Razboiul pentru proprietatea viorii Stradivarius Elder, caz dezvaluit in premiera de ZIUA, se afla in plina desfasurare. Madalin Voicu a avertizat, ieri, Ministerul Culturii si Cultelor ca nu va inapoia vioara statului roman si ca va rezolva calitate
Razboiul pentru proprietatea viorii Stradivarius Elder, caz dezvaluit in premiera de ZIUA, se afla in plina desfasurare. Madalin Voicu a avertizat, ieri, Ministerul Culturii si Cultelor ca nu va inapoia vioara statului roman si ca va rezolva calitatea de proprietar la tribunal. De asemenea, fiul lui Ion Voicu sustine ca detine actul de vanzare-cumparare din 1956 pentru aceasta vioara. "Eu am actul de vanzare-cumparare pentru aceasta vioara si ca drept urmare nu trebuie sa o inapoiez statului roman. Ea este pe numele lui Ion Voicu din 1956. Ministerul Culturii si Cultelor poate sa ne dea in judecata, insa noi nu o vom inapoia. Nu cred ca trebuie sa ne justificam noi. Vioara exista, este vie, intr-o buna stare de conservare", a declarat, ieri, Madalin Voicu.
Fostul deputat PSD sustinuse in ultimele sale interventii mediatice ceea ce ZIUA a relatat cu lux de amanunte. Anume faptul ca vioara Stradivarius a fost luata de la Ion Voicu in perioada comunista, in 1985, ca represalii pentru faptul ca fiul sau Madalin Voicu avusese o relatie speciala cu Nicu Ceausescu. De asemenea, Madalin Voicu considera ca initiativa de acum a ministrului Culturii Adrian Iorgulescu, de "recuperare" a viorii, este determinata de o nevoie de "capital politic". "Domnul ministru Adrian Iorgulescu, pe care il cunosc de foarte multa vreme, am fost colegi la Liceul de Muzica si la Conservator, probabil ca are nevoie de capital politic, pentru ca altfel nu vad cum ar putea face asemenea afirmatii gresite", a afirmat Voicu.
MCC nu a gasit nici un act
De cealalta parte, Adrian Iorgulescu a precizat ca Ministerul Culturii si Cultelor nu a gasit nici un act care sa dovedeasca proprietatea familiei Voicu asupra viorii Stradivarius Elder. "S-a facut un dosar si urmeaza sa facem toate demersurile pentru recuperarea viorii, intrucat am fost informat ca proprietarul este, fara nici un dubiu, statul roman. In acest sens vom face o notificare la familia Voicu. Daca actualul detinator nu o restituie, il vom actiona in justitie", a declarat, in urma cu doua zile, Adrian Iorgulescu.
Ministrul va prezenta rezultatele comisiei MCC pentru Stradivarius intr-o conferinta speciala ce va avea loc martea viitoare, in urma careia va face o notificare oficiala familiei Voicu prin care vioara sa fie restituita statului roman. Datele oficiale prezentate de aceasta comisie vor constitui suficiente probe pentru ca Adrian Iorgulescu sa faca o notificare familiei Voicu pentru restituirea viorii, care va fi inclusa printre bunurile de patrimoniu national categoria "tezaur".
Ministrul Iorgulescu sustinea saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca pe 5 ianuarie 1990 vioara se afla in posesia statului roman, fiind inventariata la Filarmonica Romana si depozitata la Muzeul National "George Enescu". "Domnul Madalin Voicu sustine ca tatal sau, prin taxe si impozite, ar fi platit contravaloarea acestei viori (...) Toti romanii au platit taxe si impozite si in perioada comunista si platesc si in zilele noastre, asta nu inseamna ca a fost o forma de rascumparare. Nu exista nici un act la noi care sa dovedeasca ca vioara ar apartine familiei Voicu, ci statului roman, de acceea vom face toate diligentele necesare ca ea sa se intoarca in posesia proprietarului, care este statul roman", spunea Adrian Iorgulescu.
Cumparata de Dej, confiscata de Ceausescu
In 1956, Gheorghe Gheorghiu-Dej a dat ordin sa-i fie cumparata tanarului artist Ion Voicu o vioara Stradivarius. Hotararea lui Dej a fost luata in urma unor sesizari facute de cativa artisti romani la secretarul Partidului Comunist Roman prin care acestia aratau ca violonistul roman nu are un instrument pe masura talentului sau. Astfel, Ion Voicu a fost trimis in Elvetia sa cumpere o vioara Stradivarius. Acesta a comandat de la casa de lutieri Verrault o vioara Stradivarius Elder in valoare, la acea vreme, de 1,2 milioane lei. Pe actul de proprietate e scris numele lui Ion Voicu, dar statul roman, care a platit banii, il pune pe tanarul violonist sa faca un contract de comodat pe durata vietii sale. Cu cativa ani inainte de caderea regimului comunist in Romania, intre 1984 si 1985, Nicolae Ceausescu, la indicatiile Elenei Ceausescu, ii da ordin tovarasei Suzana Gadea, presedintele Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, sa-i ia vioara lui Ion Voicu si sa o duca spre pastrare la Muzeul National de Arta. Dupa 1990, pe vremea cand Andrei Plesu era ministrul Culturii, Ion Voicu a cerut inapoi vioara pentru a putea sustine concerte nationale si internationale. Vioara i-a ramas lui Ion Voicu pana la moartea acestuia la 24 februarie 1997. De la aceasta data, actele si vioara au ramas familiei si Fundatiei Internationale "Ion Voicu". De atunci si pana astazi, Stradivarius Elder Voicu nu a mai fost cantata niciodata intr-un cadru public.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.