Grupurile politice din Parlamentul European au convenit sa izoleze grupul de extrema dreapta anuntat marti si la a carui formare au contribuit substantial europarlamentarii PRM si reprezentantii bulgari ai Ataka.

Europarlamentarul PSD Dan Mihalache sustine ca exista un consens intre socialistii europeni si populari, indreptat impotriva extremistilor. „Este de asteptat ca grupul extremist, chiar daca va fi constituit, sa nu obtina nici o functie in biroul PE care este ales astazi si nici in structurile de conducere ale comisiilor din forul legislativ european. De asemenea, liderul acestui grup nu va fi acceptat nici sa participe la Conferinta presedintilor (liderilor de grupuri parlamentare), care este organismul de decizie din PE", spune Mihalache. In aceeasi nota, liderul socialistilor europeni, Martin Schulz (foto), si-a exprimat speranta ca PRM sa nu obtina vreun mandat de europarlamentar la alegerile din mai, caz in care grupul extremist se va dizolva.

PSD poate introduce in statut interdictia unei aliante cu PRM

Mihalache a declarat ca va propune PSD sa introduca in statutul partidului o prevedere explicita, conform careia partidul nu va face niciodata alianta cu PRM sau cu vreo alta formatiune extremista.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PD), vicepresedinte al Grupului Popularilor Europeni, a asigurat ieri la Strasbourg ca tendinte nationaliste nu exista numai in Romania si Bulgaria, iar imbunatatirea standardelor de viata in cele doua tari va duce la diminuarea extremismului.