"Cei 25" au decis sanctiuni comerciale pentru Belarus, in timp ce presedintele acestei tari, Alexandr Lukasenko, si mai multi inalti responsabili au deja interdictie de intrare in spatiul Uniunii Europene, transmite Rompres.
Sanctiunea consta i
"Cei 25" au decis sanctiuni comerciale pentru Belarus, in timp ce presedintele acestei tari, Alexandr Lukasenko, si mai multi inalti responsabili au deja interdictie de intrare in spatiul Uniunii Europene, transmite Rompres.
Sanctiunea consta in suspendarea "sistemului de preferinte generalizate" cu Belarus, care-i permite acestei tari, deseori numita "ultima dictatura din Europa", sa beneficieze de taxe vamale reduse pentru exporturile sale spre UE. Intrarea in vigoare a acestei sanctiuni este prevazuta abia peste sase luni, adica la 21 iunie 2007, dupa o noua evaluare ce va fi facuta in cursul primaverii de catre Comisia Europeana, potrivit textului validat de ministrii europeni ai agriculturii. "Suspendarea va intra in vigoare peste sase luni, cu exceptia cazului in care Consiliul va decide pana atunci ca motivele care o justifica nu mai sunt de actualitate", potrivit unui comunicat.
Aceasta noua masura, mai mult politica decat economica, reflecta vointa "Celor 25" de a raspunde unei cereri a Organizatiei Internationale a Muncii de a sanctiona regimul Lukasenko pentru nerespectarea libertatii sindicale. Reprezentantii UE examinasera deja aceasta propunere in septembrie, fara a ajunge la un acord, din cauza opozitiei catorva tari vecine cu Belarus, in special Lituania. Aceasta tara si-a ridicat insa ultimele rezerve in cursul unei reuniuni a ambasadorilor europeni, miercuri, la Bruxelles, deschizand calea unei aprobari formale de catre primul Consiliu de ministri de pe agenda, care a fost reuniunea din aceasta saptamana a ministrilor agriculturii, potrivit unei surse diplomatice.
Purtatorul de cuvant al Comisiei pentru probleme comerciale, Peter Power, explicase in septembrie ca impactul unei astfel de masuri va fi limitat pentru ca ea nu se va aplica decat unei mici parti a exporturilor din Belarus spre Uniunea Europeana. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.