele isi vede de treaba lui, conform prerogativelor constitutionale, amendand public unele posibile excese, la randul lui primul-ministru facandu-si treaba, de asemenea, in limitele legii, Romania poate sa mearga foarte bine inainte. Dar atentie, nici in contestarile lui Traian Basescu si nici in contestarile celor de la PLD, care reprezinta grupul de presiune al lui Traian Basescu, n-am observat lucruri concrete legate de activitatea Guvernului, de frictiuni majore care puteau sa fie, sa spunem, prezentate public. Am vazut doar argumente politicianiste. Domnul Basescu, suparat ca nu e si prim-ministru, arata biletele personale, care nu inseamna nimic. Sigur, din punct de vedere informal, ne arata o anumita intentie de a solicita o atentie sporita pentru un prieten al premierului si atat. Juridic nu se incadreaza niciunde. La domnul Stolojan nu vad decat un mare regret ca nu este presedintele PNL-ului, ca sa poata sa redevina prim-ministru dupa ce intr-un mod cu totul rusinos, si o spun in calitatea mea de fost conducator al campaniei, ne-a lasat balta vorbind despre o boala incurabila, credeam ca e pe moarte, si intorcandu-se cu foarte multa fatarnicie dupa cateva luni, ca fiind apt combatant consilier economic la Traian Basescu. Asemenea personaje nu pot sa aiba credibilitate in fata opiniei publice si asemenea personaje eu le detest.
Romania ar avea de castigat prin parteneriatul cu Rusia
Au sanse demersurile autoritatilor romane de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana, prin intermediul Romaniei?
Apropierea de UE prin intermediul Romaniei este un proiect realist, dar care, din pacate, merge foarte prost. Traian Basescu se preface ca nu stie ca orice decizie pe care ar lua-o Uniunea Europeana, nu mai vorbesc de Romania, legata de viitorul Republicii Moldova trebuie negociata subteran cu Rusia. Altfel, vorbim degeaba, pentru ca tutelarea politica, administrativa si economica a Moldovei se realizeaza de la Moscova. Daca noi tot vorbim de proiecte care privesc Moldova fara sa negociem aceste lucruri cu diplomatia ruseasca sau fara ca Uniunea sa-si puna aceasta problema, gresim. Dar eu cred ca acest proiect al lui Traian Basescu nu este decat un proiect populist. El doreste sa defileze in Romania cu acest proiect de uniune fara sa stie insa care sunt sculele potrivite pentru a realiza acest proiect de uniune.
Mai este posibil acum un parteneriat Romania-Rusia?
Este posibil in orice moment. Relatia economica si administrativa a Romaniei cu Rusia este la fel de inghetata ca si inainte. Faptul ca Traian Basescu nu incearca s-o imbunatateasca este greseala lui. Cand el este sfatuit, probabil, de unii oameni de pe langa George Soros sa-l injure pe Vladimir Putin in speranta ca acesta o sa-i raspunda si o sa-l faca foarte mare, este o problema secundara. Ce ramane aici, ramane ideea de baza ca Romania, pe cel putin trei plafoane - politic, economic si intr-un plan al influentei in zona - ar avea de castigat prin parteneriatul cu Rusia. Reamintesc inca o data ca singurul proiect geopolitic desenat concret din partea principalului nostru partener in acest moment, Statele Unite, a avut loc in finalul anului 2002, cand George Bush a venit si a sugerat Romaniei o legatura privilegiata cu Moscova, un pod privilegiat din punct de vedere politic, care sa aduca avantaje atat NATO, cat mai ales Statelor Unite in calitate de partener al Romaniei. A veni acum si a contrazice fara argumente acest proiect politic, singurul concret desenat de catre partenerul nostru principal, e o mare aberatie.
Ce este aici mai important, un parteneriat politic sau unul economic pe partea cu Rusia?
Romania trebuie, in relatia cu Rusia, sa-si joace marile avantaje. Un avantaj puternic este acest statut de granicer al Uniunii Europene pe partea estica. Altul este colaborarea la Marea Neagra in care Rusia este interesata, dar, sigur, Romania trebuie sa negocieze. Al treilea este statutul de piata importanta de desfacere pentru Uniunea Europeana, lucru de care rusii ar putea profita, asa cum profita chinezii, care au proiecte foarte mari de investitii si de infrastructura in Romania. Toate aceste lucruri pot fi discutate, dar daca noi stam sa judecam democratia din Rusia in loc sa ne preocupam de avantajele pe care Romania le-ar putea obtine, facem o mare greseala. Si eu sunt un om politic care nu m-as simti bine intr-o democratie ca cea din Rusia. Dar nu e treaba mea, daca rusii se simt bine in Rusia le doresc succes si prosperitate, atat noua, cat si lor.
Legat de Kosovo, este posibila aplicarea unui model similar in Transnistria?
Transnistria nu are o legatura directa cu Romania. Transnistria nu a fost niciodata pamant romanesc. Transnistria are legatura intr-adevar cu Republica Moldova intr-o forma a acestei tari independente care, potrivit unor rapoarte OSCE, nu are posibilitatea sa se dezvolte unitar si independent. Si atunci Transnistria, unde s-au inghesuit foarte multe investitii din partea Moscovei, este un teritoriu care, in acest moment, avand in vedere relatia proasta intre Bucuresti si Moscova, nu poate sa fie negociat de catre noi. Transnistria este un loc unde UE, la un moment dat, va avea o implicare politica majora intr-o negociere cu Moscova, care inseamna cedari si acceptari in beneficiul reciproc. Transnistria nu este un loc unde Romania poate sa negocieze in acest moment.
Fel de fel de lucruri
din culisele politicului vor fi scoase la lumina
Candidati la Presedintie in 2009?
N-am ascuns-o niciodata. E un lucru pe care-l iau in calcul foarte serios. Este un element pe care-l construiesc cu migala si la momentul potrivit o sa reusesc sa prezint public si forma sustinerii institutionale pe care pot sa o am in calitate de candidat.
Ne mai asteapta alte biletele?
Din pacate, da. Cred ca va fi o perioada urmatoare in care fel de fel de lucruri din culisele politicului vor fi scoase la lumina din dorinta unora de a-i santaja pe altii la modul direct, sau pentru a capata avantaje mediatice. S-ar putea sa nu fie un lucru rau acest fapt si, din punctul meu de vedere, toate aceste lucruri scoase la iveala pot fi de natura sa discrediteze acei politicieni care nu merita sa stea pe prima scena intr-o Romanie europeana.
(Titlurile si intertitlurile apartin redactiei)
Serviciile fac agenda presei
"Desconsider acea parte din mass-media romaneasca care este parte la procesul de imbecalizare pus in scena cu foarte multa pricepere de catre serviciile secrete din Romania. Agentii acoperiti din presa ai serviciilor secrete sunt in masura sa coordoneze parte din agenda mass-media din Romania. Au mai spus-o si altii, eu nu fac decat sa repet si cred acest lucru. Intrebati-l pe dl Saftoiu, pe dl Maior. Dl Saftoiu a si recunoscut existenta unor agenti acoperiti in presa. Acest lucru ar trebui sa-i puna pe ganduri pe patronii de presa, care trebuie sa faca ordine si curatenie in institutiile pe care le conduc".
PD, urmatoarea victima
"Urmatoarea victima a lui Traian Basescu de data asta va fi una extrem de consistenta si ea se numeste Partidul Democrat. Am spus, in urma cu un an de zile, ca PD, din nefericire, si o spun cu regret, pentru ca am acolo oameni la care inca tin, fosti colegi, va deveni PNTCD guvernarii 2005-2008, in sensul ca va avea o mare problema. Traian Basescu vrea sa subordoneze PD intereselor lui personale de a se perpetua la putere cu orice pret, nelasandu-l sa se concentreze asupra actului guvernarii, obligandu-l sa mearga ca un fel de anexa care sustine presedintele in orice conditii, intr-o lupta cu partenerul politic al PD-ului, si aici ma refer la PNL. (...) O alta problema, pe care am mai mentionat-o, va fi aceasta lipire, aceasta alipire a PLD la proiectele PD, care va crea probleme pe doua directii. Prima directie - asocierea PD cu unele nume legate doar de trecut, de fosta Securitate, precum Theodor Stolojan, sau de informatori dovediti ai Securitatii, precum Mona Musca, fel de fel de oameni cu interese ciudate in afacerile cu energie, gen primarul de la Piatra Neamt, celebrul <<Pinalti>>. A doua problema pentru PD, insa, va fi predominanta la nivelul viitoarei aliante a liderilor PLD, care in toate sondajele de opinie sunt situati peste liderii PD, ceea ce va insemna mai mult sau mai putin o coordonare politica de la nivelul PLD pentru viitoarea constructie comuna cu sustinerea lui Traian Basescu".