Debandada, indolenta si chiar nesimtirea care domnesc in randurile aparatcikului de stat este devoalata complet, la piele: doi romani sunt arestati de fortele SUA din Irak de trei luni de zile in cap, fara ca autoritatile sa zica nici pas. UE, transp
Debandada, indolenta si chiar nesimtirea care domnesc in randurile aparatcikului de stat este devoalata complet, la piele: doi romani sunt arestati de fortele SUA din Irak de trei luni de zile in cap, fara ca autoritatile sa zica nici pas. UE, transparenta, obligatia de a oferi informari in interes public si, nu in ultimul rand, responsabilitate in fata natiunii - niste vorbe goale - la popor si Europa aruncate. Faptul ca doi cetateni ai Romaniei sunt aproape in drum spre Guantanamo si, conform legilor martiale ale Statelor Unite, pasibili de pedeapsa cu moartea, pentru spionaj, nu pare sa constituie o prioritate pentru birocratii nostri pafaristi. Cine va raspunde in fata familiilor celor doi romani simpli, electricianul Nelu Ilie si tamplarul Adrian Ganceanu, care poate s-au apropiat deja de executie cu o jumatate din perioada celor sase luni pe care le mai au de trait, daca vor fi gasiti vinovati.
De data asta insa nu mai este loc de intors: responsabilii de acest atentat la libera si corecta informatie a natiunii si bunul mers al institutiilor statului trebuie sa raspunda. Cu propriul cap. Rolul presei se dovedeste a fi, din nou, determinant in consolidarea democratiei romanesti in vesnica tranzitie. Pentru ca tot noi suntem cei care trebuie sa cerem ca legea responsabilitatii sa fie aplicata. Desi am aflat ieri cu uimire, in direct, faptul ca presedintele tarii, Traian Basescu, habar nu avea de caz, nu am vazut nici un oficial al statului care sa iasa in fata si sa zica: am stiut si am gresit. Sunt vinovat. Dimpotriva: Serviciul de Informatii Externe sustine ca nu are ce informatii sa dea presei. Dupa care arunca pisica in curtea Ministerului de Externe. Iar de aici, curge un lant de minciuni, demontat atat de catre familiile prizonierilor romani, cat si de presa ultragiata.
Minciuna diplocratilor MAE pentru incercarea de cosmetizare a realitatii sfideaza pana si celebra "1984" a lui Orwell. Oamenii ministrului Mihai Razvan Ungureanu sustin ca au informat familiile in urma cu trei luni. "Ambasada Romaniei la Bagdad a comunicat imediat aceste date familiilor cu acordul celor doi si a mentinut un dialog cu familiile acestora". Fals! Sotia lui Ilie a aflat de la colegii lui, incercand sa dea de sot de Sarbatori, iar mama lui Ganceanu a aflat dupa ce Crucea Rosie Internationala i-a facilitat o convorbire telefonica, pe 20 ianuarie anul acesta. Dupa 81 de zile de detentie! Iar MAE nu are nici o circumstanta atenuanta. Jurnalistii de investigatii isi aduc aminte ca aceeasi atitudine a fost inregistrata din partea MAE si in cazul ziaristilor romani rapiti in Irak in lotul lui Omar Hayssam. Incercarea de a ingropa adevarul a reusit insa, de data aceasta, pentru 92 de zile. Motivul nu poate fi legat decat de obedienta tampa fata de puterea de la Washington, dupa cum este imaginata in unele capete din Modrogan si Baneasa si de frica de a nu-l deranja pe sefu'.
In triunghiul Bermudelor Cotroceni-SIE-MAE sunt, poate, prea multe noduri necunoscute pe care mult-ravnita Comunitate de Informatii ar fi trebuit sa le taie de mult. Pentru ca apoteoza acestui caz ne-a fost data de declaratia presedintelui. Daca seful statului nu a fost informat asupra unei situatii care poate periclita cooperarea politico-militara a Romaniei cu aliatul sau strategic in cadrul Coalitiei fortelor din Irak se pune intrebarea: ce stie si ce afla de fapt presedintele, capul politicii externe nationale si comandantul suprem al fortelor armate?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.