Noi ne bucuram de avantajul de a fi in afara cartii, asa ca putem privi de deasupra toata zbaterea cu care-si incarca Durrell personajele. Aruncam privirea de zei ai cititului in toate cotloanele. Da, sintem in afara, sintem in loja cea mai buna si p
Noi ne bucuram de avantajul de a fi in afara cartii, asa ca putem privi de deasupra toata zbaterea cu care-si incarca Durrell personajele. Aruncam privirea de zei ai cititului in toate cotloanele. Da, sintem in afara, sintem in loja cea mai buna si privim. Si, cu toate acestea, sintem partasi la ritualul initierii in cele doua labirinturi ale autorului. Pentru ca sint doua labirinturi, unul intunecat, altul luminos. Un labirint in care se vor rataci personajele, dupa ce au parcurs etape bine conturate din aceasta calatorie, si un alt labirint, acela al lecturii, care ne scoate in limanuri tulburatoare, in luminisuri neasteptate, oferindu-ne, cu o complicitate de calitate, descifrari spectaculoase. Labirintul acesta, intunecat, este unul care te rataceste in timp sau in spatiu? E un labirint exterior sau unul interior? Fiecare personaj are raspunsul sau bine ascuns. Prezenta fiecaruia pe corabia de croaziera are o incifrare diferita, desi destinele se leaga cu noduri marinaresti intr-un destin comun. Un joc de zaruri cu toate numerele stiute dinainte. Vieti diferite care, cu combustii diferite, isi imping personajele spre acelasi parcurs mediteranean, spre aceeasi pestera atemporala. Iar firul calauzitor, cel care ne va scoate teferi din labirint, este scrisul fosforescent (caci stralucitor) al lui Durrell. Un scris care face casa buna cu constructia ampla, cu jocuri de suprafete, a cartii. Dupa ce vom citi acest labirint, desigur, ne vom uita mai cu intelegere fiecare in labirintul sau sufletesc. Pentru ca am primit initierea.

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.