Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca bugetul de venituri al institutiei pentru acest an prevede suma de un miliard de lei noi, din care circa 60% din
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca bugetul de venituri al institutiei pentru acest an prevede suma de un miliard de lei noi, din care circa 60% din privatizare. Adica, AVAS, care a preluat si multe dintre companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei, isi propune sa incaseze anul acesta numai 175 milioane de euro!
AVAS va lansa la privatizare, pana la finele anului, toate cele 62 de firme cu capital majoritar de stat din portofoliu, dintre care 27 au fost preluate de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Teodor Atanasiu a precizat ca institutia va vinde pe bursa, pana la 1 august, si pachetele minoritare de actiuni la firmele din portofoliu listate. In plus, conform planului de privatizare pe 2007, AVAS isi propune sa finalizeze in acest an si privatizarile la 11 companii preluate de la OPSPI si aflate in procedura de vanzare: complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova, patru filiale Electrica (Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord), Daewoo, IAR Brasov, Avioane Craiova si Foradex Bucuresti. Pe langa aceste companii, AVAS vrea sa privatizeze in acest an si, printre altele, Electroputere Craiova, Antibiotice Iasi, Rulmentul si Tractorul Brasov, Rodipet etc. Teodor Atanasiu a mai spus ieri, in conferinta de presa, ca dintre societatile aflate in portofoliul AVAS (in afara celor preluate de la OPSPI), 90% sunt in situatie de insolventa, iar 50% indeplinesc conditiile pentru a fi dizolvate. Ceea ce inseamna ca Teodor Atanasiu si-a propus sa obtina 175 milioane de euro din privatizarea complexelor energetice, electricelor si fabricilor de avioane si elicoptere! Reamintim, castigatorul licitatiei pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud (EMS), Enel Italia, a oferit 820 milioane de euro. Ca sa ajunga la 175 milioane de euro, inseamna ca AVAS renunta la o multime de bani!
Electroputere pe taraba
Autoritatea ar putea lansa, saptamana viitoare, anuntul de privatizare a companiei Electroputere Craiova. Trecerea in proprietate privata a firmei va avea loc prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Initial, autoritatile intentionau sa privatizeze Electroputere prin vanzarea de active grupate in patru module functionale. Pentru preluarea de active apartinand firmei si-au exprimat interesul companii ca Bombardier, ABB, Siemens, Alstom si firma greceasca Dab.
In ceea ce priveste privatizarea Daewoo Automobile Craiova, Teodor Atanasiu a declarat ca grupurile General Motors (GM) si Ford - SUA, Tata - India si Cherry Automobile - China au depus scrisori de interes pentru preluarea companiei. El a precizat ca autoritatile vor impune investitorului care va prelua Daewoo un anumit nivel al capacitatii de productie la Craiova, de circa 300.000 de bucati. Comisia de privatizare a Daewoo va avea o prima reuniune saptamana viitoare, discutiile vizand strategia de vanzare a actiunilor.
AVAS va scoate la vanzare si cele trei filiale neprivatizate ale companiei Electrica, in al doilea semestru al anului, dupa ce firmele isi vor separa activitatile de distributie si furnizare. "Datorita legislatiei europene si a celei romanesti adaptata la cea europeana, trebuie mai intai sa facem divizarea la aceste societati, pana la 30 iunie, intre distributie si furnizare. Le vom privatiza imediat dupa divizare", a precizat Atanasiu. Electrica mai are in portofoliu patru filiale, respectiv EMS, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud. Licitatia pentru privatizarea EMS, cea mai mare filiala de distributie si furnizare a electricitatii, a fost castigata in luna iunie 2006 de grupul italian Enel, insa transferul de proprietate nu a fost inca finalizat.
Probleme cu Justitia
Proiectul elaborat de AVAS de modificare a legislatiei in domeniul privatizarii s-a "impotmolit" la Ministerul Justitiei, a mai spus Atanasiu. Ministeru s-a opus proiectului AVAS prin care institutia putea beneficia de o perioada de sase luni pentru a vinde actiunile detinute la unele companii aflate in insolventa. Atanasiu a adaugat ca, daca nu va fi gasita o solutie pentru aceste firme, AVAS nu va putea privatiza nici macar liniile de productie sau modulele viabile. "Noi am propus sa avem la dispozitie sase luni pentru a nu ajunge in insolventa cu societatile pe care dorim sa le valorificam, iar ei au spus ca nu exista nici o varianta pentru aceasta modificare, nici macar pentru un numar limitat de societati", a mai spus Atanasiu.
O alta disputa intre AVAS si MJ vizeaza vanzarea actiunilor catre salariatii Petrom. Atanasiu a anuntat ca institutia pe care o conduce va initia procedurile de vanzare a celor 8% din titluri doar dupa ce MJ si sindicatul companiei vor avea o pozitie comuna referitoare la tranzactie. "Asteptam un punct comun al Ministerului Justitiei si al sindicatelor pentru a incepe procedurile de vanzare", a afirmat Atanasiu. El a precizat ca Ministerul Justitiei sustine vanzarea de actiuni, din pachetul de 8%, doar catre salariatii Petrom de la data privatizarii companiei, solutie respinsa de sindicate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.