Administratorul unui fond privat de pensii va investi pana la 70% din active in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor din Romania sau de state din Spatiului Economic European (SEE), in timp ce plasamentele in valori mobiliare tranzactionate
Administratorul unui fond privat de pensii va investi pana la 70% din active in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor din Romania sau de state din Spatiului Economic European (SEE), in timp ce plasamentele in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate nu pot depasi 50% din active, informeaza Mediafax. Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata cu Legea 23/2007, publicata, joi, in Monitorul Oficial, administratorul poate plasa 30% din activele unui fond de pensii in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romania sau din statele apartinand SEE. Investitiile in valori mobiliare emise de alte state vor fi efectuate in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind operatiunile valutare.
Activele unui fond de pensii nu pot fi plasate in bunuri imobiliare si actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de administrator. In plus, sumele atrase de la contributori nu pot fi investite in active care, potrivit legii, nu pot fi instrainate sau in active a caror evaluare este incerta, precum si in antichitati, lucrari de arta, autovehicule si altele asemenea.
Actul normativ precizeaza ca investitiile activelor fondurilor de pensii si sumele obtinute in urma acestui proces sunt scutite de impozit. Legiutorul a mai stabilit ca activele fondului de pensii nu pot constitui garantii si nu pot fi utilizate pentru acordarea de credite. De asemenea, activele unui fond de pensii nu pot face obiectul executarii silite a depozitarului si nici al unei tranzactii.
Potrivit actului normativ, activitatea de administrare a unui fond de pensii va fi realizata prin intermediul unei societati constituite special in acest sens, care va avea nevoie si de avizul Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii (CSSPP).
Un administrator poate gestiona in Romania numai un singur fond de pensii.
In cadrul Pilonului ll de pensii, care se aplica pentru moment, contributia va fi de 2% din venitul impozabil al salariatului, in conditiile in care, pana acum, toata contributia se ducea la Fondul de asigurari sociale din bugetul de stat, astfel ca acest fond se va reduce corespunzator. Potrivit autoritatilor, in urmatorii trei ani se va adopta legislatia prin care se stabilesc modalitatile de calcul si de plata ale pensiei.
Sistemul de Pensii administrate privat se preconizeaza sa intre in functiune la sfarsitul acestui an, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. El a precizat ca a inceput procesul prin care societatile private de administrare a fondurilor de pensii vor fi acreditate. Procedura face parte din Pilonul lll de pensii. Potrivit legislatiei, in cadrul acestui pilon, se permite cotizarea cu o suma maxima de 15% din venitul impozabil al salariatului. Oancea considera ca acest procent este prea mic. "Voi propune ori eliminarea acestei limite maxime ori majorarea ei", a spus Oancea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.