Instalatorul polonez a urmat indemnul „Go West", insotit de celebra asistenta medicala. In urma lor au ramas vreo doua milioane de locuri de munca libere.

Iata-ne si in UE! Unsprezece dintre tarile membre au impus anumite restrictii temporare si sectoriale privind migratia fortei de munca din Romania si Bulgaria, celelalte au lasat chestiunea spre rezolvarea pietei fortei de munca, neimpunind restrictii explicite. Intre cele din urma, Polonia este intr-o situatie speciala, inregistrind un deficit urias de forta de munca, dupa migrarea „instalatorului" si a colegei sale „asistenta medicala", ale caror portrete zimbitoare au invadat spatiul public acum trei ani, in momentul aderarii si al afluxului de polonezi in spatiul comunitar. In unele domenii, cum ar fi constructiile si instalatiile, santierele navale, industriile care se redreseaza sau inventeaza, cu sprijinul capitalului atras si al fondurilor europene, penuria de forta de munca e atit de mare, incit pune sub semnul intrebarii programele de dezvoltare si performantele economice ale acestui „tigru sarac al Europei". Dupa estimarea directorului Colegiului din Gdansk, care poate pregati 700 de specialisti anual in constructii, deficitul de muncitori calificati in constructii este de peste 170.000, guvernul polonez aflindu-se in tratative avansate cu cele din Romania si Bulgaria in tentativa disperata de depasire a crizei de forta de munca. Criza se resimte in toate domeniile industriale, dar si in spitale, mai ales la nivelul personalului mediu, in servicii si, fapt neasteptat, in agricultura.

De citeva zile, ministrii explica la televiziuni ca problema Poloniei nu este aceea de a impune vreo restrictie muncitorilor romani si bulgari, ci aceea de a-i atrage, dat fiind ca acestia (romanii, in special) prefera deja alte destinatii, indeosebi tarile latine membre UE. De altfel, data fiind nevoia disperata de muncitori calificati, conditiile oferite sint tentante. Am in fata, deja in traducere romaneasca, oferta si propunerea de contract pe care santierele navale din Gdynia o adreseaza sudorilor, montorilor de corpuri navale si de conducte navale din Romania. In schimbul calificarii pretinse si a unei conditii fizice bune, angajatorul ofera salarii intre 750 si 1.000 de euro, posibilitati de calificare si acoperirea integrala a cheltuielilor de cazare in primul an de angajare, la un contract de minimum doi ani. Cind ma gindesc la salariile romanesti si la costul vietii, cred ca nu le va fi greu navalistilor din Gdynia sa-si acopere, cu romani, deficitul de forta de munca.

Daca se vor gindi bine, politicienii si patronii romani isi vor da seama ca problema de acum a Poloniei va fi problema noastra de peste doi-trei ani. Si vom umbla disperati dupa forta de munca necesara relansarii economice!