Intr-un interviu acordat marti cotidianului „Washington Times", presedintele american a declarat ca SUA „nici nu cistiga, nici nu pierd" in Irak si ca ar dori o suplimentare a trupelor internationale.

Inainte de a incepe interviul cu cei trei reporteri de la „Washington Times", presedintele Bush a tinut sa ii anunte ca are in vedere sporirea efectivelor militare americane (atit ale armatei, cit si ale marinei) angajate in operatiuni in strainatate. Presedintele a explicat ca trupele americane trebuie sporite pentru ca Statele Unite sint angajate intr-un „razboi ideologic" care va mai dura.

Gates, in Irak

Bush a spus ca decizia finala privitoare la suplimentarea trupelor va fi luata numai dupa ce noul secretar al Apararii, fostul sef CIA Robert Gates, isi va da si el avizul in acest sens. Ieri, secretarul Gates a inceput o vizita surpriza la Bagdad, cu scopul de a studia situatia la fata locului si de a propune o noua strategie pentru Irak. Tot ieri, trupele americane au cedat controlul asupra provinciei Najaf autoritatilor irakiene, aceasta fiind a treia regiune din Irak care trece sub controlul guvernului de la Bagdad.

Nici alba, nici neagra

Intrebat daca isi mentine pozitia exprimata in octombrie, ca SUA vor cistiga cu siguranta razboiul din Irak, Bush a raspuns ca acum este de acord cu evaluarea sefului de Stat Major, Peter Pace, si anume: „Nu cistigam, nici nu pierdem". El a apreciat drept o victorie remarcabila instaurarea unui regim democratic in Orientul Mijlociu, dar ca mai trebuie inca solutionata problema grava a violentei sectare. Tot ca un progres incurajator, presedintele a anuntat ca, in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, trupele americane din Irak „au capturat sau au ucis aproape 5.900 de oameni".

Mai multi soldati

Statele Unite au deplasat in Irak aproximativ 140.000 de militari, iar Casa Alba a confirmat zilele trecute ca presedintele Bush ia in considerare posibilitatea de a suplimenta efectivele cu inca 15-30.000 de soldati. Aceasta este una dintre strategiile pentru Irak analizate de administratia americana, alaturi de o retragere imediata si una graduala, cele din urma fiind favoritele electoratului american, dupa cum indica rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie.

Razboi scump

Conform anuntului directorului Biroului de buget al Casei Albe, Rob Portman, razboiul din Irak va costa Statele Unite 110 miliarde de dolari in anul 2007.

In interviul acordat „Washington Times", presedintele Bush a precizat ca propunerile bugetare pe care le va face administratia, inclusiv cresterea sumelor pentru Irak, reflecta nevoia de a investi mai mult in trupele armate active in Irak.

Intrebat daca este de acord cu afirmatia lui Colin Powell, ca armata americana este „dezmembrata", Bush a raspuns ca nu ar fi atit de radical, dar ca intr-adevar trupele americane sint „stresate" si au nevoie de intariri.