Un grup de turisti britanici aflat intr-o excursie in Creta ramine sechestrat in-tr-un bizar labirint de pesteri din cauza unei alunecari de teren ce blocheaza intrarea chiar in momentul in care englezii dornici de aventura sint in plin proces de exp
Un grup de turisti britanici aflat intr-o excursie in Creta ramine sechestrat in-tr-un bizar labirint de pesteri din cauza unei alunecari de teren ce blocheaza intrarea chiar in momentul in care englezii dornici de aventura sint in plin proces de explorare. Ghidul cade victima accidentului natural, iar turistii sint nevoiti sa isi gaseasca pe cont propriu drumul spre exterior, spre lumina zilei.

Intriga pe care se bazeaza romanul lui Durrell ar fi un banal inceput de roman de aventuri, daca labirintul respectiv nu ar fi, de fapt, o fenomenala descoperire arheologica si daca nu ar fi fost etichetat de specialisti drept faimosul loc in care, daca mitologia greaca nu ne insala, a trait, odinioara, un minotaur. Din moment ce nu avem de a face nici cu o carte de fantasy cu intoarceri in timp, e clar ca scriitorul - evident pasionat de mituri si de metafore spirituale sau chiar religioase - isi incearca puterile cu o reinterpretare moderna a unuia dintre motivele care au avut o considerabila influenta asupra culturii europene. Ce semnificatii noi se pot gasi, in lumea contemporana, pentru vechea poveste a efortului uman care, ghidat de inteligenta si ingeniozitate, depaseste piedicile naturale, isi gaseste un drum prin complicatiile realitatii si ajunge, in fine, la o mult asteptata claritate sau iluminare? Raspunsul lui Durrell, in acest prim roman al sau, publicat in 1958, poarta amprenta unui anume tip de entuziasm religios, din care lipsesc, desigur, vechile certitudini ale gindirii premoderne si in care calea inceteaza de a mai fi numai una.

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.