Aceasta este valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate firmelor romanesti in ultimii opt ani.

Datoriile de 800 de milioane de euro ale celor 34 de societati de stat, care au fost sterse de Executiv la sfirsitul anului trecut, urmeaza unor sume astronomice la care statul a renuntat, an de an.

Astfel, potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, valoarea totala a ajutorului de stat agreat de institutie in 2006 se ridica la 1,9 miliarde de euro. In 2005, ajutoarele de stat acordate au reprezentat 0,74% din PIB, adica aproape 600 de milioane de euro. In plus, potrivit aceleiasi institutii, valoarea ajutorului de stat acordat in Romania intre anii 2002 si 2004 se ridica la 3,2 miliarde de euro, exceptind agricultura si transporturile. La acest ultim capitol, vorbim insa despre alt miliard de euro. In plus, potrivit unui raport publicat de Institutul European din Romania si semnat de analistii Daniel Daianu, Dragos Pislaru si Liviu Voinea, in perioada 1998-2001, statul roman a acordat ajutoare de stat in valoare totala de 7,1 miliarde de euro.

Asadar, valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate in Romania in ultimii opt ani depaseste 13 miliarde de euro.

Analistii spun ca nu este firesc

Analistul economic Liviu Voinea considera ca ultimele ajutoare de stat, sub forma stergerii unor datorii de 800 de milioane de euro pentru 34 de societati, reprezinta o incercare a Guvernului de a rezolva problema excedentului bugetar la sfirsit de an.

„Nu mi se pare normal, nu este o politica fireasca, mai ales ca este selectiva si repetitiva. Este orice altceva decit economie de piata. Cred ca nu se respecta legislatia europeana si ca ultima stergere de datorii este o ultima lovitura, cit se mai poate, inainte de aderare. Ideea este sa cheltuiasca sume foarte mari ca sa ajunga pe deficit, s-a procedat la fel si anul trecut in decembrie, cind s-a aruncat cu ajutoare de stat", ne-a declarat Voinea.

Ministrii spun ca era necesar

De-a lungul anilor, ca si acum, societatile de stat care au primit ajutoare sint in ograda Transporturilor si a Economiei. „In ultimii doi ani nu au fost datorii curente, au ramas chestiuni mai vechi din 2003, deoarece atunci s-au sters doar unele sume, nu integral", a justificat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ultima scutire de datorii de la CFR. „Am spus ca garantez pentru ei" (n.r. - ca CFR nu va mai face datorii), spune ministrul. Acesta mai adauga ca dupa integrare astfel de scutiri nu vor mai fi posibile, „dar nici noi nu le vom mai cere". In ceea ce priveste suma globala a ajutorului de stat, Berceanu a spus ca „trebuie intrat in intimitatea sumelor si vazut acolo cum s-au constituit".

Spre exemplu, „Termoelectrica si acum este in pierdere prin preturile pe care le practica. Mecanismele seamana cu un cleste cu doua falci. Pe de-o parte, preturile practicate (n.r. - sa fie suficient de mari) sa nu mai oblige la primirea de subventii, iar pe de alta parte, cheltuielile trebuie tinute sub control", spune acesta.

Si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune ca datoriile sterse acum erau vechi si ca stergerile au fost necesare pentru a permite societatilor sa obtina credite utile restructurarii. In ceea ce priveste suma globala de 13 miliarde, Vosganian afirma ca, „potrivit reglementarilor convenite, pina intram in UE putem acorda ajutoare anuale de 1-1,5% din PIB si, daca veti cumula sumele, veti vedea ca ne inscriem".