Desi jocul pe care il fac liberalii fata de suspendarea presedintelui Romaniei ii asaza pe un culoar periculos, alaturi de PSD si PRM, consecintele acestuia ar putea fi spectaculoase pentru PNL.

E vremea pedagogiei politice. Ne-o spun majoritatea dintre cei implicati in scandalul lunii: Traian Basescu trebuie sa primeasca o lectie. Dar nu o lectie oarecare, ci una pe care sa o tina bine minte. PSD e partidul condamnat de scaderea drastica in optiunile electoratului sa incerce sa ii ofere o lectie sefului statului; e cea mai sigura solutie - dar nu e o reteta ideala - pentru a se revigora. PRM, pe de alta parte, are in singe datoria de a-si infige coltii in toate temele dubioase care se afla pe agenda publica sau carora li se face loc, in chip abuziv. PC, nu mai vorbim: pentru conservatori, a testa cu dintii jugulara lui Traian Basescu este o chestiune de viata si de moarte, mai exact, de supravietuire politica sau de deces.

Dintre cele patru partide care sint acum in „consens pedagogic" fata de presedintele Romaniei, cea mai delicata pozitie o are PNL. Vinataile pe care le-a capatat de-a lungul celor doi ani de convietuire cu nabadai alaturi de PD si, mai ales, linga Traian Basescu nu au disparut: prin urmare, setea de revansa e fireasca si, dupa cum se vede limpede de citeva saptamini, e nestinsa. Tentativele repetate ale penelistilor de a-l forta pe Traian Basescu sa stea „cu capul la cutie" (asa cum se exprima prietenul de data recenta al premierului, Mircea Geoana), precum si votul dat de PNL pentru modificarea conjuncturala a Legii referendumului au logica; si anume, necrutatoarea logica a razbunarii.

Strategic, dintre cele patru partide care predau acum o gretoasa ora de dirigentie sui generis, PNL are de rezolvat cea mai complexa ecuatie politica. Furia fata de seful statului neadministrata cu atentie poate aduce imense deservicii acestui partid. Insa exista o solutie; un as ascuns in mineca liberalilor. O solutie eleganta, care poate aseza PD si mai ales pe seful statului intr-o ecuatie cu si mai multe necunoscute. Din toate calculele care s-au facut pina acum reise ca, in cazul in care se va ajunge la vot in Parlament pentru suspendarea presedintelui Romaniei, optiunile liberalilor sint decisive. Cele mai multe semnale pe care le putem culege acum din piata ne spun ca penelistii sint porniti sa ofere o pilda severa sefului statului. Ar fi o mutare catastrofala pentru acest partid. Insa, votind impotriva suspendarii lui Traian Basescu, PNL ar putea intoarce spectaculos situatia in favoarea sa. Ar fi, nici mai mult, nici mai putin, partidul care l-a salvat pe raufacatorul Traian Basescu. Partidul care adaposteste liderul opozitiei, partidul „oligarhiei" si al unor insemnate „grupuri de interese" ar fi protectorul presedintelui. Daca lucrurile vor ajunge sa ia o asemenea turnura, PD si Traian Basescu vor trebui, in mod obligatoriu, sa isi schimbe atitudinea; si strategia, desigur.